уторак, 07. фебруар 2017.

Saradnici Darka Šarića i Saše Mijalkova posluju sa “Aluminom” uz pomoć Veljka Vukelića, Dodikovog kuma

piše: Slobodan Vasković

Veljko Vukelić
(stoji sa Dodikove lijeve strane)  
Veljko Vukelić, kum Milorada Dodika, zvorničku “Aluminu” stavio je u funkciju saradnika Darka Šarića, narkobosa, koji je polovinom jula prošle godine osuđen u Specijalnom sudu (u Beogradu) prvostepeno na 20 godina zatvora zbog krijumčarenja 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Vukelić je organizovao i uspostavio poslovne veze između Rijada Izića, koji se dovodi u blisku vezu sa Šarićem, ali i sa Sašom Mijalkovim, bivšim šefom makedonske tajne službe, sa firmom “Alumina”.

Mijalkov je polovinom oktobra 2015. godine uhapšen s oružjem na beogradskom aerodromu, pa ubrzo pušten na insistiranje Skoplja.

Beogradski mediji tada su naveli da srpski bezbjednjaci imaju saznanja da je Mijalkov bio jedan od glavnih priređivača majskih nereda u Kumanovu (početak maja 2015. godine), kada je došlo do oružanih sukoba policije i "terorista sa Kosova" a cilj napada bio je da se izazove međuetnički incident koji bi makedonsku vladu zaštitio od napada opozicije, koja je za 17. maj te godine spremala miting i obaranje vlasti.

Beogradski mediji su još ustvrdili da je Mijalkov imao direktnu vezu s organizatorom majskog napada u Kumanovu Mirsadom Ndrecajem koji je tada prvi pripucao i usmrtio policajca. Sumnja se da je tom prilikom Ndrecaj, baš po nalogu Mijalkova, izvučen iz obruča i prebačen na Kosovo.

Izićevu vezu sa Šarićem i Mijalkovim otrili su Centar za iztraživačko novinarstvo Češke (CCIZ) i “Krik”, mreža za istraživanje kriminala i korupcije iz Srbije, u istraživanju objavljenom novembra 2015. godine. 

Vukelić je “Aluminu”, polovinom avgusta 2016. godine, doveo u direktnu poslovnu vezu sa jednom češkom firmom, iza koje stoji Izić, ali i još nekoliko vrlo interesantnih lica sa područja bivše Jugoslavije.

Veljko Vukelić, Dodikov kum, je ovim postupcima direktno doveo Republiku Srpsku u vezu sa osobama koje su presuđene i/ili se sumnjiče za trgovinu narkoticima, poticanje na terorizam i ostala zlodjela.

Češka je meka za balkanske kriminalce.

Novinari KRIK-a i češkog Centra za istraživačko novinarstvo (CCIZ), otkrili su da su desetine kompanija iz Praga u direktnoj vezi sa moćnim balkanskim kriminalcima koji zarađuju novac trgovinom drogom, naručenim ubistvima i krijumčarenjem cigareta.

Vukelić je gospodar “Alumine” otkako je Milorad Motika postao direktor te firme, 10. juna 2016. godine.

Motiku je na tu poziciju imenovao Lazo Đurđević, stečajni upravnik.

Samo dva mjeseca nakon ovom imenovanja, češka firma, iza koje stoji i Izić i Vukelić, ulazi u poslovni aranžman sa “Aluminom”. 

Veljko Vukelić već mjesecima unutar najviših krugova Režima Milorada Dodika prijeti da će se obračunati sa potpisnikom ovih redova. (nastaviće se)