четвртак, 16. фебруар 2017.

Teško do miliona/Virus Prointer - slab stomak, još slabiji živci

piše: Slobodan Vasković

“Prointer ITSS” doo Banjaluka zaista je sve uspješnija i uspješnija firma: Dobijaju tender za tenderom, a poslednji u nizu je sa Kliničkim centrom u Banjaluci, koji je potpisan 06.02.2017. godine.

Vrijednost posla - sitnica: 349.945 KM, bez PDV-a, a na oglas o poslu, koji je objavljen lani, javio se samo “Prointer”.

Ostale firme se nisu javljale da ne bi gubile vrijeme, jer je posao namješten za Tatinog sina Igora Dodika. 

Igor Dodik je suvlasnik banjalučkog “Prointera”, iako već danima histerično demantuje da ima ikakve veze sa tom firmom.

Naravno, Dodik junior se ne pojavljuje u javnosti, već to za njega čine prorežimske advokatske kancelarije i predstavnici firme.

Iskreno, mučno mi je pisati o laživom ponašanju Pohlepne porodice Dodik u cijelom ovom slučaju, ali je već neprihvatljivo da Milorad Dodika sve, ali baš sve, poslove i dobit od njih želi da prigrabi za sebe i svoje. Gramzivost rijetko viđena u istoriji ovih prostora.

Treba li podsjećati da je nedavno Dodikova porodica otvorila u RK “Boska” restoran “Agape”. 

Sposobni su za sve - i za pravljenje sušija, i za uzgoj jabuka (koje prodaju u mrskoj im Federaciji BiH) i za naftne derivate i za IT tehnologije i za politiku i za radio stanice i za punomasno mlijeko… 

Ne postoji oblast u kojoj Dodikovi nisu najsposobniji, ali uslov je da u toj oblasti ima novca u izobilju, kako bi oni svoje sposobnosti pokazali i preuzeli narodni novac na svoje račune.

 Problem sa njima je što vrlo teško podnose kritiku, objelodanjivanje istine, pa se tada skrivaju iza notornih laži ili formalnih činjenica, rješavajući se kritičara nasilnim djelovanjem, sudskim progonima, a nerijetko i policijskim.

Serijal o poslovanju “Prointera”, koje je čisti protekcionizam i nasilje porodice Dodik nad institucijama i Javnim preduzećima RS, duboko ih je povrijedio, jer su Oni, zaboga, Nedodirljivi. A poneko ima i “osjetljiv stomak”, nenaviknut na kritiku, ali itekako naviknut na uzimanje milionskih svota zloupotrebom političkog položaja.

Igor Dodik jeste suvlasnik banjalučkog “Prointera” i On lično je dogovarao najvažnije poslove; Što nije mogao dogovoriti, telefonom je rješavao Milorad Dodik. Pošto je malo šta dogovorio, većinu je riješio Dodik Senior.

Drugi suvlasnik banjalučkog “Prointera” jeste Slaviša Kokeza, predsjednik Fudbalskog saveza Srbije i suvlasnik beogradskog “Prointera”.

Obavještavaju me da su Milorad i Igor Dodik i Slaviša Kokeza “vrlo ljuti” zbog mog pisanja; Da li bih trebao da se uplašim?!
Posebno, možda, Kokeze koji slovi kao vrlo nezgodan tip?! 

Ništa od toga, nastaviću da pišem o “Prointeru” i poslovima koje otimaju.

A otimaju, jer su 05.02.2017. potpisali Ugovor o prodaji Računarske i komunikacione opreme Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za iznos od 119.514 KM; 31.01.2017. potpisali govor o Iznajmljivanju kopir/printer uređaja Poreskoj upravi RS za iznos od 480.600 KM;
18.01.2017. - Računarska i mrežna oprema za JP Hidroelektrane na Trebišnjici a.d. Trebinje, a iznos je 50.913 KM…

Najodvratnije u njihovom djelovanju jeste otimanje od zdravstvenih ustanova koje se, bukvalno, guše u gubicima teškim stotine miliona KM, poput Fonda i UBKC Banjaluka, gdje nemaju ni najosnovnije medicinske preparate. Ali šta to njima predstavlja? Ništa. 

Što se njih tiče mogu svi pocrkati, samo neka je toj Bahatoj, Pohlepnoj kamarili dobro. 

Treba reći još jednu bitnu činjenicu: Najodgovorniji funkcioneri Vlade RS protivili su se projektovanju otimačine od Fonda zdravstva, odnosno da se u Planu javnih nabavki za 2017. godinu, predvidi prvo 17.400.000 KM, a potom 23.247.863 KM, za nabavku pod imenom “Hardver, softver, elektronske kartice i čitače za IZIS”. I da taj posao, nakon “provedenog” tendera, dobije “Prointer”. Međutim, njihovo protivljenje zgazio je Milorad Dodik, taj lažni patriota. 

Ako se Fond već zadužio za 23 miliona, zašto taj novac ne bi bio upotrijebljen za rekonstrukciju bolnice u Kasindolu?! Mogao bi biti, ali Pohlena porodica Dodik imala bi vrlo malo koristi od toga. (nastaviće se)