четвртак, 09. фебруар 2017.

Pohepa Dodikovih: 23 miliona iz Fonda zdravstva za Porodicu

piše: Slobodan Vasković

Novca nema ni za šta, ali ima za “tehnologiju” koju Igor Dodik, sin samoproglašenog vlasnika Republike Srpske Milorada Dodika, prodaje institucijama, Javnim preduzećima i fondovima ovog entiteta.

Igor Dodik i njegova firma “Prointer” d.o.o., nalaze se pred poslom godine i trebali bi da inkasiraju 23.247.863 KM od Fonda zdravstvenog osiguranja RS, tako što će za njih isporučiti “Hardver, softver, elektronske kartice i čitače za IZIS”.

Da bi “Prointer” dobio ovaj posao, ogroman pritisak na Fond je izvršio Milorad Dodik, čak je interevenisao i da se vrijednost isporuke opreme uveća za cca 6 miliona KM.

Promjena Plana po Dodikovom naređenju

Planom javnih nabavki Fonda zdravstva za 2017. godinu bilo je predviđeno da se za posao isporuke “hardvera, softvera, elektronskih kartica i čitača za IZIS” utroši 17.400.000 KM (bez PDV-a), ali je Upravni odbor Fonda, pod Dodikovim pritiskom, 23.01.2017. godine, donio Odluku o izmjenama Odluke o usvajanju Plana javnih nabavki Fonda zdravstva za 2017. godinu, u kojoj je precizirano da se kod nabavke pod rednim brojem 17 mijenja iznos procijenjene vrijednosti i da se on povećava sa 17.400.000 KM (bez PDV-a) na 23.247.863 KM (bez PDV-a).

Ovu Odluku je potpisala Dr Snježana Novaković-Bursać, predsjednik Upravnog odbora Fonda zdravstva RS.

Dogradnja postojećeg sistema i uvođenje elektronske zdravstvene knjižice, koštala bi svega pola miliona KM, što samo svjedoči o veličini prevare.

Kredit za ispunjenje finansijskog plana Porodice
Cijeli posao je dogovoren još prošle godine i sada je u fazi realizacije.

Fond nema novca za najosnovnije medicinske preparate potrebne zdravstvenim ustanovama, ali ga mora naći za kupovinu IT opreme od Dodikovog sina koja je, koliko je dosadašnje iskustvo onih koji su je nabavili pokazalo, vrlo upitnog kvaliteta.

Da bi Fond realizovao Dodikove gigantske finansijske apetite, zadužiće se u 2017. godini za cca 44 miliona KM, od kojih će više od pola otići u kasu firme Dodikovog sina Igora.

Kada je određena količina novca koju će “Prointer” dobiti, sve ostalo je tek igra.

Prointer protiv Prointera
Kako ona izgleda, najlakše je pojasniti na primjeru UBKC Banjaluka i tendera za implementaciju sistema za konsolidaciju poslovne štampe za UBKC.

Tender je otvoren 08.03.2016. godine i na njega su se prijavile dvije firme “Prointer IT solutions services d.o.o. Beograd” i “Prointer” Banjaluka.

Budući da su se na njega prijavili “Prointer” i “Prointer” posao dobija “Prointer”. Jednostavno, nema šta, a ugovor sa banjalučkom firmom, iza koje stoji Dodik, potpisan je 20.09.2016. godine. 

Ugovor je 180.589,5 KM i potpisan je na tri godine, tako da će UBKC Banjaluka za usluge fotokopiranja i printanja “Prointeru” godišnje plaćati 60.196,5 KM.

Prointer (BG) je vlasnik Prointera (BL)
Riječ je o “imaginaciji” u tenderu, jer je firma “Prointer IT solutions services d.o.o. Beograd” suvlasnik “Prointera” iz Banjaluke, pa je, defakto, riječ o jednoj firmi.

Iza firme “Prointer IT Solutions and services”, čiji je većinski vlasnik (u dokumentima) Slobodan Kvrgić, stoji Slaviša Kokeza, predsjednik Fudbalskog saveza Srbije. Kokeza i beogradski “Prointer” su monopolisti u Srbiji.

Kokeza je stvarni suvlasnik “Prointera” iz Banjaluke, zajedno sa Igorom Dodikom. 

Banjalučka firma je osnovana 28.04.2015. godine, a suvlasnici su “Prointer IT solutions services d.o.o. Beograd”, Dejan Ilić i Siniša Mijatović, aktivisti SNSD-a iz Zvornika. 

I Ilić i Mijatović žive u Zvorniku, tako da je pravo malo čudo koliko su uspješni u Banjaluci.
Slaviša Kokeza

Osnivački ulog firme je 10.000 KM, od čega je Ilić uplatio 3.500 KM i “vlasnik” je 35% firme, Mijatović je uplatio 1.500 KM i “vlasnik” je 15% firme, dok je 
“Prointer IT solutions services d.o.o. Beograd” uplatio 5.000 KM i oni jesu vlasnici 50 posto firme. 

Tako je na papiru, dok u stvarnosti svi znaju da su Kokeza i Igor Dodik vlasnici ovdašnjeg Prointera.

Prointer” je ove i prošle godine potpisao brojne unosne ugovore sa institucijama, Javnim preduzećima i Fondovima RS, ali o tome šire u nastavcima koji slijede.


Pohlepa Dodikovih je, izvan svake razumne sumnje, beskonačnih razmjera.