петак, 21. мај 2021.

Dodik ponovo neistinama razorao zahtjeve voćara i stočara i bacio im Pašalića u kavez da se na njemu junače; Vječni Metuzalem se kao lav se bacio na novih budžetskih 100.000 KM za Strategiju ničega


Piše: Slobodan Vasković


1.

Milorad Dodik ponovo je prevario poljoprivrednike, kao što sam to i najavio 21.04.2021. godine.


Na sastanku Dodika i poljoprivrednika, održanom 23.04.o.g. u Gradišci, ubijedio ih je da ne održe proteste, koje su zakazali za 04.05. ove godine, već da idu u Sarajevo, pred institucije BiH, ako se ne usvoji njihov zahtjev za uvođenje prelevmana na uvoz smrznutog mesa. 


2.

Najavio je Dodik, prilikom susreta, i blokadu budžeta BiH ako Savjet ministara ne prihvati zahtjev i istakao “da je došlo vrijeme da se domaći proizvođači zaštite”. 


3.

Naravno, od toga nije bilo ništa: zahtjev za uvođenje prelevmana nije uvažen, jer tu odluku u Savjetu ministara blokiraju Dodikovi saveznici iz HDZ-a, a Staša Košarac, ofucani tompuščić samo fingira da je za njihovo uvođenje.


Istovremeno je na platnom spisku uvoznika smrznutog mesa.


4.

Dodik je, 23.04.o.g., iskoristio farmere za sticanje dnevnopolitičkih poena i odgađanje protesta, do kojih nije došlo.


Poljoprivrednici su odustali od protesta, jer im je obećao do 15.05. isplatu šteta od mraza: voćarima tri miliona, stočarima pet miliona. 



5.

Ni od toga nije bilo ništa, jer je odmah nakon sastanka, makijavelistički, naredio Ministru poljoprivrede Borisu Nejakom Pašaliću da maksimalno zavlači i voćare i stočare i da im što manje novca. 


6.

Voćnjake je poharao mraz, jače nego prošle godine, štete su ogromne, a stočari trpe zbog prekomjernog uvoza i neuvođenja prelevmana. 


7.

Uopšte nije poznata ni visina crkavice namijenjene voćarima i stočarima. 


8.

Stočari traže 4,5 miliona KM, kako bi se podsticaji izjednačili sa podsticajima u Federaciji BiH. 


9.

Tipično i uobičajeno za Dodika je da s lakoćom obeća pomoć i zaboravi na obećano; Zato nije zaboravio da ulogu kasapina obećanih iznosa dodijeli Pašaliću. 


10.

Kroz nekompetentnog, nesposobnog Pašalića i dalje progovara njegov duhovni guru - Vječni Stevo Mirjanić, zvani Metuzalem. 


11.

Kako stočari i voćari ne bi dobili obećani novac, pobrinuće se Pašalić tako što će da izdvoji, minimalno, 100.000 KM za izradu novog Strateškog plana za razvoj urušene poljoprivrede RS za period 2021-2026.godina. 


12.

Posao će dobiti ekipa "za berbu budžetskog novca" Instituta za ekonomiku poljoprivrede sa urušenog Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci koju kontroliše Metuzalem; Ista ekipa je radila i prethodni plan za period 2015-2020. godina, za koji je Metuzalem inkasirano 200.000 KM, a Strateški plan je, kako je strateški i planirano, ostalo mrtvo slovo na papiru. 


Paradoks je što je Metuzalem od 2013.do 2018. bio ministar poljoprivrede!


14.

Pašalić, je najpoznatiji kao nasilnik - napadač na sve one koji se ne slažu s njegovim mišljenjem, sa akcentom naročito žene i predstavnike udruženja poljoprivrednih proizvođača; Njegovi ministarski uspjesi ne postoje.


Ali će zato i u ovoj godini efikasno obezbijediti novac za Metuzalema, kao što je uradio 2019. i 2020., godine kada mu je odobrio isplatu ukupno 200.000 KM za izradu dva strateška dokumenta koji nikada neće biti realizovani.


15.

Pašalić je bio i ostao Metuzalemov sluga i Dodikovo ralo za razoravanje mozgova poljoprivrednika.


16.

Metuzalem je prebolovao koronu, što je za njega sitnica u životu dugom 2076 godina, tokom kojeg je, bez ikakvih problema, prebolovao sve što se prebolovati može. Zato je vječan, za razliku od budžeta RS koji će teško preživjeti Dodika i sve njegove Metuzaleme-pljačkaše.


17.

Poljoprivrednici ponovo gube živce, jer su shvatili da ih je Dodik, kao i obično,  prevario. Nepodnošljiva je lakoća sa kojom ih godinama uspijeva namagarčiti, ali kada vole, ne treba ih ni žaliti.


Zato će Pašalić sada biti na udaru jer će primiti teret kritika i argumentovanih napada farmera.


18.

Dodik se, kao i obično, vješto izvukao, a njegovo ponovno zanimanje za poljoprivredu, iako je dijete iz sela, očekuje se tek na ljeto 2022. godine, pred izbore.


Koliko će poljoprivrednika do tada uspjeti da se održi, vrlo teško je procijeniti, ali je izvjesno da će to biti neveliki broj.