субота, 1. мај 2021.

Korumpirani sudija Nebojša Pejović ostaje u pritvoru KPZ-a Tunjice; Republički tužilac Goran Glamočanin odbija da uhapsi sudije Asmira Koričića i Igora Dabića, koji su učestvovali u brojnim iznudama; Darko Kremenović Poletarac u Banjaluci gradi vilu sa bazenom, novcem zarađenim reketiranjem privrednika

Koričić, Petković, Dabić


Piše: Slobodan Vasković 


1. 

Nadležno vijeće Okružnog suda u Banjaluci odbilo je, 27.04.2021., žalbu koju je branilac korumpiranog sudije Nebojše Pejovića izjavio protiv rješenja o određivanju pritvora. Pejović se od 21.04.2021. godine nalazi na prinudnom „godišnjem odmoru“ u pritvorskoj jedinici KPZ-a Tunjice, gdje će, za sada, ostati do 21.05.2021. godine.



2. 

Nakon hapšenja Pejovića nastao je svojevrsni muk, posebno unutar pravosuđa. Spisak onih koji su se u proteklih nekoliko dana odrekli Pejovića je prilično dug. 


korumpirani sudija Nebojša Pejović

Prvi na tom spisku su Asmir Koričić, predsjednik Okružnog privrednog suda u Banjaluci, i Igor Dabić, sudija istog suda. Oni čak i slučajnim prolaznicima na ulici pokušavaju objasniti da nemaju ništa sa korumpiranim Pejovićem. 


AZsmir Koričić i Milan Tegeltija

3.

Moguće je da su Koričić i Dabić posljednjih dana pretjerali sa konzumacijom sedativa, što je posljedično dovelo do toga da oni potisnu duboko u podsvijest svoje dugogodišnje druženje sa Pejovićem, uključujući tu i brojne reketaške poduhvate u kojima su sva trojica obilato napunili džepove. 

Branislav Rakić i Igor Dabić (desno)


Doduše, dio tog novca je završio i u džepu njihovog šefa, Darka Kremenovića Poletarca.


advokat, kriminalac, reketaš Darko Kremenović Poletarac

4. 

Pomenuti trojac predstavlja samo dio članstva Reketaškog Klana na čijem se čelu nalazi Poletarac. Jezgro tog klana ututar pravosuđa jeste Okružni privredni sud u Banjaluci. 


Prviredni sud Banjaluka

U okviru tog suda, pored Koričića i Dabića, dobar dio poslova za Poletarca obavlja i sudija Midho Vukalić, zadužen za stečajne postupke. Što se tiče sudova, sljedeći po značaju za Poletarca jeste Osnovni sud u Banjaluci. 


Osnovni sud Banjaluka

Pored Pejovića, tu se izdvaja još jedan izrazito korumpirani sudija - Dalibor Kordić. O njemu i naručenim oslobađajućim presudama koje donosi u krivičnim postupcima ću pisati u narednom periodu.

advokat kriminalac Stojan Vukajlović i korumpirani sudija Dalibor Kordić

5. 

Na televiziji N1, 29.04.2021. godine, objavljen je intervju sa privrednikom Senadom Hoermannom, koji je vrlo detaljno opisao dešavanja koja su prethodila hapšenju Pejovića. 


Senad Hoermann

6.

Hoermann je bio žrtva reketiranja u režiji trojca Pejović-Koričić-Dabić, a priča počinje još 2019. godine. Asmir Koričić, kao sudija pojedinac, dana 18.11.2019. godine je donio rješenje o registraciji preduzeća „SEVOI FINANCIAL CONSULTING“ d.o.o. Banjaluka, čiji je osnivač Hoermann. 



7.

Poslije urednog poslovanja u periodu od gotovo dvije godine, Hoermann saznaje da je protiv pomenutog rješenja o registraciji žalbu izjavilo preduzeće „SEVOI GROUP“. Povodom te žalbe Koričić saziva ročište, na kojem mu Hoermann jasno poručuje da ima saznanja da se radi o korupciji. Uprkos upozorenju, Koričić donosi zaključak kojim se nalaže promjena naziva Hoermannovog preduzeća.


8. 

Sada dolazimo do najzanimljivijeg dijela: Okružni privredni sud u Banjaluci nikada nije dostavio službenim putem Koričićev zaključak Hoermannovom preduzeću. 


Umjesto toga, Koričić i Dabić daju upute Pejoviću da kontaktira Hoermanna i da od njega traži novac za pomoć u daljoj pravnoj bitki između Hoermannovog preduzeća i firme „SEVOI GROUP“. 

Prilikom prvog susreta Pejović otvoreno traži od Hoermanna novac. Da bi dokazao da su ga poslali Koričić i Dabić, Pejović na tom sastanku predaje Hoermannu zaključak koji je donio Koričić kao sudija Okružnog privrednog suda u Banjaluci. Uvidjevši namjere mafijaškog trojca, Hoermann se odlučuje da ucjenu prijavi SIPI.


9. 

Ovdje treba posebno pohvaliti tim SIPE zadužen za predmet Pejović. Radi se mladim i časnim ljudima koji su vrlo profesionalno odradili svoj posao. Za nepovjerovati je da u policijskim tijelima u Bosni i Hercegovini još uvijek postoje takvi ljudi.


 

10.

Znajući da Pejović i njegova reketaška ekipa ima svoje doušnike u MUP-u Republike Srpske, tim SIPE je insistirao da se o pripremi „klopke“ za Pejovića uopšte ne obaviještava MUP Republike Srpske. 


Time je tim SIPE postupajućeg republičkog tužioca Gorana Glamočanina stavio pred svršen čin, jer bi u slučaju propasti akcije tim SIPE znao da je Pejović obaviješten o posebnim istražnim radnjama od samog Glamočanina. 


Tužilac Goran Glamočanin


Na kraju, Pejović biva uhapšen nakon što je označenih 1.000 eura, dobijenih od Hoermanna, stavio u džep.

 

11.

Ništa manje zanimljiv nije ni nastavak priče, koji je uslijedio nakon odvođenja Pejovića u pritvor. 


Uprkos insistiranju tima SIPE da budu uhapšeni Koričić i Dabić, Glamočanin odbija da to učini. 


On svoj stav obrazlaže tvrdnjom da se Pejović samo hvalio kada je rekao da su ga poslali Koričić i Dabić i da ne postoje dokazi koji povezuju Koričića i Dabića.

 

Koričić, Petković, Dabić

12.

Naravno, radi se o nebulozi koju su kreirali Glamočanin i njegov šef Miodrag Bajić, koji se nalazi na čelu Posebnog odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog tužilaštva Republike Srpske.


Miodrag Bajić


Svakom normalnom se nameće pitanje kako je Pejović mogao da dođe u posjed zaključka koji je donio Koričić kao sudija, pri čemu treba naglasiti da se ne radi o sudijama istog suda. 


Poznato je da sudije jednog suda nemaju pristup CMS sistemu drugog suda, zbog čega ne postoji ni teoretska mogućnost da je Pejović izvukao Koričićev zaključak iz CMS sistema.


sudija kriminalac Pejović

13. 

Moji izvori iz SIPE govore da je unutar te institucije zavladalo veliko nezadovljstvo ponašanjem tužioca Gorana Glamočanina, kao i da službenici SIPE sumnjaju da je i Glamočanin dio Poletarčevog reketaškog klana. Nema drugog objašnjenja zašto do danas nisu uhapšeni Koričić i Dabić.


14. 

Napomene radi, valja reći da sam protiv tužioca Glamočanina već podnio jednu disciplinsku prijavu Kancelariji disciplinskog tužioca VSTV-a


Radi se o predmetu „Petar Đokić“. Tek nakon moje prijave, Glamočanin je iz ladice izvadio taj predmet i naložio vještaku vještačenje. 





S obzirom da Glamočaninu jedna disciplinska prijava nije bila dovoljna, ovom prilikom mu obećavam da ću u slučaju da u narednih deset dana, ukoliko ne budu uhapšeni Koričić i Dabić, protiv njega podnijeti još jednu disciplinsku prijavu.


15. 

Na kraju, treba naglasiti da su Pejović, Koričić i Dabić samo dio pravosudno-mafijaške hobotnice koja zadnjih nekoliko godina reketira privrednike sa područja Banjaluke. Neformalni šef tog klana je Poletarac, o čijim nedjelima sam napisao niz tekstova.

 

16.

Poletarac je zahvaljujući svojim reketaškim poslovima od privrednika oteo milionske iznose. Upravo od tog prljavog novca on gradi luksuznu vilu u banjalučkom naselju Rosulje. Po ugledu na Milana Potkovanog Tegeltiju, Pejovića i Kordića, i Poletarac uz svoju vilu gradi vanjski bazen.


Vila Darka Kremenovića Poletarca izgrađena novcem od reketa

17. 

Moram priznati da vila koju gradi Poletarac predstavlja posljednji krik kiča i arhitektonsko ruglo. 


Vila Darka Kremenovića Poletarca izgrađena novcem od reketa

Očigledno je da Poletarac ima mnogo više talenta za smišljanje reketaških šema, nego za arhitekturu. (nastaviće se)