субота, 30. април 2016.

14. Maj i Dan posle

piše: Slobodan Vasković

1.
Do Protesta Opozicije ostale su još dvije nedelje. Toliko i do najavljenog Kontramitinga Režima, koji je Milorad Dodik preimenovao u “Miting podrške stabilnosti RS”. Pripremaju se i jedni i drugi, jer taj 14. maj donijeće odgovore na brojna pitanja, a među njima mogu da se nađu i ona o opstanku aktuelnog Režima.

2. 
Neki odgovori su već dobijeni, a SDS je profitirao već od najave Protesta, pošto su SNSD-ovi “Spavači” unutar najveće opozicione stranke, morali da počnu djelovati, pokušavajući obesmisliti Proteste.

3. 
Ognjen Tadić je na sjednici Predsjedništva SDS-a izišao sa prijedlogom da se “protest održi u dvorani Borik”, a da mu prethodi niz manjih po opštinama RS! Bio je to pokušaj obesmišljavanja Protesta, jer ko još nezadovoljstvo iskazuje u sportskoj dvorani, a ne pred institucijama.

4.
Tadić je pokušao izgurati stavove Režima, ali je ostao potpuno usamljen. I konačno razotkriven. Niko više u vrhu SDS-a ne sumnja u to da je Tadić Režimski Kandidat u njihovim redovima. Čak ni Bosić. Kojem su, očito, potrebne godine da shvati. 

5. 
Vjerovatno je sada dokučio i da je Tadić svjesno urušio Gradski odbor SDS Banjaluka kako bi omogućio pobjedu kandidatu SNSD-a na predstojećim lokalnim izborima. I da je instalisao Vladu Babića, pripadnika kriminalnih organizacija, u centralu SDS-a, kako bi zajedno sa njim (Tadićem) rušio napore Opozicije da sruši Režim. I kako bi izgurali još neke pripadnike gangova na bh. funkcije.

6.
Ne tako davno, 10.03. o.g., Bosić je čvrsto stajao iza Tadića, kada je na sjednici GO SDS BL rekao da “garantuje za Tadića da je najčasniji i da nema repova”, nakon što je preko 30 članova tog tijela oštro kritikovalo Režimskog Kandidata. I, između ostalog, ga optužili “za kriminalne radnje i bliske veze sa Draškom Ilićem, funkcionerom SNSD-a i tajkunom”. I Bosić i Tadić tada su doživjeli fijasko.

7.
Nepuna dva mjeseca nakon toga, Bosić je uvidio da je potpuno promašio, pa sada pokušava u Banjaluci izvaditi kestenje iz vatre, koje je sam u vatru ubacio. Bosićeva unutarstranačka politika ima već predug kontinuitet teških grešaka i fatalnih promašaja. Koji su omogućili opstanak Režima do ovog doba, iako je Režim bio zreo za uklanjanje još oktobra 2014.

8.
Međutim, Bosić ima i sreće. Okružen je u vrhu SDS-a (mahom) ljudima kojima je pronicljivost potpuno nepoznata kategorija.

9.
Ima Bosić i jednu vrlinu: Potpuno je opredijeljen protiv Režima. I protiv politike uništenja svega koju vodi Milorad Dodik. Nažalost, Bosić nema sopstvenu politiku, koja bi garantovala stvarnu promjenu ponašanja, široke vizije što prelaze entitetske granice, projekte kako nanovo izgraditi uništene institucije i kako načiniti otklon od političkog treša, kojeg unutar SDS-a personifikuju Tadić i Babić. Nedovoljno je, za budućnost ovog entiteta i naroda, biti protiv Dodika, bitno je znati šta i kako poslije Dodika. A to SDS ne zna. 

10.
U maj, jedan od ključnih mjeseci u ovoj godini, Režim ulazi potpuno dezorijentisan, bez novca, bez šanse da dobiju novac, sa potpuno praznom kasom, sa brojnim problemima u privredi, ekonomiji, poljoprivredi, društvu uopšte…, bez ikakve ideje kako dalje! I sa velikim strahom od Protesta Opozicije!

11.
U maj, jedan od ključnih mjeseci u ovoj godini, Opozicija, posebno SDS, ulazi sa čvrstom odlukom da napravi masovan Protest, bez ikakve vizije šta i kako posle toga.

12.
Zato je maj i sve ono što će se događati 14. i u danima posle, potpuno neizvjestan, nepredvidljiv i krajnje opasan.

13. 
SDS zna da mora dovesti (sada već) deset hiljada ljudi, najmanje, da bi pokazali snagu. Sve ispod je krah. Sve ispod znači i kraj ovog vrha SDS-a.

14.
SDS hoće tog 14. maja dovesti 10.000 ljudi na Trg Krajine, u to ne treba sumnjati, ali tada na red dolazi procjena količine energije, potrebne da se stvari dovedu do kraja. Kraja Režima.

15.
Količina energije implicira dužinu Protesta: Bude li samo jedan dan, Režim opstaje; Potraje li duže, Režim pada.

16.
Jedan od zahtjeva biće odlazak Vlade RS i Željke Cvijanović. Jednodnevni Protest neće ih smijeniti, višednevni će ih oduvati. Realno i Dodika sa njima.

17.
Režim je svjestan navedenog, ali bez procjene su šta će sve donijeti 14. maj i kako će se Protest Opozicije razvijati. Zato Dodik i diže ljestvicu na “40.000 onih koji protestvuju” da bi on otišao. I koristi Mladena Ivanića kao sopstvenog borbenog ovna za unošenje razdora u Savez za promjene. Ivanić se sam namjestio za tu ulogu, svojim ultraglupim odlaskom Dodiku na noge. Ukoliko Ivanić ne bude u Prvom redu na Protestu, odigrao je za Režim odličnu utakmicu. Ukoliko bude, Dodik će, u najmanjem, biti politički potpuno izolovan, kako god Protesti završe. I koliko god budu trajali.

18. 
Osim dizanjem ljestvice broja prisutnih na Protestu, Dodik nesigurnost iskazuje i tvrdnjom da se neće takmičiti “brojem pristalica”. Malo je energije u Režimskim redovima. Malo je i oduševljenja za Kontramiting, zvao se on tako ili “Miting podrške stabilnosti RS”. 

19.
Režim se pripremio i za sukobe (Dodik garantuje da "njegovi neće"), ali jedno je pripremiti se, prijetiti, sijati strah, a sasvim drugo donijeti odluku o fizičkom napadu. I rizikovati krv. I odgovornost za krv. Spremnih za prolijevanje krvi uvijek ima, pitanje je da li ima spremnih za narediti?!

20.
Ni Režim ni Opozicija nemaju jasnu sliku o 14. maju, posebno ne Danu posle. Za one na Tribinama to je posebna draž, za one u Areni djeluje jezivo. Posebno za pripadnike Režima, jer 14. maj je ostvarenje njihovih višegodišnjih noćnih mora. Da li i u potpunosti?!