четвртак, 7. април 2016.

Režim/Sukob SNSD i DNS: Pavić otpočeo razvaljivanje vladajuće Koalicije zbog finansijskih problema i propasti Banaka

piše: Slobodan Vasković

Sukob SNSD-a i DNS-a veoma je dubok, slojevit i biće prilično teško izglađen, uprkos optimističnim tonovima Milorada Dodika.

Sukob ima najmanje veze sa nominacijama za načelničke pozicije za predstojeće lokalne izbore; U njegovom središtu je namjera Marka Pavića da izmakne DNS iz vlasti, kako ta stranka ne bi snosila svoj dio odgovornosti za finansijski kolaps koji prijeti RS, ali i za propast “Bobar banke”, “Banke Srpske”, kao i “Pavlović banke”, koja je, takođe, u veoma teškoj situaciji.

Pavić svu odgovornost za probleme u navedenim Bankama i teške finansijske probleme u kojima je RS adresira na SNSD.

Pavić je nezadovoljan i činjenicom da je Vlada RS ostala pri naumu da naplati 50 miliona poreskog duga od firme “Acelor Mittal” iz Prijedora. Riječ je o 50 miliona KM neplaćenog poreza na dobit za tri godine (od 2010. do 2013.), dok se ukupna šteta procjenjuje na 228 miliona KM.

Sa druge strane, SNSD je napao DNS štrajkom u Željeznicama RS, ali i smjenom nekih njihovih kadora, koje su bile brzopotezne i o kojima DNS nije ništa znao do samog trenutka “egzekucije”.

Tako je krajem marta 2016. godine, na sjednici Vlade RS, smijenjen Milorad Babić, izvršni direktor za tehničke poslove JP “Putevi RS” i kadar DNS-a. 

Kada je premijerka Željka Cvijanović stavila na dnevni red pitanje Babićeve smjene, ministri iz reda DNS-a Neđo Trninić i Lejla Rešić ostali su zaprepašteni. Posebno Trninić, koji je ministar saobraćaja i veza, a JP “Putevi” su u njegovoj nadležnosti. 

Na njihovo pitanje kako je moguće da oni nisu upoznati sa dnevnom tačkom - smjena Babića, Cvijanovićeva je krako odgovorila da je to Dodik naredio.  

Babić je smijenjen, Pavića su obavijestili o događaju, nakon čega je šef DNS-a odlučio da krene u razvaljivanje koalicije, jer mu je smjena Babića poslužila kao izvanredan povod.
(Interesantno je da se na sajtu JP “Putevi” Babić još uvijek vodi kao izvršni direktor, premda ga je Vlada RS smijenila.).

Sukob je još uvijek u uzlaznoj putanji i ide ka kritičnoj fazi, vrlo teško je predvidjeti konačan ishod, a važno je znati da se između SNSD-a i DNS-a uskovitlalo i u Banjaluci, zbog namjere gradonačelnika Slobodana Gavranovića da nekoliko hektara gradskog građevinskog zemljišta prepusti bez ikakve naknade ovdašnjim tajkunima, što je teško krivično djelo.