среда, 20. април 2016.

Lukač uskoro smjenjuje Kostreševića

piše: Slobodan Vasković

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, uskoro će smijeniti Sinišu Kostreševića, zamjenika načelnika Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma. 

Na taj način Lukač će okončati sukob u MUP-u RS, koji bjesni mjesecima, a čiji su glavni protagonisti ministar i sam Kostrešević, jer su nepomirljivi neprijatelji.

Kostrešević je čovjek od povjerenja Miloša Čubrilovića Čubrija. Lukač je pomeo većinu njegovih ljudi, a Kostrešević mu je proteklih nekoliko mjeseci zadao mnogo glavovobolje, a u jednom trenutku čak ozbiljno ugrozio ministarsku poziciju.

Smjenom Kostreševića, Lukač će ovladati i Udbom, instalisanom unutar MUP-a RS, upravo u Agenciji za borbu protiv terorizma. Do sada taj ilegalni segment Lukač nije kontolisao.

Kostrešević će najvjerovatnije biti imenovan na poziciju savjetnika ministra, što je pravo poniženje za njega.

Osim Kostreševića, slijedi još niz kadrovskih promjena unutar MUP-a, u svim CJB. 

U toku je i bitka za novog Direktora policije RS, koji bi trebalo da zamijeni Gojka Vasića.

Najozbiljniji kandidat trenutno je Žarko Laketa, načelnik CJB Trebinje.

Njega je na tu poziciju doveo Mile Šušljik. Imao je u tome veliku podršku Vladike Grigorija. Laketa stoji iza jedne jake građevinske firme u Hercegovini, koja dobija najveći broj poslova u tom dijelu RS. U tim poslovima i Grigorije ima velikog udjela.

Mile Šušljik bio je savjetnik bivšeg ministra policije Stanislava Čađe, a i sada je u vrhu MUP RS.

Šušljika je Milan Vukelić javno optuživao da ga je maltretirao po nalogu Čede Savića, nekadašnjeg direktora ZIBL-a, da mu je prijetio i da je prijetio njegovoj porodici.

Vukelić je ubijen 06.11.2007. godine ispred zgrade MUP RS. Raznesen je eksplozivnom napravom. Ubice i nalogodavci nikada nisu otkriveni.

Šušljik je vrlo značajna karika u Dodikovoj privatnoj Udbi. On je veliki dio svojih saradnika, pripadnika vojne bezbjednosti, udomio u Jedinici za analitiku i prevenciju, kao i u Jedinici za borbu protiv terorizma.