среда, 27. април 2016.

Kažnjavanje Vučića, Dodik bez ćilima, Opozicija još bez jasnih zahtjeva, Ivanić i dalje bez karaktera

piše: Slobodan Vasković

1.
U prilici sam, zbog objektivnih razloga, gledati samo Dnevnik RTRS-a. 
Primjećujem vrlo čudne stvari: U ponedjeljak, vijest o pobjedi SNS-a i Vučića u Srbiji tek u 18. minutu. 

Nešto tu ne štima kao ranije, Vučić i SNS zgriješili su Režimu, jer 18. minuta je za gubitnike, za stavljanje do znanja da si neomiljen, za popunjavanje Dnevnika.

2.
Nakon te 18. Vučićeve minute, sve mi se više čini istinitim da isti taj Vučić nije dozvolio obraćanje MD na završnom nastupu SNS-a u Areni, pred protekle nedeljne izbore. Lično. 

3.
Govorio je u Areni čak i Dragče Milanović, penzos, ali za MD nije bilo vremena. Ni prostora. 

4.
Da tu zaista nešto ne štima, posvjedočile su i čestitke: Mladen Bosić je čestitao Vučiću pobjedu još u toku izborne noći, oko 22 časa. A Dodik tek sutradan, iza podne. Prekasno da ne bi “mirisalo” na nezadovoljstvo. 

5.
Nakon što je u ponedjeljak RTRS “šutnuo” Vučića u 18. minut, u utorak je u 14. minutu završio i sam MD. Njegova posjeta Ferhadiji gurnuta je u drugi plan, ostao je (u prilogu) i bez ćilima. Minutaža svjedoči da “MD u Ferhadiji” nije baš kurentna roba na RTRS-u, a ni u propagandnim planovima Režima.  

6.  
Dodikova posjeta Ferhadiji je kredibilan politički potez, ali, očito, sve što je politički prirodno i normalno, za Režimske propagandiste je neprihvatljivo i derejtingirajuće. Nema dileme da slijedi divljanje.

7.
Ako već Vučić i Dodik ne mogu u prve minute Dnevnika RTRS-a, taj prostor zagarantovan je Obrenu Petroviću i njegovom svjedočenju u Tužilaštvu BiH. Obren je predstavljen kao izdajnik, a oni kojima se sudi su, prema RTRS, valjda heroji. Na ovom mjestu mala dilema: ako su za RTRS heroji oni protiv kojih je Obren svjedočio da su protjerali, prognali, pobili…, kako i zašto je isti taj RTRS, prije nekih dvadesetak dana, sistematično progonio Dragana Mektića, dramatizujući iz večeri u veče krivičnu prijavu protiv njega za navodne ratne zločine?! I kako je moguće da oni koji (lažno) prijave Mektića jesu savjesni građani, a da je Obren, koji svjedoči šta se sve tokom rata dešavalo, izdajnik?!

8. 
Ne može i jedno i drugo i sve u dvadeset dana. Nespojivo je, ali Režimski propagandisti su uporni alhemičari (premda o alhemiji pojma nemaju) - u Dnevniku, kao u Retorti, smiješaju sve što im padne na pamet, makar to bili i zadnji idiotluci. Ne čudi, jer odavno je jedina konstanta, koja isijava iz njihovih ručnih radova, prezir prema publikumu/narodu. Čiji razum su potcijenili do mjere da im se obraćaju kao da su njihovi gledaoci još uvijek na grani, i da ne pomišljaju sići sa nje. 

9.  
Zbog ovakvog pristupa Režim i jeste Režim. Dnevnik RTRS-a je slika Režimskog “Doriana Greja”.

10. 
Opozicija se zagrijava za Proteste organizujući tribine širom RS. Sve je to divno, krasno, ali koji su ključni zahtjevi Opozicije?
Da li je to odlazak MD?
Da li je to smjena Vlade RS?
Da li je to uklanjanje kompletnog Režima?

11.
Vrijeme je da Opozicija iznese jasne zahtjeve, ciljeve, kako bi se znalo zbog čega Protesti!

12.
Vrijeme je i da Opozicija jasno kaže šta će sve činiti/učiniti do ispunjenja zahtjeva! 
Da li će ostati samo jedan dan, pa onda ponovo nakon izvjesnog vremena, ako im zahtjevi ne budu ispunjeni?
Da li će kampovati do ispunjenja svojih zahtjeva pred zgradom Vlade RS ili pred Palatom ili na Trgu?

Bitno je da to saopšte, kako bi se znalo zbog čega se Protesti dešavaju. Bez Konkretnih Zahtjeva i Datuma za njihovo ispunjenje nema svrhe!

13.  
Poznato je da će na čelu Protesta biti Mladen Bosić. I to je sasvim OK! Vrijeme je i bilo da preuzme odgovornost. Ali nepoznato je gdje će u vrijeme Protesta biti Mladen Ivanić? I on bi trebalo/morao da bude pored Bosića, jer je izabran glasovima onih koji su smatrali/smatraju da treba demokratskim sredstvima ukoniti Dodika i njegov Režim. 

14.
Ivanić nije izabran da bude Arbitar, već Igrač. I da igra za one koji su ga birali, za ostvarenje njihovih ciljeva, a ne da igra za sebe i malu grupu poltrončića kojima se okružio. Što on uporno čini, na najmizerniji mogući način.

15. 
Ukoliko se Ivanić ne pojavi na Protestu u prvom redu, pored Bosića, onda je Ivanić izdao sve one koji su glasali za njega. Ne bi mu bilo prvi put. To je kod njega konstanta.