среда, 13. април 2016.

Protesti, Procesi, Agonija i njene varijante

piše: Slobodan Vasković

1.
Protesta će biti 14. maja. Takva odluka donesena je na Predsjedništvu SDS-a.   
Odluka je zakasnila najmanje četiri godine, ali, opet, bolje ikad nego nikad.

2.
Protesti će pokazati dvije stvari: Organizacioni nivo tzv. Saveza za promjene i Nivo Inteligencije Režima i njegovih Falangi. Do sada nijedan od tih nivoa nije bio na nekoj zavidnoj visini.

3. 
Protesti se planiraju na jedan dan, što znači da se njima neće ići na rušenje Režima. Strateška greška: Protesti, mirni naravno, trebali bi se planirati na više dana - sve do odlaska Režima i spasavanja preostalih krhotina Društva. 

4.
Djeluje kao zalogaj koji tzv. Opozicija ne može zagristi. Bez obzira na uski opseg trenutnog ugriza, ne bi bilo loše da razmotre višednevnu varijantu kampovanja pred institucijama. Toplo je, stiropor nije skup, a ionako tzv. Opozicija nije radila ništa cijelu deceniju, pa ne bi bilo zgoreg da ne prospavaju nekoliko noći. Zviždeći. Režim ne bi izdržao sedam dana pod takvim pritiskom. 

5.
Biće interesantno vidjeti zahtjeve Opozicije. “Ovako više ne može”, nije čak ni stav, jer je to opštepoznato već najmanje pet godina. Svima, sem Opoziciji. Trebali bi pojasniti Kako Može.

6. 
Kad to pojasne sami sebi, razumiju to “Kako Može”, onda Režim više nema šanse za produžetak agonije, u kojoj se vlastodršci krčkaju, a narod sagorijeva.

7.
Savez (tzv.) je odlučio da kandiduje za gradonačelnika Banjaluke Dragana Čavića. Očekivana odluka, koja nema nikakve veze sa političkom strategijom i vrlo malo veze sa taktikom. Trebalo je promišljati kako poraziti SNSD u Banjaluci dugoročno, a ne po principu adhok rješenja, koja mogu značiti, maksimalno, korektan, gradonačelnički, kraj Čavićeve političke karijere.

8.
Mogu vrlo lako značiti i nekorektan, ukoliko kandidat SNSD-a bude Igor Radojičić. Vaga za tačno mjerenje (u tom eventualnom sukobu) mjeriće te izborne rezultate, jer će Milorad Dodik do oktobra rapidno slabiti, ali i u slučaju Čavićeve pobjede, SNSD će opstati u Banjaluci, kao snažna politička partija. SNSD, njihov najsnažniji korijen, i njegovo što snažnije zasijecanje morao je biti primarni cilj Opozicije, a tek sekundarni gradonačelnička fotelja.

9.
Kako god, izborna bitka za Banjaluku biće alpari Maratonskoj. Biće zanimljivo vidjeti čiji će glasnik izdahnuti.

10. 
I dalje sam na stanovištu da su Dodik, Bosić, Pavić, Čavić i Đokić poodavno trebali otići sa čela stranaka. Kao što je to učinio Ivanić. Koji jeste napravio grešku izborom Borenovića, ali je ona manja od one da je ostao na čelu PDP-a. Borenović je vrlo promjenjljiviji  od Ivanića. 

11.
Nažalost, Petorka nije odstupila kao Ivanić. Zato će SNSD, srednjeročno, doživjeti slom (osim u Banjaluci), SDS kopniti, razmicati se po regionalnim šavovima i sve dalje i dalje i dalje biti od funkcionalne, moderne stranke, DNS će se raspasti, a socijalisti i NDP završiti kao fusnota.

12.
Dodik se više i ne može povući, zakasnio je veoma, pa će najveći dio SNSD-a podijeliti njegovu političku sudbinu, koja se nikako ne čini svijetlom. Dapače.

13.
I Pavić je zakasnio sa povlačenjem, nakon njega potpuni potop; Od socijalista postoji još samo Đokić, dok se u NDP-u, sem Čavića, mogu još naći Jandrić i Miličević. I to je to.

14. 
Bosić jedini ima priliku da se povuče, a da ne izazove nikakvu kataklizmu. Štaviše, ukoliko bi to učinio samoinicijativno, prenio predsjedničku funkciju najkasnije do juna na nekog iz vrha stranke, SDS bi snažno zakoračio ka velikoj pobjedi u oktobru. Krunski razlog: Neprirodno je da se SNSD, vodeća stranka Režima, osipa i da SDS, vodeća stranka opozicije, kopni i razmiče se po regionalnim šavovima; Prirodno bi bilo da se SNSD osipa, a SDS jača! Sa Bosićem, SDS ostaje u neprirodnoj poziciji.

15.
Dolaze veoma burni dani, nedelje, događaji, procesi… Nezaustavljivo nadiru, a Politički Igrači nespremni su za njih. Zato će Procesi voditi njih, a ne oni Procese, što nije baš obećavajuće. Kako god, najvažnije je da se kreće. Samo da agonija prestane!