четвртак, 21. април 2016.

Bosić šef Štaba za Protest; Ivanić nije stao u zaključak; Banka Srpske biće likvidirana

piše: Slobodan Vasković

1.
Protesti su 14. maja, potvrđeno je to 21.04. na sjednici predsjedništva SDS-a, a potom i na sjednici Saveza za promjene. Trg Krajine u Banjaluci je mjesto okupljanja. 

2. 
Na čelu Štaba za Proteste je Mladen Bosić. Interesantna odluka - Bosić preuzima odgovornost za uspjeh/neuspjeh Protesta. To je Bosićev krupan korak, jer znači definitivni izlazak iz Ormara i da više nema Povratka u Ormar. Velika bi greška bila potcijeniti njegovu odluku.

3.
Ostalo je nejasno da li je Protest jednodnevni ili višednevni. Ukoliko je jednodnevni, mala je dobit od njega. Ukoliko je višednevni, dobro organizovan i kanalisan, Režim to teško može izdržati. Pući će, bez obzira na Dodikovo blasfemično ponašanje. I prijetnje Kontramitingom.

4.  
O planovima Režima i odgovorima na Protest opširnije narednih dana. Tek, opozicija, posebno SDS, su nabrijani za Proteste. Nabrijavanje će se nastaviti u danima koji slijede. Pa ko koga, 14.05, obrije!

5.
Na sastanku Saveza, PDP je zatražio da se donese zaključak o nesastajanju sa Miloradom Dodikom do daljnjeg. Zaključak je usvojen. Načini pranja obraza u PDP-u su uvijek bili sterilni. I krajnje neefikasni.

6.
U zaključku nije tretiran Mladen Ivanić, počasni predsjednik PDP-a, koji je vrlo svjesno zabio nož u leđa Savezu (čitaj SDS-u) i namjeri održavanja Protesta, nedavnim odlaskom Dodiku na noge. Onolika Glupost nije mogla stati u samo jedan zaključak. Za to treba knjižurina.

7. 
Ivanić je zaboravio da je izabran kako bi se borio protiv antipolitike koju silom nameće Dodik. Umjesto toga, on je ljubljenjem ruke Dodiku, (nakon što je narečeni izrekao morbidne i ponižavajuće uvrede na račun srpskih funkcioera u bh. institucijama), dao vjetar u leđa toj retrogradnoj Režimskoj skazki. I potcijenio sve one koji su glasali za njega (Ivanića). Čime je pokazao da zaslužuje jedino prezir, jer je prezreo volju glasača koji su ga izabrali, ne da ljubi ruku Dodiku, već da pokuša zaustaviti Dodikovu rušilačku politiku. Što je RS dovela do bankrota i na ivicu srpskosrpskog sukoba. 

8.
Da je RS u bankrotu, ne može prikriti ni spinforum na Jahorini, čiji dometi su nula. RS, u ekonomskom smislu, nije ni nacrtan tigar, a tigar od papira joj je nedohvatljiva kategorija. RS je, u ekonomskom smislu, ništa.

9.
Zaista je nejasno zbog čega premijerka Željka Cvijanović, Zoran Tegeltija, ministar finansija i ostala bratija negiraju da je MMF ultimativno tražio likvidaciju Banke Srspke?! Posebno je to čudno, jer su prihvatili likvidaciju i moraće je sprovesti. Jedini razlog što iznose neistine leži u mogućnosti da nisu još uvijek sigurni da će dobiti ugovor sa MMF-om.

10.
MMF je neumoljiv: zahtijeva samoodrživost budžeta, što podrazumijeva kresanje svih troškova, rasterećenje privrede i smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi. Zahtijeva i mnogo strožiju kontrolu bankarskog sektora.

11.
Centralna banka BiH već je donijela odluku da Banke u BiH obezbijede dodatni kapital za operativne i tržišne rizike (povećanje obavezne rezerve). Odluka je, po zahtjevu MMF-a, donesena prije sedam dana i o njoj su Banke obaviještene. Riječ je o primjeni standarda “Bazel 2”, a Banke u BiH su do sada radile po standardu “Bazel 1”.

12.
“Bazel 2”, između ostalog, podrazumijeva povećanje kapitala Banaka od 0,3-1%, zavisno od strukture aktive. Banke ovu odluku moraju impementirati do kraja ove godine, a puna implementacija standarda “Bazel 2” kreće od 01.07.2017. godine.

13.
MMF je zahtijevao i da reviziju bankarskog sektora više ne mogu da vrše domaće revizorske kuće, već samo Velika Četvorka: “Ernst&Young”, “Delloite and Toush”, “Pricewaterhouse&Coopers” i “KPMG”. Riječ je o četiri najveće revizorske kuće na svijetu.

14.
Naloženo je i usklađivanje odluka o načinu kontrole bankarskog sektora entitetskih Agencija za bankarstvo i mnogo veća koordinacija sa Centralnom bankom. Centralna banka vremenom bi preuzela superviziju nad cijelim bankarskim sektorom u BiH. 

15. 
Sve rečeno prihvatili su predstavnici RS, a neki uslovi se već hitro sprovode, što samo pokazuje dubinu finansijske agonije.  


16.
Nakon Vaskrsa/Uskrsa slijedi političko Razapinjanje!