недеља, 3. април 2016.

Seljačka buna: Stevo Nejaki protiv Vladimira Groznog; Metuzalem protiv Tajsona

piše: Slobodan Vasković
Radnika u RS poodavno malo ima, Opozicije nimalo, ostalo je nešto seljaka, kojima su uskraćeni podsticaji i još štošta, jer para nema, pa nije za neočekivati da u ovom entitetu izbije Seljačka buna. 

Posebno opasan generator te krize jeste otvoren sukob Steve Nejakog, (alijas Stevo Mirjanić Metuzalem, ministar poljoprivrede), sa Vladimirom Groznim, (alijas Vladimir Usorac, Prvi seljak RS).

Nedavno sam objavio da je sukob Metuzalema i Groznog dodatno eksalirao, jer je Nejaki Prvog seljaka teško izvrijeđao, nakon što je ovaj zatražio novac za poljoprivrednike. Metuzalem je pare obećao do kraja marta, ali para nije bilo.

Uz sve to, Stevo Nejaki udario je i na Zorana Tegeltiju, ministra finansija, optužujući ga preko svog mediuma Borisa Pašalića, pomoćnika ministra poljoprivrede, da je odgovoran za nedostatak novca. Metuzalem je, preko Pašalića, indirektno zatražio ostavku Tegeltije, što mu nije baš puno pametan potez. Tegeltija jeste dobro oslabio, ali je za Stevu Nejakog još uvijek Tajson. 

Vrhunac Metuzalemovog obraćanja javnosti preko Mediuma Pašalića, (sve je izrečeno u emisji “Apostrof” ATV-a, 01.04.o.g.) jeste optužba da su se “Pravilnici o podsticajima donosili tako što su se prilagođavali interesima nekolicine ljudi”!!! Aludirao je Stevo Nejaki na Usorca i još neke, ne shvatajući da je preko Hobita Pašalića priznao da je ministarstvo poljoprivrede kršilo Zakone i oštetilo budžet, zarad interesa pojedinaca! A tu je, primarno, Dragan Vasiljević, vlasnik “Farmlanda”.

Sad se ja pitam zašto MUP RS i Tužilaštvo već nisu u ministarstvu poljoprivrede počeli da češljaju pravilnike, isplate i one koji su pare primali, kako se ne bi desilo da to Sipa počne da dela i tako “napadne” poljoprivredni sektor.  

Nema dileme da je “Tikva pukla” i da sav njen unutrašnji, truli sadržaj, izlazi na površinu. Godinama sam ja ukazivao na blogu na brojne nezakonitosti i pljačku u ovom sektoru, sve se pokazalo tačnim, ali avaj - doživljeno je to kao urušavanje poljoprivrednog sektora i Ustava RS u segmentu Sela i Luga.
Sad kada je svega nestalo, para posebno, prljavi interesi i kriminalne radnje isplivale na površinu. 

Stevo Nejaki udario je na još uvijek Prejake; Metuzalem je načinio odlučujući, pogrešan korak  za Režim, što se tiče poljoprivrede: Glupom politikom pretvaranja Usorca od (dobro plaćenog) prijatelja u Neprijatelja, ministarstvo poljoprivrede pokazalo je, da je na čelu sa Metuzalemom, nesposobno da napravi bilo kakav iskorak za bolje sutra agrara Republike Srpske. 
Metuzalem je grdno pogriješio nakanom da se obračuna sa Usorcem Groznim!

Zašto? 

Prvo, Usorac sve zna. Godinama je bio portparol Ministarstva i imao je sve informacije. I dalje ih ima. I može da priča o tome godinama, ako hoće. 
Drugo, ima od čega da živi, jer za razliku od mnogih iz tog sektora, zna da zaradi marku sam sebi, pa ne mora da se ustručava ni od koga, imao ili nemao interes. Dobro je rekao: “Lakše je naći dobru kravu nego dobrog stručnjaka”. 
Treće, koji god ministar se zakačio sa njim nije dugo ostao ministar. 
I četvrto, novinari ga snažno promovišu, jer je osebujan i uvijek ima zanimljive stvari za reći. Učen seljak, nema tu dileme, koji se odlično snalazi u medijima, za razliku od Metuzalema. 


Naravno da Usorac zna da zaradi marku i poslovima koji nisu baš legalni, pa ga ne treba previše/nikako braniti, ali ostaje činjenica da je Boris Pašalić, pomoćnik ministra za savjetodavne usluge, javno rekao da su se “Pravilnici o podsticajima donosili tako što su se prilagođavali interesima nekolicine ljudi”!!! Aludirao je i na Usorca. Priznao je da je institucija RS činila kriminalne radnje. I da u ministarstvu poljoprivrede ima itetako kriminala i kriminalaca. Šta čeka Dragan Lukač, ministar policije, nakon javnog priznanja pomoćnika ministra poljoprivrede o kriminalu u institucijama?!

Pašalić je, svime što je rekao, otkrio kriminalnu prošlost i sadašnjost ministarstva u pripremanju Pravilnika o podsticajima. Mogu samo da zamislim čega još tu sve ima? 

Koliko su institucije RS propale svjedoči i činjenica da je Pašalić javno ustvrdio da će “Usorčetu lično ukinuti premiju za organsku proizvodnju”!
I tako javno potvrdio da je kompletna Vlada RS u rukama grupe lica koja samostalno odlučuju o tome kome će, a kome ne dati pare narodne. 
Vlada RS je privatizovana, a da pare od njene prodaje nisu legle na eskro račun!

Poseban problem u svemu je što je Metuzalem je na čelu ministarstva od marta 2013. godine: Imao je tri godine da spriječi Usorca da „nelegalno“ dobija podsticaje. Ali to nije učinio. 

Metuzalem je odgovoran za pljačku. Kao i oni prije njega. S druge strane, ko ne bi uzeo podsticaje od  Ministarstva na koje ima pravo? Zašto bi Usorac bio veći katolik od pape? Veći je problem ko je to omogućio. I što sada Stevo Nejaki sve pokušava prebaciti na Tegeltiju, kako bi oprao sebe, svoje kriminalne radnje javno obznanjene i potpuni nedostatak para za poljoprivredu. Tegeltija mu to neće oprostiti. 

Saopštenje ministarstva poljoprivrede, izdano nakon pomenute emisije, u kojem se tvrdi “da su izjave Vladimira Usorca neistinite, neutemeljene, paušalne, voluntarističke i nisu zasnovane na principima agrarne i ekonomske politike Vlade Republike Srpske” smiješno je i jadno. 

To je samo još jedan dokaz da se kula od karata, koju je Režim napravio, počela rušiti. I niko to ne može da spriječi. Posebno ne Milorad Dodik koji još drži Metuzalema u fotelji. I koji nikako da shvati da Stevo Nejaki nema pojma šta je radio danas, o juče da i ne govorimo, a da sutra za njega i ne postoji. 
Za poljoprivrednike u RS više nema dobrih vijesti, niti će ih biti. Para nema, ostali su samo traktori!