четвртак, 14. април 2016.

U susret Protestima Opozicije

piše: Slobodan Vasković

1.
Opozicija je najavila proteste u maju (14.) i bacila rukavicu u lice Režimu. Ali i sebi. Ukoliko najavljeni protesti ne budu masovni (minimalno 5-7 hiljada osoba), Opozicija će doživjeti debakl. Čak ni tri hiljade onih koji protestvuju nisu prijatni po Režim, unijeli bi strah u njihove redove, ali bi ta brojka značila poraz Opozicije. Ogroman. Pet hiljada je donja granica. 

2.  
Djeluje da se Opozicija odlučila za jednodnevni protest, što je već u startu greška. Ako se smatra da “Ovako više ne može”, onda se treba ići na uklanjanje Režima, promjenu vlasti; Protesti bi morali biti kontinuirani, višednevni, odlično organizovani, iznad svega dobro kontrolisani i kanalisani, da bi dali rezultat. 

3.
U ovom trenutku Opozicija ne djeluje osposobljenom za višednevne proteste. Ali do 14. maja je dosta vremena i za pripreme i za konačne odluke po pitanju dužine protesta.

4.
Režim neće sjediti skrštenih ruku; Već su krenuli u razbijanje tek najavljenih protesta. Pritisak će se pojačavati sa svakim novim danom. Režim se neće predati bez borbe i to, najblaže rečeno, vrlo vrlo oštre; Svaka drugačija procjena nije ni logična ni prirodna.

5. 
Budimo precizni: Režim se već godinu dana priprema za Proteste Opozicije, još kada su, 15.04. 2015., formirali Upravu za borbu protiv terorizma i ekstremizma. Terorizam i ekstremizam samo su krinka, prave mete su Opozicija i ostali kritičari Režima. 

6. 
Unutar te Uprave smještena je UDBA, čiji je jedini cilj sačuvati Režim. Opozicioni protesti biće ispit i njihove snage, djelotvornosti, obučenosti… 

7. 
Udba Milorada Dodika nije uspostavljena da bi samo opservirala i izvještavala, već da bi dejstvovala i to nasilno, preko Odjela za prevenciju, koji je dio te Uprave. Pisao sam o tome u niz navrata, Opozicija nikada nije reagovala; Sada će imati priliku da Dodikovu Udbu osjete direktno na svojim leđima. Nimalo prijatna situacija, ali, nakon najave Protesta, povlačenja ne bi trebalo/smjelo biti.

8. 
Djelovanje Udbe samo je jedan segment odgovora Režima; Drugi je pretvaranje kompletnog MUP-a u stranačku Miliciju, što je napravljeno hiljadama premještaja unutar te institucije. Nikakva reakcija Opozicije ni na taj proces, koji traje nešto duže od godinu dana. Šta tek reći na tihovanje o najavi formiranja Rezervnog sastava, koji znači potpunu militarizaciju MUP RS. 

9.
Goran Salihović, Glavni tužilac Tužilaštva BiH, najavio je da će Dodiku biti upućen poziv za saslušanje u toj instituciji. Nije najavio kada, ali stigne li poziv prije 14. maja, Dana Protesta, situacija će se značajno usložniti. Opozicija će se, u takvom mogućem ambijentu, osjetiti snažnijom i poletnijom; Režim&Dodik slabijim i ugroženijim. 

10.
Realno je da poziv za saslušanje Dodiku stigne prije 14. maja, jer je predmet u kojem se lider SNSD-a dovodi u vezu sa pranjem 1,5 miliona KM, gotovo doveden do kraja. Ostalo je da se sasluša Dodik.

11.  
Dodik je ranije rekao da, ukoliko dobije poziv, neće otići na saslušanje u Tužilaštvo BiH. Ako ostane pri tome, a desi se sve najavljeno, maj će biti paklen. Jer će Dodika morati privesti. A on će se braniti. 

12.
Pitanje je šta može Dodik?

Može napraviti veliki sukob i sukoba će, svakako, biti. Jednostavno, Režim nema namjeru da ode. Posebno ne mirnim putem. Nije vjerovatno da se predaju bez borbe nakon svega što su učinili! A nisu učinili baš ništa dobro.