четвртак, 14. април 2016.

Pripadnici Odjela za prevenciju završili sa obukom u OSA

piše: Slobodan Vasković

U petak, 15.04., završava obuka pripadnika Odjela za prevenciju Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma, koju su proveli u nastavnom centru OSA u Banjaluci.

Prvi dio obuke pripadnika MUP-a (Jedinice za prevenciju) završen je 17.03.2016. godine, nakon čega je održana proslava kojoj su prisustvovali direktor policije Gojko Vasić i Goran Balaban, načelnik Uprave za borbu protiv terorizma.   

Riječ je o 15 pripadnika MUP-a (Jedinice za prevenciju), koji su bili na dvonedeljnom usavršavanju. Prva sedmica obuke bila je informativno- teoretska u samom centru, a druga praktičan rad na terenu. 

Obuka na terenu je izvođena u Banjaluci i Prijedoru. 

S. Đukić, šef OSA-e u Banjaluci i visoki funkcioneri OSA G. Nović, E. Mustedanagić, D. Nanić, te D. Rodić i R. Martić, kao i instruktori D. Martić, D. Bajić, A. Dugajlić, M. Jojić, koji su obučavali na terenu pripadnike MUP-a, zaključili su, nakon obuke, da su pripadnici MUP-a vrlo slabi u znanju, da nemaju izgrađenu osnovnu bezbjednosnu kulturu, iako su pripadnici policije. Uočili su i da do kraja ne razumiju šta treba da rade i za šta se obučavaju. 

OSA, krovna policijska agencija, očekivala je da će iz MUP-a biti na obuku upućeni kvalitetni kadrovi kojima mogu prenijeti znanje o načinima rada tajnih službi i obučiti ih za korištenje sofisticirane tehnike prilikom izvođenja specifičnih zadataka.

Bilo im je jasno da su to kadrovi Režima, i da je za njihovo upućivanje na obuku primarnu ulogu odigrala stranačka odanost (SNSD). U vrhu OSA svjesni su šta je stvarni zadatak pripadnika Jedinice za prevenciju - Odbrana Režima. Jasno im je i da su ti kadrovi upućeni “na obuku”, kako bi se zataškale i prikrile stvarne namjere onih koji su formirali pomenutu Upravu. 

OSA već ima jaku saradničku mrežu unutar MUP-a RS, pa ne treba sumnjati da je nakon ove obuke ona dodatno ojačana. Uz to, OSA sada zna metodologiju rada Dodikove Udbe, jer su ih oni njoj obučili. To je ključno, što nikako ne znači da Odjel za prevenciju neće biti upotrijebljen protiv kritičara Režima i Opozicije. Naprotiv, zato je i formiran.  

Taj Odjel je, u stvari, paraobavještajna služba Milorada Dodika, koja je instalisana unutar MUP-a, ali radi mimo njegovog vrha i direktni nalogodavac joj je Siniša Kostrešević.

Dragan Lukač je prvo sa Osmanom Mehmedagićem Osmicom, šefom OSE BiH, 05.02. o.g., dogovorio da pripadnici tog Odjela prođu obuku OSE, da bi taj dogovor počeo da se implementira početkom marta ove godine. 

Na taj način, Lukač, koji je u teškom sukobu sa Kostreševićem, je djelimično stavio pod kontrolu Odjel za prevenciju. Međutim, on ni dalje ne kontroliše šta sve pripadnici tog Odjela čine “na terenu”.