недеља, 3. април 2016.

Pad

piše: Slobodan Vasković

1.
Republika Srpska se permanentno urušava; Slobodni pad dobija na akceleraciji; Čak ni novac od MMF-a, kada bi stigao, ne može zaustaviti kolaps. Ali neće stići. Dok god je Režim Milorada Dodika na vlasti, para od MMF-a nema. 

2.  
Projektovani deficit budžeta za ovu godinu bio je 400 miliona, plus 50 miliona za Fond PIO, ali to je sada već superoptimistično. Direktni porezi u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period lani pali su za najmanje 35 miliona.

3. 
Pala je i naplata u Fond PIO i to za 25 miliona u prvom kvartalu. Što je ukupno najmanje 60 miliona KM gubitka u prva tri mjeseca ove godine. To opet znači da će, na godišnjem nivou, ukoliko se nastavi ova “dinamika”, biti, (u najmanje lošem slučaju), naplaćeno 240 miliona manje od planiranog. Praktično to znači da u ovoj godini, ako je suditi po pokazateljima iz prvog kvartala, neće biti ostvaren nivo prihoda iz 2015. godine, koji je iznosio nekih 1,6 milijardi KM.  

4.
Djeluje već sada da će deficit biti najmanje 640 miliona KM; Nešto će se pokriti prodajom obveznica, ali vrlo malo, jer je reputacija RS, nakon uništenja nekih domaćih banaka političkim odlukama Režima, u kategoriji najcrnje smeće. Povjerenja tu nema, niti će ga biti. Samim tim ni velike kupovine obveznica.

5.
Sva Javna preduzeća su “na glavi” i izbjegavaju plaćanje obaveza. Para, jednostavno, nema.

6.
Najgore od svega je što ne postoji nikakvo rješenje za zaustavljanje problema, koji se svakim danom multipliciraju.

7.
Dešavanja u Grčkoj su mjuzikl šta će se desiti u Republici Srpskoj. I to je, prema svim pokazateljima, ali i upućenim finansima, neminovnost. 

8.
Nakon što Dodik i njegov Režim konačno budu uklonjeni (već je krenulo demontiranje i uveliko traje), lako će se utvrditi da je njihovo djelovanje čisti destilat zla. 

9.
Najveći problem, veći od svih ekonomskih/finansijskih/privrednih, jeste što na stranici nakon Dodika nema ništa. Sem slične matrice, istina mnogo nižeg nivoa razorne efikasnosti, koju predvode mali sujetni osvetoljubivi nesposobni potrošeni plitki političari. To ukazuje da će izlazak iz Pakla, koji su stvorili Dodik i Ološ uz čiju pomoć je vladao, biti jako jako dug. I vrlo neizvjestan. Po Republiku Srpsku. 

10.
Ne postoje, nažalost, političke snage koje imaju programe/rješenja/viziju/snage/volje da postojeće razarajuće procese bar djelimično uspore, posebno ne zaustave i preokrenu. Nema ih ni iza horizonta.

11.
Drobljenje svega, svih sistema, ostataka institucija, organizacija, Društva… jedina je konstanta. 

12.
Put prema Dnu nezaustavljivo se nastavlja. Teško da će biti iznenađenja. Srča je epilog.

13.

Domaće Svinje iz “Životinjske farme” ovdje su evoluirale u Divlje!