понедељак, 25. април 2016.

Srbija/Izbori: Vučiću i Mandat i Korektiv

piše: Slobodan Vasković

1.
Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka pobijedili su u Srbiji na svim izbornim nivoima, i po vertikali i po horizontali. Odnijeli su pobjedu i u Vojvodini, zadnjem uporištu Demokratske stranke.

Rezultati su očekivani. Mnogo manje očekivano, gotovo neočekivano je da je Vučić dobio snažan korektiv u Skupštini Srbije, jer SNS sada ima opozicionu i desnicu i ljevicu, što proteklih godina nije bo slučaj.

2.
Birači u Srbiji demonstrirali su inteligenciju: Vučić je dobio novi mandat da nastavi put Srbije ka uređenoj zemlji i Zapadu/EU, ali su, istovremeno, uvodeći u skupštinu i SRS i DSS-Dveri i LDP i, naravno, DS, posebno Sašu Radulovića i njegov Pokret, demonstrirali da taj mandat nije bjanko i da lider SNS-a ubuduće mora da se okreće i Lijevo i Desno, kako bi riješio sledeći korak.

3.
Veoma je bitno da Srbija ima u pralamentu i opozicionu Desnicu i opozicionu Ljevicu, (ma koliko neke od tih stranaka bile ekstremne u svojim programima), jer takav raspored jesu Obale Politike, prema kojima vladajući moraju usklađivati njen Glavni tok. 
4.
Vučić više ne mora biti i desnica i ljevica i centar, sada konačno može biti samo Premijer i potpuno se posvetiti Glavnom toku Politike.

5.
U skupštini Srbije ponovo postoje kristalno jasne ideološke razlike, što je bogatstvo koje može vući samo naprijed; To jeste demokratija. Toga nije bilo proteklih godina.

6.
Zato je Vučić gradio sebe, a ne institucije Srbije. I to je ključna greška koju je napravio. Otud i opomena od birača.

7.
Vučić je sada na prekretnici: Ili će nastaviti graditi sebe, sopstvenu moć, nauštrb institucija (dovoljno se izgradio) ili će, konačno, početi graditi institucije, samoodržive, što mogu funkcionisati i odlučivati i bez Vučića i bez bilo koga drugog.

8.
Ukoliko nastavi sa prvom opcijom, Vučić će završiti kao Milorad Dodik: sva ta silna moć koju posjeduje danas će se urušiti, ali će se urušiti i Srbija. Kao što je danas, nakon decenije isključive moći Milorada Dodika i apsolutne nemoći ovdašnjih institucija, Republika Srpska srušena.

9.
Da bi Vučić počeo da gradi institucije Srbije, mora prvo pobijediti Narcisa u sebi i sve one male narcise kojima je okružen, a koji nisu ni izbliza sposobni da vode Srbiju. Poziciju koju trenutno imaju zaslužili su dodvoravajući se vođi, a ne sopstvenim znanjima i sposobnostima. 
Prepozna li to Vučić nakon ovih i ovakvih izbornih rezultata, ima šanse da se suprotstavi sopstvenoj narcisoidnosti, koja mu je najveće ograničenje. 
Ukoliko ne uspije, biće spriječen da postane nešto više od izbornog pobjednika i pored toga što posjeduje nesporan kvalitet i političku zrelost.
10.
Narcisoidnost dovodi do želje da se sve drži u svojim rukama. Nagledali smo se toga u protekloj deceniji u Republici Srpskoj. I prisustvujemo neslavnom kraju ovdašnjeg Narcisa, okruženog hrpom malih, nesposobnih, narcisa, spremnih da do kraja unište i društvo i narod, kako bi oni opstali.
Moderna društva su veoma složena i ne dozvoljavaju ovakav pristup. Pluralizam kvaliteta u komplesnim interkonekcijama  društvenih subjekata vodi društvo, a ne jedan čovjek ili grupa ljudi, okupljenih oko njega po principu poltronstva, a ne kvaliteta.
11.
Vučić je u proteklom periodu vladao sam. Ako ne promijeni taj pristup neće napraviti više ništa. 
12.
U prvom mandatu se, kao potpredsjednik Vlade Srbije borio protiv korupcije i kriminala da bi dobio podršku javnosti. Cilj je bio sticanje rejtinga i stvaranje nacionalnog jedinstva, pokazao je odlučnost. I to mu se i isplatilo. Otud i oni prvi prijevremeni izbori, momenat u kome je bio najjači.
Nakon njih je postao premijer i Brod je okrenuo ka Zapadu, ali Brod je torpedovala Rusija gdje god je stigla. Sjedenje na Dvije stolice više se nije isplatilo, niti moglo izdržati, pa je Vučić ponovo raspisao izbore. I ponovo dobio mandat. Međutim, ne tako širok kao prije izbora. Može se zaključiti da je sve do sada bio bonus, a da od sada treba i da se konkretno radi.
13.
Prije svega da se jedna od one dvije stolice počne napuštati: Od te odluke mnogo toga zavisi. I za Srbiju i za Vučića!
14.
Vučić je, nakon pobjede na svim nivoima, ponovo u punoj ofanzivi, proaktivnost je zagarantovana. Ali, Srbija ima i previše problema, a kvalitet njegovog kadra je veoma upitan. Svjestan je on svega toga, kao i činjenice da će biti teže nego do izbora. On na ekonomskom polju nema konkretnijih uspjeha, ali ih ima na spoljnopolitičkom planu.
15.
Vučić ima dobru namjeru, posjeduje i ličnu snagu, ali da li je to dovoljno, osnovno je pitanje koje se postavlja nakon izbornih rezultata u Srbiji?! 

Do Vučića je i njegovog poimanja Srbije i njenih institucija!
16.
Što se tiče odnosa Srbije prema BiH, tu se ništa neće mijenjati i Vučić će nastaviti da radi na njihovom naporedovanju. To je interes Srbije.

To opet znači da ni po pitanju BiH/RS Vučić više neće moći da sjedi na dvije stolice: I onoj zvanične Srbije, koja podržava BiH i onoj Dodikovoj, koja rastače BiH.

17.

Dodikova stolica sve će manje biti interesantna za Vučića. Dodik mu više ne može napraviti nikakve probleme većeg obima, odnosno tolikog da ih Vučić ne može bez veće muke sanirati.