петак, 8. април 2016.

Salihović na Špiritističkoj seansi

Piše: Slobodan Vasković

U Banjaluci su juče (7. aprila) u jednoj kafani zajedno viđeni glavni tužilac Bosne i Hercegovine Goran Salihović i visoki funkcioner SNSD-a Nikola Špirić.

To nije nikakvo iznenađenje, s obzirom na to da Špirić stalno sastaje sa Salihovićem i da skoro ne izlazi iz kancelarije Glavnog bh. tužioca u Sarajevu.

Moji izvori tvrde da Špirić preko Salihovića pokušava da se „opere“ za sva nedjela koja je počinio u prethodnom periodu, u vrijeme dok je bio ministar finansija i trezora BiH i član Upravnog odbora UIO BiH, a o čemu je Tužilaštvo BiH pokrenulo istrage.

To se prije svega odnosi na predmet „Pandora“, aferu „Šećer“ i kupovinu stana u Beču, koji je platio 397.000 evra.

Pokušavajući sebe da spasi od istraga, Špirić, kako navode moji izvori, ne preza da uprlja svoja stranačke kolege i saradnike.

U vrhu Režima stvrde da je Špirić autor nekoliko anonimnih krivičnih prijava dostavljenih Tužilaštvu BiH protiv odredjenih visokih zvaničnika Republike Srpske i funkcionera SNSD-a.

Na taj način, kako se navodi, Špirić pokušava skrenuti istrage sa afera u kojima je on bio ključni igrač.

U svakom slučaju, Špirić je postao odličan saradnik Tužilaštva BiH, ali je zapanjujuće da Glavni državni tužilac gaji prijateljske veze sa osobom koja je umješana u nekoliko višemilionskih kriminalnih afera.

Istovremeno, dok raste prijateljstvo između Špirića i Salihovića, sve su zategnutiji Špirićevi odnosi sa Miloradom Dodikom, koji se u poslednje vrijeme u značajnoj mjeri distancirao od ovog visokog funkcionera SNSD-a.