понедељак, 4. април 2016.

Optužnica protiv Injac i Vujnić u narednih mjesec dana; Optužnica u slučaju “Pavlović banka” nakon saslušanja Dodika

piše: Slobodan Vasković

Tužilaštvo BiH okončalo je istragu u slučaju “Bobar banka”, u dijelu koji se odnosi na uhapšene u akciji “Lavina” i slijedi podizanje optužnice protiv svih osumnjičenih lica, među kojima su Slavica Injac, direktor Agencije za bankarstvo RS i Snežana Vujnić, direktor IRB RS.

Moji izvori bliski istrazi tvrde da će optužnica biti podignuta najkasnije u narednih mjesec dana.

Oni dodaju da je Sud BiH nedvosmisleno utvrdio nadležnost za ovaj predmet, a da je odluka postupajućeg sudije o određivanju mjere kućnog pritvora, dokaz da je Sud uvidio da je Tužilaštvo okončalo istragu, da ima dovoljno dokaza za podizanje optužnice i da najstrožija mjera pritvora, iz tih razloga, nije bila ni potrebna, pa nije ni određena. 

Na upit da li će optužnicom biti obuhvaćen i Darko Jeremić, direktor “Autosemberije”, koji je uspio pobjeći, izvori bliski istrazi su kazali da on neće biti optužen, jer nije saslušan. Za njim će biti raspisana potjernica.  

U slučaju "Bobar banka", Tužilaštvo je navelo da je šteta 123 miliona KM.

I u slučaju “Pavlović banke” nije saslušan jedan osumnjičeni: riječ je o Miloradu Dodiku, koji je osumnjičen za pranje 1,5 miliona KM, zajedno sa Slobodanom Pavlovićem i nekoliko namještenika “Pavlović banke”.

Sagovornici navode da je Tužilaštvo BiH okončalo istražne radnje u slučaju “Pavlović banka”. Prema njihovim riječima, ostalo je još da se sasluša osumnjičeni Milorad Dodik, nakon čega će biti podignuta optužnica protiv svih lica koje se dovode u vezu sa pranjem 1,5 miliona KM preko te banke.

Upitani kada će Dodik biti saslušan, moji sagovornici nisu htjeli precizirati vrijeme, ali su istakli nužnost što bržeg obavljanja tog posla, zbog mogućnosti da “Pavlović banka završi krahom kao i Bobar banka”.

Sagovornici nisu htjeli precizirati da li će Dodiku biti upućen poziv za saslušanje ili će biti priveden i saslušan.

Dodik je ranije rekao da neće ići u Tužilaštvo BiH da da izjavu, ali da je spreman dati izjavu u bilo kojoj instituciji RS u Banjaluci.