субота, 2. април 2016.

Dodikov izliv laži u mozak; Transfer odgovornosti; Raskopavanja Mrtvog Gavrila i Pobjeda Mektića

piše; Slobodan Vasković

1.
Transfer Odgovornosti poodavno je jedna od glavnih linija antipolitike Milorada Dodika i pratećeg mu Orkestra za što dublje ukopavanje RS.
Tako je Dodik hapšenje Organizovane zločinačke grupe, na čelu sa Slavicom Injac i Snežanom Vujnić, koje su preko Bobar banke dozvolile/napravile štetu od 123 miliona KM, ocijenio kao “udare na banke i finansijske institucije u Srpskoj usmjerene na njeno potpuno razvlašćivanje”.

Po Dodiku su krivi Oni koji su pohapsili pljačkaše, a ne oni koji su opljačkali i time izvršili “udare na banke i finansijske institucije u Srpskoj usmjerene na njeno potpuno razvlašćivanje”.

Po Dodiku nisu krivi ni nadležni iz institucija RS koji su pljačku godinama gledali, a nisu reagovali i time izvršili “udare na banke i finansijske institucije u Srpskoj usmjerene na njeno potpuno razvlašćivanje”.

2. 
Stvarne, smrtonosne “udare na banke i finansijske institucije u Srpskoj usmjerene na njeno potpuno razvlašćivanje”, izvršili su Dodik i njegova Oligarhija, koji su nemilosrdno opljačkali gotovo sve domaće banke, gurnuli ih u teške kriminalne radnje i od njih napravili perionice novca.
Dodik&Oligarhija izvršili su “urušavanje finansijskog sistema, uvukli RS u veliku krizu” i doveli je gotovo do nestanka.

3.  
Dovoljno je podsjetiti da je preko Balkan Investment Banke ukradeno 1,7 milijardi KM; preko Bobar banke 123 miliona KM, ali je sabiranje štete stiglo u ovom trenutku do 480 miliona KM; preko Banke Srpske dodatnih 300 miliona KM…;  Nijedna institucija RS, zadužena za kontrolu ovih banaka i za sprečavanje teških kriminalnih radnji u njima, nije na vrijeme reagovala; Nije uopšte reagovala. Štaviše, pokušali su sve da zataškaju.

4.
Slavica Injac, samim tim i Milorad Dodik, imali su priliku da već 2009. godine spriječe pljačku preko Bobar banke, jer je tada Agencija za bankarstvo imala sve podatke šta se čini. Šteta je te 2009. godine bila vrlo mala, pa je pravovremena reakcija mogla spriječiti sve što se kasnije desilo. A desila se kataklizma. Slavica Injac nije preduzela ništa, već je pet narednih godina, po Dodikovom nalogu, dozvoljavala izvlačenje stotina miliona KM preko “Bobar banke”. 

5.
Tri su razloga zbog kojih Injac nije ništa preduzela te 2009.:

  • Nije joj to dozvolio Milorad Dodik, koji je bio premijer,
  • Gavrilo Bobar bio je visoki funkcioner SNSD-a,
  • Otpočela je velika pljačka RS, u režiji Dodika&Oligarhije, i bila im je za to neophodna i Bobar banka. 
6.
Snežana Vujnić imala je priliku da povuče sredstva IRB-a u Bobar banci, ali joj to nije bilo dozvoljeno. kao što joj nije bilo dozvoljeno da sredstva IRB-a povuče iz Banke Srpske, kao što joj nije bilo dozvoljeno da sredstva IRB-a povuče iz Pavlović banke.

Nije joj to dozvolio Milorad Dodik, koji je obavljao/obavlja funkciju predsjednika, čija je namjera bila i ostala da se RS što efikasnije finansijski uruši.

7.
Pravedno je da Injac i Vujnić budu uhapšene, ali je nepravedno da Dodik bude na slobodi. Njih dvije su samo instrumenti preko kojih je Dodik urušio finansijski sistem RS i RS doveo na ivicu njenog ukidanja. 

8.
Dodik druge optužuje za “pranje prošlosti”, iako je on jedini koji pokušava, bezuspješno, oprati sopstvenu prošlost i sadašnjost. Posebno je odvratno njegovo maliciozno podmetanje da je prošlost onih koji su učestvovali u raskrinkavanju pljačke preko Bobar banke “mračna, a neki su povezani i sa ubistvima”. Ako je to tačno, bilo bi red da se protiv tih osoba pokrenu procesi.

9. 
Dodik, naravno, nemilosrdno laže, a upravo je njegova prošlost i sadašnjost “mračna”, a neki od njegovih najbližih saradnika su “povezani sa ubistvima”. Ubili su ljude, a Dodikov sistem im je dozvolio da prikriju tragove. Svi znaju ko su ubice, ko žrtve, ali Dodikov sistem ne dozvoljava da se ta ubistva rasvijetle: od ubistva Milana Vukelića do ubistva Nikole Đurovića.

10.
Nikolu Đurovića je, prema svim raspoloživim podacima, ubio/usmrtio visoki funkcioner SNSD-a i u to vrijeme visoki funkconer RS. Nakon umorstva, tragovi su sakriveni, automobil isječen, a Ubica je nastavio sa svakodnevnim poslovima. 

Bilo bi jako dobro da Dodik progovori o tom slučaju, s tim da kaže istinu, a ne da laže kao dosad. 

11.
U bezuspješnom pokušaju odbrane sopstvenih zlodjela, od kojih je finansijsko urušavanje RS samo jedan mali segment, Dodik je otišao tako daleko da za sve pokušava okriviti Gavrila Bobara, a na teret mu stavlja to što je Umro. I nije to prvi put da Dodik prekopava Grob Gavrila, kako bi se odbranio. Dodik ne štedi ni svoje mrtve, nije za očekivati da poštedi žive.

12.
Najzaslužniji za početak demontiranja Zločinačke organizacije Milorada Dodika je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti. Mektić je uradio, do sada, istorijski posao, zajedno sa Tužilaštvom BiH.

13.
Nikakvog, ali baš nikakvog, udjela u ovom poslu nema tzv. Savez za promjene; Oni su tek puki posmatrači, smješteni visoko na tribinama, koji ne namjeravaju da se ozbiljnije uključe u procese. Sem poneke isprane izjave, koja je sav njihov doprinos. U proteklih godinu dana dobar dio njih je, podzemno, atakovao na Mektića, u namjeri da ga spriječi u njegovom djelovanju. Posebno Ognjen Tadić, koji nije propuštao priliku da na sjednicama Predsjedništva SDS-a najoštrije napadne Mektića. Predsjedništvo SDS-a, kao organ, nikada se nije ogradilo od Tadićevih ataka na Mektića.    

14.
Mektić je, pozicijom koju obnaša, dio institucija BiH. Institucije BiH, jedan njihov dio, se snažno bore za vladavinu prava. I ukoliko pobijede u ovoj nimalo lakoj borbi, koju vode u oba entiteta, a ne samo u RS, kako se to lažno prikazuje, u ovoj zemlji će se roditi nada, koja je bila duboko zakopana sve do prije nekoliko mjeseci.