субота, 16. април 2016.

Prst na Obaraču i (kontra)mitingaške priče

piše: Slobodan Vasković 

1.
U avgustu prošle godine pisao sam o tome da je “primarni zadatak Dodikove Udbe spriječiti bilo kakvo javno ispoljavanje nezadovoljstva u septembru ne birajući sredstva. Vrh RS procjenjuje da bi moglo doći do demonstracija, a njihovi ideolozi već razmatraju mogućnost kontramitinga”.

Tokom decembra 2015. godine, u nekoliko tekstova, najavio sam spremnost Milorada Dodika i njegovih saradnika na izazivanje srpskosrpskih sukoba. Intenzivno su radili na njima, pripremajući javnost u nizu akcija, medijskih agresivnih napada; Istovremeno militarizujući MUP RS, kako bi se mogli obračunati sa neistomišljenicima. 

2.
Nisu se demonstracije, kako je Režim očekivao, desile u septembru (2015.), ali će se desiti u maju ove godine. I samo što ih je Opozicija najavila, Dodik je obznanio da će ići na kontramiting, isti dan na istom mjestu.

Prilično očekivano, jer se Dodik&Režim, uprkos svim medijskim, udbaškim, militarističkim alatima i pripremama za njihovu upotrebu, plaše demonstracija. S razlogom, pošto već poodavno ne postoje informacije o konkretnim uspjesima Režima. Informisani smo svakodnevno o nesupjesima i sve težoj i težoj finansijskoj situaciji. 

3.
Dodik se godinama, navodno, borio za nacionalna prava Srba u BiH, ali nestankom novca i ugrožavanjem socijalnih kategorija, sve je više onih što shvataju da je cijela ta priča bila krinka za nesmetano bogaćenje Oligarhije. 

Istovremeno sa krizom koja razara Režim, njegovi oponenti, dijelom skoncentrisani u Savezu za promjene, otpočeli su borbu protiv korupcije i kriminala sa bh. nivoa. Ugrožen je istragama čak i Dodik.

Dobijaju podršku javnosti, iako djeluju veoma raštimano, nedorečeno i sa brojnim unutrašnjim dezintegrativnim procesima. 

4.
Čak je i Mladen Bosić shvatio da je za sticanje rejtinga i stvaranje nacionalnog jedinstva, važno pokazati odlučnost. Otuda i najava demonstracija, koji su korak ka navedenim ciljevima. 

5.
Digresija: Problem za Bosića, sem njegovih brojnih mana, (od kojih su sujeta i loše procjene kadrova, već legendarne), jeste što njegovo najbliže okruženje i dalje intenzivno radi na rušenju i pomisli o jedinstvu svih onih koji su suprotstavljeni Režimu. Stvar je dovedena dotle da će ili Bosić morati ukloniti svoje bolesno, pokvareno, neinteligentno, nesposobno okruženje ili će on biti ukonjen u dogledno vrijeme, kako god Dodik prošao u nadolazećim događajima. 

6.
Iako se već jako dugo priprema za moguće demonstracije, Dodikova reakcija ukazuje da je ipak veoma iznenađen njihovom najavom. Preciznije, stvarnom namjerom Opozicije da ih i organizuje. 

Dodikova brutalna uvredljiva agresivna retorika, nakon najave protesta, pokazuje da on nema pojma kako dalje?! Sve teže pliva i za svaki dolazeći talas smišlja šta da uradi u tom trenutku. Problem po njega je što sve rjeđe izlazi kao pobjednik iz tih situacija.

7.
Dodik na spoljnom planu ne postoji, njegovo ponašanje i rigidni stavovi meta su stalnih kritika Zapada, a od Rusije vrlo malo stiže pomoći. 
On je u defanzivi i bez proaktivnosti, jer je previše problema, a kvalitet njegovog kadra je upitan. Iskreno, nikakav.


Dodik je sveden na RS. Prostor za manevar ne postoji. 

Zato je na unutrašnjem planu grubo agresivan prema svakom ko se usudi da pomene nešto loše o njemu i njegovoj politici. Ta agresija svakim danom je sve veća, jer se problemi mulitipliciraju. I sve je manje izgleda za njihovo rješavanje.  

8.
Dodik je svjestan ovoga. Kao i činjenice da vrlo lako može postati žrtva sopstvenog Okruženja prije nego li Opozicije. Otud i tako nasilan stav oko najavljenih protesta opozicije. Dodik prijeti svima; Svojima i više nego strankama Saveza. Preneražen je mogućnošću protestnog udara na Režim. Dodika je strah.

9.
Dodik je surov gospodar. Da bi to i postao, okružio se osobama mnogo surovijim od sebe. Ti sada vode igru. I odlučuju da li će ili neće biti srpskosrpskih sukoba; Ili će žrtvovati Dodika; Ili će ga žrtvovati kroz sukobe?! Nakon čega će oni pokupiti svoje stvari i potražiti drugog gospodara. Toliko puta viđeno dosad. 

10.
Vrlo teško će se moći izbjeći teži incidenti dese li se protest i kontramiting istovremeno. I vrlo teško će Dodik politički opstati još neko vrijeme dođe li do incidenata.
Svjestan je Dodik izrečenog; Zato se i plaši i zato druge plaši. 

Svjestan je i da je narod nezadovoljan, ali sve manje i anemičan po tom pitanju. Ugroženi su sada već i oni koji rade; Što se tiče onih koji ne rade pravo je čudo da su živi. 

Kašnjenja plata i penzija postali su konstanta, pa i Banjaluka, koja je inertna sredina, jer najbolje finansijski stoji u RS, počinje da pokazuje nezadovoljstvo. 

11.
Poseban problem za Dodika je da ogromna većina/gotovo svi u RS žive "na mjesec dana od bankrota", tako da prestanak isplate plata i penzija, koji se čini sve izvjesnijim, lako može dovesti do masovnog izaska na ulice. 

Sve je to Dodiku poznato i zato mu jezivo djeluje najava protesta. Na koju je odgovorio još jezivije.

12.
Opozicija ne treba, niti smije, da se plaši Dodikovih prijetnji; Uzmicanje pred njima značilo bi i kraj Opozicije. 

13.
Ukoliko bi došlo do promjene stanja usljed promjene političkih procesa i unutrašnje inicijative, bilo bi to za RS najpovoljnije. Na taj način bi stranke Opozicije pokazale određenu zrelost, inicijativu, odbijanje servilnosti i poslale poruku da uzimaju stvar u svoje ruke. 

Sama inicijativa za održavanje protesta pokazatelj je svijesti jednog dijela funkcionera opozicionih stranaka da se ne živi vječno od “dobijenog i s neba palog kolača u vidu funkcija na nivou države”.

I da je dosadašnje takvo ponašanje ugrozilo sve stranke Saveza i Savez uopšte, te produžilo vlast Dodikove Oligarhije, koja je dovela u pitanje opstanak Republike Srpske. 

14.
Epilog je ovdje odavno poznat: Dodik je gotov, a samo je pitanje vremena kada će biti uklonjen. Konačno je to i Opozicija shvatila, istina prilično kasno, jer su poodavno krenuli snažni i nezaustavljivi procesi Dodikovog uklanjanja. Problem je što Opozicija djeluje kao da procesi upravljaju njima, a ne oni procesima. 

15.
U narednih mjesec dana do Protesta/Kontramitinga, neophodno je brzo prestrojavanje Opozicije, ovladavanje procesima, što podrazumijeva mnogo više rada na prezentaciji zahtjeva i razlozima protesta; Kvalitetnih poteza, koji će omogućiti izlazak iz medijske samoizolacije, što opet znači uklanjanje sopstvenih mlinskih kamenova oko vrata (Slučaj “Bosić”); Inteligentnih rješenja sadržanih kroz aktiviranje SDS-ovih infrastrukturnih mogućnosti i (raznih) veza (PDP je tu tek prateći gudač, a NDP privjesak), ali i kroz otvaranje Velikog Kišobrana za sve one kojima je dojadilo da žive životima nedostojnim čovjeka. Bez obzira na njihova ideološka ili bilo koja/kakva druga opredjeljenja.  

16.
Bez takvih poteza, Tačka 13. ovog teksta uzalud je napisana. 

17.
Što se tiče Režima, Prst im je već predugo na obaraču, nervozni su, a uskoro će se pokazati i da li su dovoljno neinteligentni da ga i pritisnu. Zasad, neinteligentno djeluju.

18.
Društvom ne može vladati jedan čovjek, modernim Društvom vlada pluralizam. Povlačenje obarača ne može to spriječiti. Niti odložiti.