петак, 1. април 2016.

“Odmetnik” ruši koaliciju SNSD i DNS

piše: Slobodan Vasković

“Odmetnik” bi mogao da sruši koaliciju između Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Demokratskog narodnog saveza; “Odmetnik” je Ljubomir Mrda, direktor “Elektrodistribucije” Pale, koji ne želi da podnese ostavku na tu poziciju i ustupi mjesto Nenadu Nešiću, kandidatu DNS-a.

Bitka oko Mrde traje već dugi niz mjeseci, a tvrdokornost direktora “Elektrodistribucije” da ne poklekne pred naletima interesnih lobija SNSD-a i DNS-a, dovela je do situacije da ga u obje stranke zovu “Odmetnik”.

Pavić je dao konačni uslov Dodiku: da postavi Nešića umjesto Mrde do 15.04. ove godine ili će, kako tvrdi, DNS napustiti koaliciju.

Pavić je istakao da “Odmetnik” mora biti eliminisan. Tako je Mrda u sopstvenoj stranci, SNSD-u, postao Gerila.

Pavića je posebno iziritiralo to što je propala i Skupština dioničara “Elektrodistribucije” Pale, koja je trebalo da se održi 29.03.2016. godine, jer se nije pojavio predstavnik većinskog vlasnika -Vlade RS.

Cijela priča nije uopšte bezazlena, niti bez fizičkih konotacija, jer je izvršen napad na zgradu u kojoj živi Mrda. Desilo se to 17.09., policija je rasvijetlila slučaj i utvrdila da je Mrda napadnut po nalogu lokalnih DNS-ovaca, ali ništa dalje nije preduzeto.

Mrda je sudskim postupcima uspio da obustavi niz nelegalnih radnji koje bi proizvele njegovu smjenu, a suprotna strana pokušala je da podmiti Sud u Istočnom Sarajevu. I taj slučaj policija je rasvijetlila, ali se dalje sve zataškava. 

Otkako je krenula borba za poziciju direktora „Elektrodistribucije“ Pale, Ljubomir Mrda, aktuelni direktor te firme, pod stalnim je udarom svojih protivnika.


Milorad Dodik obećao je poziciju direktora „Elektrodistribucije“ Pale Marku Paviću i njegovom DNS-u. Kandidat je Nenad Nešić, član DNS-a iz Istočnog Sarajeva.

Mrdi još nije istekao mandat, pa bi njegova smjena bila nezakonita, ali je Vlada RS donijela zaključak da on bude uklonjen. Protiv Vlade RS i premijerke Željke Cvijanović zbog toga je podnesena tužba.

U nizu procesa, Sud je donio presude u Mrdinu korist. 

Mrda je, polovinom septembra prošle godine, dobio podršku od načelnika opština Sarajevsko-romanijske regije, među kojima su i članovi SNSD-a i SDS-a.

Podržali su ga i Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo (SNSD) i Staša Košarac, visoki funkcioner te stranke.

„Elektrodistribucija“ Pale ima, prema revizorskim izvještajima, najbolje rezultate u okviu ERS.

Interesna Pavićeva grupacija želi da se dokopa ovog preduzeća i, prema prezentovanom, spremni su na sve.  


Saga se nastavlja, “Odmetnik” i dalje jaše; “Potjera” za njim ponovo je intenzivirana…