субота, 9. април 2016.

Pokopno društvo u akciji: Škrbić i Kljajčin grade Stomatološku kliniku

piše: Slobodan Vasković

Gramzivost je esencijalna karakterna odrednica Ranka Škrbića, monstruma koji je uništio zdravlje naroda, zdravstvo RS i koji još uvijek kontroliše i dobro prodaje ostatke zdravstvenog sistema.

Upravo zbog Škrbića, zdravstvo RS je izdahnulo, a Režim priznaje dugove od pola milijarde maraka. Međutim, Režim ne govori istinu - dugovi zdravstva RS su ravno milijardu KM.

Dok uništava preostale krhotine zdravstvenog sistema, odlično naplaćujući svoj lešinarski posao, Škrbić, istovremeno, podiže privatni paralelni sistem, kako bi mogao nastaviti otimati od naroda, koji neće imati gdje da se liječi, osim u njegovim klinikama. I da lijekove kupuje isključivo u njegovim apotekama. 

Škrbić u banjalučkoj ulici Jovana Dučića gradi Stomatološku kliniku, zajedno sa Goranom Kljajčinom, bivšim direktorom Fonda zdravstva.
Škrbić i Kljajčin su zajedno otpočeli rušenje zdravstvenog sistema, a ogromni novac koji su naplatili na tom antinarodnom, neprijateljskom poslu, sada pokušavaju oploditi izgradnjom privatnog zdravstvenog carstva.

Stomatološka klinika koju grade imaće čak 17 “zubarskih stolica”. Samo ta stavka vrijedi gotovo 1,5 miliona KM. Opremanje kompletne klinike, prema riječima stručnjaka iz ove oblasti, nalaže ulaganja od najmaje 5 miliona maraka. I sve je to bez investiranja u objekat u kojem će se nalaziti Klinika, a njegova gradnja, takođe, nije ispod 5 miliona KM.

Ono što je za stručna lica zapanjujuće jeste broj zubarskih stolica - sedamnaest.

Prema njihovim riječima, vrhunske Klinike imaju najviše deset zubarskih stolica, a procjenjuju da broj od 17, koliko će Škrbić i Kljajčin nabaviti, ukazuje na njihovu namjeru da, osim Klinike, otvore i Stomatološki fakultet, kao i da sadašnjem, državnom, ustupe određen broj svojih zubarskih stolica za praksu studenata. 

Novac i poslove Škrbić će lako nabaviti, jer i dalje ima ogroman upliv u poslove Fonda zdravstva. Fond, primjera radi, osporava Domu zdravlja Banjaluka vršenje stomatoloških usluga. Fond je do sada izdvajao oko milion KM za te usluge ovdašnjeg Doma zdravlja.

Sada će taj novac biti preusmjeren u Škrbićevu i Kljajčinovu privatnu Kliniku.

To je samo dio i to manji planirane zarade; damping cijenama Škrbić i Kljajčin namjeravaju ugušiti brojne stomatološke ordinacije u Banjaluci, a velika produktivnost u “stvaranju stomatologa” donijeće veliki novac. Iako je ta dimenzija usmjerena upravo protiv budućih studenata, jer je već sada hiperprodukcija tog kadra i većina njih nikada neće ni doći u priliku da se bavi poslom za koji su žrtvovali godine učenja i života. Ali, koga briga za to - bitno je da se sve to dobro naplati.

Ne treba zanemariti ni nabavku materijala za ovu vrstu medicinskih usluga i ne treba sumnjati da će Škrbić i Kljajčin i u ovoj oblasti zavesti monopol. 

Na kraju treba istaći da je sve rečeno topla porodična priča, jer će Kliniku voditi članovi najuže porodice Škrbića i Kljajčina. 

“Državno sahrani, podrži privatno”, logika je kojom se rukovode Škrbić i Kljajčin. Toliko su postali pragmatični u toj ravni da djeluju kao Pogrebno društvo!


Škrbić je kum Milorada Dodika i “Šef iz sjene” Ognjenu Tadiću, potpredsjedniku SDS-a i generalnom sekretaru te stranke Vladislavu Babiću, čija porodična firma ima monopol na nabavku medicinskog materijala za Kliniku za očne bolesti UBKC Banjaluka. 

Škrbić kontroliše i Draška Ilića, SNSD-ovog banjalučkog tajkuna i odbornika, koji je Tadićev intimus.