среда, 20. април 2016.

Forum, Nada pod istragom, LSD i Majka Tereza Sedmi dan

piše: Slobodan Vasković

1.
Počinje dvodnevni “Jahorina Ekonomski Forum 2016”, čiji je pokrovitelj Milorad Dodik. 

Biće održana Plenarna sjednica i sedam panela, a interesantno je da među panelistima nema nijednog člana Savjeta ministara iz Republike Srpske, niti iz Vlade Federacije BH.

Očito je da organizatori smatraju da nisu dobrodošli ili da pojma nemaju o temama poput Multipolarni svijet i ekonomija-pozicija zemalja Zapadnog Balkana, Novom međunarodnom ekonomskom poretku, Makroekonomskim politikama etc.

Sa nivoa BiH pozvani su jedino, kako je uočljivo na spisku učesnika, Dragan Čović, hrvatski član predsjedništva BiH i Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH. 

2.
Interesantno je da nema Mladena Ivanića, koji je nedavno poljubio ruku Dodiku, ali, po svemu sudeći, još uvijek nije zaslužio dva dana ekonomisanja na Jahorini. Jer je zaboravio da Dodiku u palati poljubi i nogu. I da ga izljubi skroz. Obljubi, takoreći.

3.
Među panelistima nema nijednog funkcionera opozicionih stranaka iz RS, ali, što je zapanjujuće, nema čak nijednog paneliste bošnjačke nacionalnosti, osim onih koji su ministri u Vladi RS.

Očito je da značajan dio Srba i komplet Bošnjaci (minus dva ministra) nemaju pojma o velikim temama o kojima će se raspravljati na Jahorini. 

Uvodničar je, a ko bi drugi bio, Milorad Dodik. Za uvodnu riječ je predviđeno 15 minuta, što je premalo za takvog znalca Multipolarnog svijeta.

4.
Oni koji žive pod Dodikovom vlašću znaju da je on ekspert za Polarni svijet. U kojem se finansijske i ekonomske temperature spuštaju i do minus 70. I u kojem dominiraju Polarne Hijene. 

5.
Interesantno je da nema panela- Poslednja šansa na kojem bi Branko Radun i Dragomir Anđelković, najnovije ruske akvizije Milorada Dodika, sa prisutnima podijelili svoja LSD iskustva. 

6.
Nakon Najglupljeg Političkog poteza u poslednjih godinu dana, Ivanić se počeo “vaditi” srbovanjem: On je protiv ukidanja Agencije za bankarstvo RS. Kao da ga neko nešto pita o bilo čemu, pa i o tome. On jedino služi da, s vremena na vrijeme, izvuče Dodika iz gubitničke pozicije i za sitne male političke ucjene, kojima je sklon.

7.
Očekujem uskoro najnoviju vijest iz NDP-a: Dragan Čavić napustio NDP i pobjegao u nepoznatom pravcu.

8.
NDP se baš očistio od “ubačenih” elemenata, i to u tolikoj mjeri da se može zaključiti da su u toj stranci svi njeni članovi bili “ubačeni elementi”. 

9. 
Neke stranke, poput SNSD-a, SDS-a, pa i kofer partije PDP-a, u teškim trenucima po njih, organizuju “prijem novih članova i podjelu članskih kartica”. NDP jedino može organizovati cijepanje članskih kartica odbjeglog članstva. Ili spaljivanje, pošto će ići brže. Žali Bože para za štampanje.

10.
U tekstu “Banjalučki shittriler: Dodik pokušava izbjeći kandidovanje Radojičića za gradonačelnika; Savez za promjene u Banjaluci na liniji potpunog raspada; Tajni sastanci Dodika sa funkcionerima Saveza" (26.marta 2016.), objavio sam informacije sa sastanka dijela rukovodstva SNSD-a (bio prisutan i Radmanović), koje su izazvale šok među učesnicima te sesije; Šok zbog činjenice da sam došao do tih info, iako su izrečene u vrlo uskom krugu. 

11.
Nakon što su se isšokirali, krenuli su u analizu ko mi je dostavio informacije sa sastanka. I zaključili da je to sigurno učinila Nada Tešanović. Od tada je g. Tešanović pod istragom zbog Slobodana Vaskovića.

12.
Nadam se g. Tešanović neće izbrisati sa slika, kao što je to učinila medijska “savjetnica” Mladena Bosića Jelena Dabarčić, čuvena po svom kasapskom pristupu informisanju - dezinformisanje joj je uža struka. O njenom fotošop genijalizmu pisao sam u tekstu "Sjeverna Koreja u RS: SDS izbrisao Nadu Tešanović, ministarku omladine i sporta, sa zvaničnih fotografija i iz zvaničnih vijesti" (01.02.2014.)

13.
Jedinica za razbijanje demonstracija, nedavno formirana u MUP RS, već drugi dan vrijedno vježba u Banjaluci. A vježbaće razbijanje četiri dana ukupno. Prije toga vježbali su njeni pripadnici u matičnim CJB. 

14.  
Dok se navježbaju, utom će i Protesti plus Kontramiting. Razbijanje će biti glavna tema tih skupova. Pa ko bude razbijen.

15.
Očekujem da na liniji razdvajanja Protesta i Kontramitinga stoji Mladen Ivanić, koji je sam sebe proglasio Neustrašivim. I da svojim pristupom “Majka Tereza Sedmi dan” onemogući incidente. 

16.  
Saznajem da Ivanić ima i rezervnu varijantu - da taj dan poziva na mir i dostojanstvo iz Paragvaja. To mu se čini najsigurnijom destinacijom, ukoliko dođe do istovremenog održavanja Protesta i Kontramitinga.