недеља, 24. април 2016.

Prezir i nuspojave

piše: Slobodan Vasković

1.
Režimska histerija oko najavljenog Protesta Opozicije svakodnevno dobija novi zamah; Postala je golom rukom opipljiva, do te mjere je materijalizovana. 

2.
Nejasno je čega se plaši Režim, (a plaši se do koske), ako je već, kako to tvrde, sve u najboljem redu; Čemu onda histerija, blasfemičnost, najstrašnije uvrede, beskrupulozne laži i prljavi medijski talas, koji je potpuno kontraproduktivan po one iz njegovog izvorišta?!

3.
Režim je najavio Kontramiting; Tvrde da će dokazati supremaciju nad Opozicijom. Ok, možda su u krivu svi koji smatraju da je to poziv na srpskosrpski obračun; Možda je Režim zaista na neki volšeban, nevidljiv, adhok način, postao naprasno demokratičan, ali ako je tako, opet pitanje: Čemu Histerija oko Protesta Opozicije za koji smatraju da će doživjeti debakl?!

4.
Ne postoji racionalan odgovor Režima na ova pitanja, osim da ih je strah. Što oni ne priznaju, ali Strah isijava iz njihovih redova, iz svake rečenice, teško nakrcane uvredama; iz svakog postupka, teško napregnutom prenervozom; iz svake vijesti/priloga koji stižu sa Režimske medijske deponije; iz svakog pokreta, bio/ne bio propraćen riječima…

5. 
Da je drugačije, ničim od navedenog iz Režimske septičke jame ne bi bili zapljusnuti. 

6.
Nema potrebe odvraćati Režim od Kontramitinga: Neka ga naprave i pokažu u kojoj su im fazi mišići i da li steroidi funkcionišu kao i ranije. Ali, ukoliko prave Kontramiting “na istom mjestu u isto vrijeme”, onda preuzimaju i odgovornost za posledice. Ako ih bude, a biće ih u takvoj situaciji. I to ne malih.

7.
Režim, ma šta učinio taj dan, ne može pobjeći od ogovornosti, jer oni su Režim/Vlast i zaduženi su/odgovorni da masovna okupljanja, koja su izraz demokratije, a ne materijalizacija teorija zavjere nazovi analitičara, što pojma nemaju o značenju riječi analitika, prođu mirno i bez nasilja. Svako nasilje biće pripisano Režimu. Svako. I najmanje i najveće.

8.
Dodik će taj dan, bude li istovremeo i Protest i Kontramiting, možda uspjeti privremeno sačuvati Banjaluku, ali će zauvijek izgubiti Republiku Srpsku. I On i SNSD! Za Dodika manje više, On je ionako poodavno gotov, ali je pitanje zašto SNSD to čini sebi?! Nije li previše fatalistički taj dobrovoljni odlazak na istorijsku deponiju sa istorijskim vođom, koji je postao istorijski problem?! I najveći srpski nacionalni problem, što Dodik, izvan svake razumne sumnje, jeste. 

9.  
Sama najava Kontramitinga dokaz je velike slabosti Režima, njihove ranjivosti, hronične nesigurnosti, političke dezorijentisanosti, strateške preplitkosti, taktičke nesuvislosti i ponajviše straha od odgovornosti za počinjeno u poslednjoj deceniji, a nije počinjeno ništa dobro, ma šta sa Dvora tvrdili i ma kakvim prljavim izlučevinama zasipali narod, otvoreno huškajući Srbe na Srbe.

10.
Sve što je iz Režima uslijedilo nakon najave Kontramitinga dodatno argumentuje izrečeno. Kao i ono što će uslijediti. 

11.
Ako Režim nije, kako tvrde, Režim, već demokratska vlast, zašto se sami porede sa porodicom Čaušesku i prizivaju sebi sličan kraj?! Zašto se plaše naroda, ako narod, kako ističu, baš dobro živi i baš ih voli?! Prilično morbidno od jedne vlasti što za sebe tvrdi da je krajnje civilizovana i nacionalno, politički, uticajno, ekonomski, privredno, finansijski… potentna.  

12.
Nažalost po Režim, Režim je impotentan u svim navedenim ravnima; Otud i toliko nasilje, osionost, prljavština, brutalnost, morbidnost, blasfemija i otvoreno zagovaranje srpskosrpskih sukoba! Da se prikrije impotentnost, istrošenost, neadekvatnost, nekompetentnost, necivilizovanost, neljudskost. Zato je i stvorena ovdašnja inačica Sekuritatee/Štazija.

13.
Režim se okuplja oko Matrice: Mi smo nesmjenjivi; Bogomdani, Vječni, Nepromjenjivi; Mi smo konstanta, sve ostalo je promjenjivo. 

14.
Direktna posledica te Matrice je Prezir prema svakom ko nije dio nje, ko joj se ne klanja i ne povija, ko se usuđuje misliti drugačije, ko se drzne tražiti minimalne standarde dostojne ljudi, a ne prihvata poziciju parija, ko se ohrabri bilo šta pomisliti, a da to nije u skladu sa Matricom!

15.   
Jednostavnije rečeno, Režim je prezreo/potcijenio narod, koji im je nesebično dao mandat da riješe njegov nacionalni status, a oni su taj mandat zloupotrijebili da riješe svoj lični status. Narod su prezreli. Nus pojave Prezira su sistematsko pljačkanje, uništenje Izvora Nacije - Porodice, Obrazovanja, Zdravlja, Kulture - što je, pomnoženo, dovelo Narod do ivice uništenja, ruba biološkog opstanka.

16.
Upravo taj prezir koji Režim pokazuje prema narodu, svima i svakom, ključni je razlog što oni moraju da idu. I to što prije. Način na koji će to učiniti stvar je njihovog ličnog izbora. 

17.
Kontramiting je samo jedan od brojnih puteva koji vode uvijek istom epilogu: Definitivnom dokidanju Režima!