четвртак, 28. април 2016.

Lihvarenje

piše: Slobodan Vasković

1.
Savez nezavisnih socijaldemokrata blizu je odluke da napusti parlament BiH. Ukoliko se odluče za napuštanje, SNSD će kao glavni razlog navesti neusvajanje Zakona o Ustavnom sudu, kojim bi se iz ove institucije uklonile strane sudije. 

2. 
SNSD u parlamentu BiH nije podržao zaključak o formiranju interresorne radne grupe čiji je zadatak da pronađe način drugačijeg izbora troje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, što je jedan od pokazatelja da bi zaista mogli napustiti parlament BiH.

3.
Ukoliko to i učine, namjera im je da se ne vraćaju najmanje do kraja godine.

4.
Nema dileme da je ovaj potez, ako do njega dođe, predizborni marketinški trik. I to vrlo efektan. Uz to, bio bi to dodatni pritisak na Savez za promjene, posebno sa aspekta teških optužbi za “izdaju i veleizdaju”, što ih SNSD brutalno ispaljuje.

5.
Ovakav potez SNSD-a značio bi i produbljivanje krize i dodatnu nestabilnost, što je jedini pravac u kojem ta stranka može da se kreće, jer im nikako ne odgovara smirivanje tenzija. 

6.
Forsiranjem Krize SNSD želi da sabije unutarstranačke redove i prikrije sve veće pukotine unutar vladajuće koalicije. Posebno sa DNS-om, koji igraju na “oštrici”, demonstrirajući javno nezadovoljstvo Vladom RS. Što je otvoreno namigivanje Savezu za promjene i pokušaj postavljanja u situaciju da mogu prvi pobjeći sa Broda, ukoliko se uvjere da tone bez spasa. 

7.  
Realno, DNS nije ništa manje odgovoran za katastrofalno stanje u RS od SNSD-a, jer su godinama učestvovali u svim mogućim otimačinama i nikada, ali baš nikada, se nisu usprotivili nijednoj. Niti su se usprotivili urušavanju bankarskog sektora, koje intenzivno traje od 2009. godine. A sada bi da operu ruke od svega.

8.
Svaki Lažni Šćepan Mali ima svog Bruta. DNS sve više naginje ka toj ulozi.

9.
Dok DNS pilatovski pere ruke od svega, SDS je održao navodno tajnu sjednicu Glavnog odbora, na kojoj su dogovoreni detalji Protesta zakazanog za 14. maj. 

10.
Sjednici GO je prisustvovao i Vlado Babić, potrčko Ranka Škrbića, tako da su svi zaključci SDS-a već u Ratnom/Propagandom štabu SNSD-a.

11.
Babić je jedna od najprljavijih krtica iz SNSD-ovog krtičnjaka unutar SDS-a, a njegov zadatak je da ruši napore Saveza da organizuje masovne Proteste. Babić na tome intenzivno radi ne samo po Škrbićevom nalogu, već i po direktivi Kriminalnog Ganga, čiji je član, a koji je često dovođen u vezu sa trgovinom narkoticima.

12. 
Bosić bi trebalo da pripazi da se pored njega 14. maja ne nađe Babić, jer bi se postavilo logično pitanje zbog čega se Režim ruši uz pomoć zelenaša, (što gensek SDS-a svakako jeste), koji ima sve Ray-Ban veze sa Italijanskom mafijom. Napisao sam nedavno o rečenom desetak tekstova.

13.
Kada je Dodik organizovao proteste prije dvanaest godina, u prvom redu, pored njega, bilo je nekoliko poznatijih banjalučkih kriminalaca. Svi oni nosili su transparent na kojem je pisalo: “Dalje ne može, hoćemo promjene”!

14.
Biće interesantno vidjeti da li će Bosić 14. maja kopirati Dodika i zajedno sa Lihvarom Babićem nositi bilo kakav transparent. Na primjer: Dole Kamate! Ili: Samo Ray Ban Srbina spasava!

15.
Kad smo već Babića, člana Dodikove privatne Udbe, važno je istaći da je 11. aprila ove godine u Nastavnom centru MUP-a RS otpočela obuka stotinjak pripadnika MUP-a iz svih uprava i centara na temu: Terorizam i globalni izazovi. Stvarna tema je - Kako sačuvati Režim!

16.
Osim Predraga Ćeranića, šefa Udbe, predavač je i Miroslav Lazanski, beogradski podrepaš, koji je izvrsno plaćen za agenturne poslove koje obavlja. A koji njegovom ovdašnjem finansijeru ne donose ama baš nikakvu korist.

17.
April je bio za pehlivanjenje, a maj je za Lihvare i Lihvarenje. U junu stiže 90 miliona KM vanjskog i unutrašnjeg duga na naplatu. Ali, kome je još do juna!