понедељак, 18. април 2016.

Ivanić u ulozi Dodikovog vodenog topa za razbijanje Protesta

piše: Slobodan Vasković

1.
Odlazak Mladena Ivanića na noge Miloradu Dodiku, (samo dan nakon što je lider SNSD izjavio da predstavnicima Republike Srpske u zajedničkim organima BiH, treba zabraniti povratak u Republiku Srpsku), rijetko je glup politički potez. Toliko GLUP da se ne može izmjeriti nijednom poznatom mjerom, a njegov autor Ivanić može se svrstati u red političkih Glupana Prve Kategorije.

2. 
Nije toliko stvar u tome što su se sreli Ivanić i Dodik, već gdje su se sreli: U Palati predsjednika, gdje stoluje lider SNSD-a, što znači da mu je Ivanić otišao na noge i to neposredno nakon Dodikove blasfemične izjave/prijetnje.

3.
Da su se sreli u Ivanićevom kofer-kabinetu u Banjaluci, onda bi Dodik pokazao veliku slabost. Ovako, Ivanić mu je svojim stupidnim potezom otvorio mali manevarski prostor za dokazivanje da je (Dodik) nešto drugo izvan kategorije Predsjednika Grupe Građana Opasnih namjera; Koji se, uz to, našao u teškoj političkoj situaciji pozivom na srpskosrpski sukob, najavom Kontramitinga na dan protesta Opozicije. 

4.  
Ivanićev preglupi potez nanio je veliku štetu Savezu za promjene, ali je korist u činjenici da se sada zaista i jasno uočava ko je tu za pomjeranje stvari sa tačke užasa u koju je ovaj entitet stigao, a ko za lešinarenje. Ivanić je, van svake razumne sumnje, šampion Lešinarenja.

5.
Svjesnim rušenjem konačno pokazane/teško porođene proaktivnosti opozicije, artikulisane kroz spremnost na mirne proteste, Ivanić je potpuno poništio svoju javno iskazivanu opredijeljenost za drugačiju izgradnju Društva u RS i uklanjanje plutokratskog Režima Milorada Dodika. 

6. 
Ivanićev postupak nije samo glup i štetan, već je i zlonamjeran, jer se on svjesno stavio u službu Režima i postao njegovo glavno oruđe u borbi protiv svih kritičara. 

7.
Posebno drsko i bezobrazno jeste Ivanićevo samoizidizanje iznad svih političkih partija i građana, kojim on pokušava sebe lično institucionalizovati kao Arbitra, premda je njegova politika Skup Praznih priča i Još Ispraznijih Poteza. Sada i Superglupih. Štetu nanosi poodavno.

8.
Ivanić je tragikomičan, čak burleskan, kada Bosiću, koji ga je s punim pravom oštro kritikovao, spočitava nedostatak hrabrosti u vezi susreta sa Dodikom. Ivanić je groteskan, jer on je Majka Kukavičluk, pa je i Bosić, takav kakav jeste, za njega prava Gromada Hrabrosti.

9.
Jeftinim pokušajem da sebi digne cijenu, Ivanić je demonstrirao svoju nedoraslost teškoj političkoj situaciji, koja je, kada je on u pitanju, jedini kontinuitet koji posjeduje. Ivanić je bio i ostao, kada je politika u pitanju, sitni mali pokvareni politički ucjenjivač. Sklon prljavim, glupim, nezrelim, preplitkim, štetnim… potezima, u kojima vidi sopstvene “pobjede”. Premda se u njima može vidjeti jedino sva tuga i jad srpske politike i njenih nosilaca. 

10.
Takav mu je i nasljednik na čelu PDP-a Branislav Borenović, koji pokušava izgraditi autoritet nezvaničnim tvrdnjama kako je On/Borenović “natjerao SDS na Proteste”! Borenović&PDP ne mogu napraviti buru ni u findžanu kafe, a kamoli ikoga natjerati na bilo šta; Posebno ne SDS. Takvim djelovanjem/trovanjem javnosti on nastavlja Ivanićev politički kontinuitet političke plitkosti i nedoraslosti bilo kom ozbiljnijem poslu. Što se tiče izgradnje Borenovićevog autoriteta, prije će se izgraditi Skadar na Bojani.

11.
Realno, PDP ne znači ništa na političkoj sceni RS. Jedine dvije političke činjenice su SNSD i SDS. 

12.
Budući da SDS, od svih opozicionih stranaka, jedini ima kvalitetnu infrastrukturu, najmanje što bi trebalo da učine nakon Ivanićevog, (što no reći to kad je već popularno) izdajničkog poteza, jeste da javno saopšte da su oni nosioci Protesta, pa ko se pridruži pridruži. Ako već Ivaniću nije do Saveza koji mu je donio funkciju, zašto bi to bilo SDS-u?! Od toga imaju samo štetu, jer dozvoljavaju Ivaniću da lešinari.  

12.
Dodik jeste javno pokazao da Ivanića može kad god hoće namagarčiti bez nekih većih napora, ali on je i dalje u ogromnom političkom problemu, nakon najave Protesta. I obznane kontramitinga.

13.
Desi li se i najmanji incident, Dodik će lično biti kriv za njega, jer incidente svojom retorikom potiče, inspiriše, generiše…

14. 
Da bi razbio Proteste, Dodik je upotrijebio Ivanića kao “vodeni top”, ali je svjestan da je Ivanićev “Fi” ipak minoran i da on ne može zaustaviti SDS u namjeri da artikuliše i kanališe nezadovoljstvo građana.

15.
Otud iznenada novi plan “Mrskog zapada i domaćih izdajnika”, nazvan “Poslednja šansa”, koji “otkrivaju” Branko Radun i Dragomir Anđelković, beogradski klijentelistički nazovianalitičarski tandem. 

16.
Njihovo nesuvislo bazanje po konfekcijskim teorijama zavjere, odraz je Dodikovog realnog straha od Protesta. I svega onoga što bi se otkrilo kada bi Dodik otišao sa vlasti. Radun i Anđelković, njihove ponjave ispisane teškim budalaštinama, su mjera veličine Dodikovog straha od promjena. Posebno njegove promjene. 

17.

Radun i Anđelković pozivaju na “Patriotski savez sa delom Opozicije”! Da li neko prepoznaje Ivanića u tom "delu Opozicije" i “Patriotskom savezu"?!