уторак, 12. април 2016.

Mostar, Cipele, Hladne obloge i “nike” patike

piše: Slobodan Vasković

1.
Dobro je da su u Mostaru mijenjali cipele, a ne se njima gađali, tako da možemo zaključiti da je još jedna “bura u čaši vode”, izazvana presudama Tribunala, za nama.

2.
Aleksandar Vučić je, očekivano, dominirao; Bakir Izetbegović, očekivano, malo falširao; Mladen Ivanić se, neočekivano, u BiH pojavio; Kolinda Grabar Kitarović, očekivano, bila ugodna, a Dragan Čović, očekivano, ugodno stereotipan. Region ide dalje, svaka zemlja iz njega vraća se svojim problemima, ogromnim, koji se ne mogu nikako prikriti komšijskim varničenjem. 

3.
Vučić je rekao da su “bošnjačko-srpski odnosi kičma opstanka Zapadnog Balkana i mira i bezbjednosti u cijelom regionu”. I u toj rečenici je sva filozofija neophodnih politika na ovom prostoru i izlaska iz preteške situacije u kojoj se svi nalaze. 

4.
Vučić se susreo i sa ambasadorom SAD u BiH Morin Kormak. To je već njihov drugi susret od septembra prošle godine, kojim srpski premijer podvlači značaj i političku težinu američke administracije u BiH i kojim američka administracija ukazuje uvažavanje spoljne politike srpskog premijera. Posebno prema BiH. 

5.
U Mostaru nije bio Milorad Dodik, što je već problem po RS, jer je njen visoki funkcioner, izostavljanjem sa spiska učesnika, označen kao smetnja. Kamen u cipeli. Svakoj.

6.  
Kad smo već kod cipela, Dodik bi se morao dobro zamisliti o Vučićevom doživljaju bošnjačko-srpskih odnosa kao “kičme opstanka Zapadnog Balkana i mira i bezbjednosti u cijelom regionu”. Jer Dodik ima ideju o “drugoj kičmi”, koja se sve više potvrđuje promašenom/usahlom političkom platformom. Iz prostog razloga što ukupne srpsko-hrvatske odnose trebaju/jedino mogu razriješiti Beograd i Zagreb, nikako Banjaluka i Mostar. 

7.
Posebna neprijatnost za Dodika, koji tvrdi da mu je “jedini problem Američka ambasada u BiH, ali ne i Zapad”, su česti susreti Vučića sa Kormakovom, koji, očito, ambasadorku doživljava kao predstavnika SAD-a, a ne izolovani centar moći, kako to lider SNSD-a želi prikazati. 

8. 
Vučićeve lekcije Dodiku vrlo su oštre. Ostavljaju ga bez riječi. I bez poziva na značajne regionalne skupove. Politika ne prašta kada polupaš baš sve lončiće.

9.
Nakon Mostara, Vučić je stigao u Banjaluku. Hladne obloge na ovoj vrućini baš prijaju. A i kampanja je. Srpskosrpska kičma za te teške potrebe uvijek dobro dođe. Za savijanje.

10. 
Danas sam čuo odličnu kritiku: “Bosić je na Sajmu privrede u Mostaru izlagao saopštenja SDS-a”! Šteta što joj ja nisam Autor. Autor će, nažalost, do daljnjeg ostati nepoznat. Zbog sigurnosti autora. Od udara saopštenjem.   

11.
Udarna grupa za obračun sa S.V., čiji je šef Dragan Lukač, znan i kao Mali Putin, udarila je svim najnižim silama na S.V., koristeći se proruskim portalima u Srbiji. Optužen sam za antirusizam, proamerikanizam i jednim dijelom provehabizam. 

12. 
Tekst ispisan drhtavom rukom Lukačevih savjetnika, nastao je nakon iscrpljujućeg praćenja S.V. od agenata ovdašnje Tajne sile.
S.V. je tog dana, ne tako davno, iz svog stana izišao u šortsu i neobrijan. Slikan je i fotografija je odmah proslijeđena u Odjel za analitiku Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP RS. Sliku su hitro obradili najmodernijim softverima i zaključili da je S.V. sklon vehabizmu. Šorts=Skraćene pantalone; Dvodnevna brada=Brada; Plus nekoliko tekstova S.V koje je prenio Saff, što je tretirano kao krunski dokaz! 

13. 
Analitičari Udarne Grupe Malog Putina analizirali su dalje snimke i uočili da S.V. nosi “nike” patike, pa je notorno zaključiti da je američki igrač. Plus krunski dokaz: S.V. je viđen na nekoliko prijema u Banjaluci, koje je organizovala Američka ambasada. Šta bi tek zaključili da su u analitiku unijeli i podatak da sam bio i na nekoliko prijema u Sarajevu?! I da sam dva puta u poslednjih nekoliko mjeseci i u Sarajevu i u Banjaluci (sasvim javno) bio na kafi sa g. Kormak?! Tokom vrlo ugodnih razgovora. Da su i ove podatke unijeli, sigurno bi zaključili da sam Vučić!

14.
Onda su me “dubinci” optužili da se bojim “Ruskog duha”. Potpuna neistina. Zabrinem se ponekad samo zbog Srpskog Zloduha. Iako rijetko. Odavno sam ja to pregrmio. 

15.
Ne analizira moje fotografije samo Udarna grupa za borbu protiv S.V., čiji je komandant Mali Putko, već i neki od samozvanih “kritičara”, istinski jadnih, malih, plitkih… kritizera, neradnika, diletanata i luzera, koji u svom životu nisu uspjeli tačno pročitati vijest, a kamoli je napisati. 
Pa se “raspišu” i “raspojasaju” u svoj svojoj frustraciji, ne razumijevajući da ne pišu o S.V., već javnosti predstavljaju sopstveni gnojni Čir u Glavi. Baš morbidno. I bolesno, ali i očekivano od vječnih luzera i mentalnih provincijalaca. 

Proklestvo margine je baš zajebano!