петак, 29. април 2016.

Vlada RS/Duboko oranje: Tegeltijin srebreni metak za Metuzalema

piše: Slobodan Vasković

Stevo Mirjanić Metuzalem najveći je lažov u Vladi RS. Bar u poslednjih pola godine. 

Metuzalem je semberskim seljacima 11.04. o.g., na sastanku u Bijeljini, obećao isplatu većeg dijela duga iz 2015. godine do kraja aprila: Od njegovog bijeljinskog lažijada nastupa isplaćeno je samo 3,4 miliona KM, a ostalo je duga još 19,9 miliona. Toliko o njegovim obećanjima i naivnosti i potkupljivosti seljačkih prvaka.

U Semberiji ga je tog 11.04. dočekao njegov pomoćnik u ministarstvu Zoran Maletić, inače Papak Vojina Mitrovića, poznatog Papka iz afere “Dva Papka”. U delegaciji Seljaka bio je Ljubo Maletić, stric Papkovog Papka, koji je tokom marta gromoglasno napadao Metuzalema, 

Bio je tu i Boris Pašalić, medium  Steve M., koji je 01.04, po Metuzalemovom nlogu, pozvao Seljake da traže ostavku Zorana Tegeltije, ministra finansija. Pašalić je ustvrdio da je Tegeltija kriv za nesiplaćivanje Seljaka.

Od tada, Tegeltija i Mirjanić su potpuno zahladili odnose i uopšte ne komuniciraju. Premijerka Željka Cvijanović posrednik je preko kojeg se razmjenjuju poruke, ona pokušava izgladiti odnose, ali njene posredničke sposobnosti u ovom slučaju pokazale su se ništavim.

Odnosi između Tegeltije i Mirjanića su pukli. Tu pomirenja nema, jer para nema. 

Tegeltija nije naivan igrač; vratio je Mirjaniću za Pašalićev udar: “Hitac u glavu Metuzalema”, ispaljen je u izjavi (prije nekoliko dana) da će se “poljoprivrednicima smanjivati podsticaji za iznos doprinosa koje duguju za penzijsko i zdravstveno osiguranje”.

To je u suštoj suprotnosti sa onim što Metuzalem i Ministarstvo poljoprivrede čine: Podsticaje dobijaju i oni koji uplaćuju i oni koji ne uplaćuju doprinose, čime Metuzalem kupuje Seljake. I zavaljuje Budžet i Tegeltiju. 

Sve to kako bi mogao da priča bajke (iz zbirke “Metuzalemova 1001 noć”) Miloradu Dodiku o tome kako je sve u naboljem redu u tom sektoru. Ali daleko je od toga. Predaleko.

“Srebrenim metkom” Tegeltija je teško uzdrmao Mirjanića, jer sad je izvjesno da je registracija gazdinstava propala i to definitivno.

Razloga je napretek.

Poljoprivrednici nisu obaviješteni o izmjenama Zakona o doprinosima (donesen krajem prošle godine), kojim je predviđeno da gazdinstva, koja su dobijala podsticaje u prošloj godini, moraju da plate doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje za cijelu 2015. godinu. Rok za plaćanje je prošao. 

Moji izvori iz redova Seljaka dalje tvrde da većina seljaka neće plaćati doprinose, jer nemaju novca za to, a podsticaji, koje im je Metuzalem obećao, kasne. 

Komercijalno gazdinstvo mora da plaća 122 KM za PIO i zdravstveno osiguranje, uz 220 KM za svakog člana gazdinstva. Nekomercijalno plaća 32 KM zdravstveno osiguranje za sve članove domaćinstva. 

Do polovine maja svi poljoprivrednici, koji žele podsticaje u ovoj godini, moraju da obnove registraciju gazdinstva, a to je, do prije dva dana, uradilo tek nešto više od petine farmera. To, praktično, znači da nema šanse da svi to urade do 15. maja.

Metuzalem je sad u velikom problemu: ako samo petina farmera, od preko 30.000 registrovanih gazdinstava, obnovi registraciju i stekne pravo na podsticaje, a ostali budu prekriženi, rizikuje proteste seljaka i glavobolju za Režim u izbornoj godini. Glasovi će otići nekom drugom.

Ukoliko im, pak, dozvoli da konkurišu za podsticaje (iako nisu platili dažbine) onda time krši Zakon o doprinosima, što će najvjerovatnije i desiti. To znači da su svi oni koji su obnovili registraciju namagarčene naivčine. Što je Metuzalemov specijalitet.

Seljaci godišnje uplate oko 800.000 KM na ime doprinosa, što je malo i što Tegeltiju dovodi do nervnog sloma. Razlog ovako malog priliva leži u činjenici da Metuzalem, za više od tri godine koliko je na čelu Ministarstva poljoprivrede, nije uspio da zavede red u oblasti doprinosa za poljoprivrednike. A svu krivicu svalio je na Tegeltiju. Koji u budžetu nema ni za kifle.

Uskoro u ovom sukobu slijede rafali! Seljaci već lagano mogu paliti traktore…, jer para nema. Niti će ih biti.