четвртак, 28. април 2016.

"Bobar banka" dala kredit od cca 6 miliona maraka Slobodanu Pavloviću, a on ga ne vraća

piše: Slobodan Vasković

"Bobar banka" dala je Slobodanu Pavloviću kredit vrijedan 2.999.954 Evra, što je gotovo šest miliona KM.

Zaista je interesantan kredit koji je Pavlović, vlasnik Pavlović banke, podigao lično za sebe od Bobar banke: novac mu je isplaćen 12. Maja 2008. godine.

Sektor korporativnog bankarstva "Bobar banke" dao je pozitivnu ocjenu za davanje ovog kredita, dok Sektor za upravljanje rizivcima nije dao nikakvo izjašnjenje.


Grejs period je nevjerovatnih sedam godina, jer je Pavlović trebalo da počne otplaćivati kredit tek 18. jula 2015. Godine. Što on nije učinio, budući da je kredit klasifikovan u C klasu, odnosno kao veoma rizičan. Desilo se to 27.11.2014. godine, dva mjeseca nakon smrti Gavrila Bobara i mjesec dana prije likvidacije Bobar banke. 

Ovaj kredit jedna je od mogućih kontrausluga Režima Pavloviću za pranje para, kojima je Milorad Dodik kupio vilu na Dedinju. Vila je plaćena sa 1,5 miliona KM keša, maja 2007. godine. 

Da podsjetimo, Dodik je 27.06.2008. godine podigao kredit od 1,5 miliona KM kod “Pavlović banke”, kako bi prikrio doneseni keš godinu dana ranije, kojim je plaćena vila. Isti dan taj novac prebacio je na račune Slobodana Pavlovića, u "Pavlović banci".

Krajem marta ove godine Dodik je uplatio 200.000 Evra na svoj račun u "Pavlović banci" i dao trajni nalog za otplatu kredita. Platio je odmah pet rata, u vrijednosti od cca 45.000 KM. 

Dodik i Pavlović osumnjičeni su za pranje 1,5 miliona KM. Ostalo je da Tužilaštvo BiH sasluša Dodika, nakon čega bi trebalo da bude podignuta optužnica u ovom slučaju.

U maju se očekuje podizanje optužnice protiv Slavice Injac, direktorice ABRS, Snežane Vujnić, direktorice IRB RS i još dvadesetak lica, zbog zločinačkog udruživanja radi nanošenja štete i pljačke Bobar banke.

Narečeni se terete za 123 miliona KM štete pričinjene budžetima BiH, RS, Javnim preduzećima...