петак, 8. април 2016.

Škartiranje

piše: Slobodan Vasković

1.
Republika Srpska bankrotirala je u decembru 2015., samo to niko iz vlasti još uvijek nije zvanično priznao.

2.
Od decembra 2015. traje Stečaj RS, što je ovdje sasvim prihvatljiva, čak i popularna ekonomska kategorija. Sigurno se sjećate onih sindikalki trebinjskog “Novoteksa” koje su tražile stečaj po svaku cijenu. Svakodnevna Histerija. I onda dođe Dodik u kampanji i zaurla ”Imate moju podršku. Stečaj ćete i dobiti”. I dobili su, a sada ni “Novoteksa” ni sindikalki, ni radnika/radnica. 

3.
Propast jedne firme moguće je prikriti; Propast entiteta prilično teško. Juni je mjesec Javnog Stečaja. Koji se neće moći prikriti.

U Junu na naplatu Vladi RS dolazi cca 90 miliona KM unutrašnjeg i vanjskog duga; Od toga je cca 55 miliona KM vanjskog, a cca 35 miliona unutrašnjeg duga. Samo u Junu mjesecu, što je gotovo duplo više nego u prvom kvartalu ove godine, kada je na naplatu stiglo cca 55 miliona KM: 45 miliona KM vanjskog duga i desetak unutrašnjeg. Taj novac Vlada RS u ovom trenutku nema. Djeluje nerealno da će ga naći. 

4.
Juni niko i ne pominje; Valjda je prerano, tek je april, a dani su ovdje kao godine. Čemu se onda zabrinjavati oko Juna, kada je do njega ostalo još 53 godine. 

5.
U ovom trenutku Vlada RS dobavljačima duguje 110 miliona KM. I nema odakle da im plati ni marke. Ti uopšte ne treba da brinu o Junu; Neće ga dočekati. Mart je ionako bio za škart. 

6.
Škartirani su dobavljači, škartirani poljoprivrednici, škartirani stočari, voćari, borci, djeca poginulih boraca…, što Vlada RS ne bi škartirala i strane kreditore i domaće vjerovnike… Režim je, ionako, već predugo iznad svega. Posebno je izvan sebe, čim kao opciju razmatraju mogućnost neplaćanja unutrašnjeg duga. Što je kategorija potpunog gubljenja i zadnje mrve kredibiliteta. Da ne kažem baš smeće.

7.
Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora, potvrdio je ono što sam poodavno najavio: MMF traži likvidaciju Banke Srpske i Agenciju za bankarstvo na nivou BiH. Inače para nema, a bez tih para, izlaska iz Smeća nema. I kada bi se sve to zvanično prihvatilo, pare bi, najranije, stigle tek u novembru. Prije kojeg je Juni. Do kojeg je ostalo još 53 godine. Kad sve saberem, pred nama su vijekovi patnje. Besparice. I propasti.

8.   
Bevanda je fin čovjek. Pravi diplomata. Ukazao je on i na neke druge Banke, ne precizirajući koje. Jedna od njih je “Pavlović banka”, koja je propala. Kao i Banka Srpske. Ali to još nije zvanično priznato. Čeka se Čudo. Ko zna, možda se otvore Nebesa, pa počnu sipati dolari, evri, funte… Samo da ne budu kovanice. Pobiće ljetinu.

9.
Petar Đokić je, valjda, rekao da Dragan Lukač neće biti premijer. Čime je kao mene demantovao, iako sam ja napisao da ga spremaju za premijera, a ne da će i biti. Lukač baš ima ambiciju: Mali Putin na čelu RS je vizija, ma šta Đokić mislio o tome. 

10.
Dok ne počne da smiče kao premijer, Mali Putin smicanje vježba u MUP-u RS. Na “liniji vatre” Vatrenog Lovca su svi koji nešto znaju o poslu, a i pošteno bi radili. Poput Dragana Milojice , bivšeg načelnika Sektora policije u CJB Prijedor. 

11.
Milojica je odstrijeljen nakon ozbiljnog i neskrivenog neslaganja sa Daliborom Ivanićem, načelnikom CJB. Milojica je ukazao na njegovu osionost, samovolju i neznanje i to 25.03. na Mrakovici. Bio je nazočan i Mali Putin i u putinovskom stilu ukinuo je Milojicu. Učinilo mu se da previše zna o promašajima D. Ivanića, a i da nije spreman raditi na prikrivanju nedozvoljenih radnji unutar MUP-a RS. Gdje je glavna preporuka za napredovanje upravo prikrivanje, neznanje i neprofesionalizam. 

12.
E moj Milojice i ostale malobrojne preostale milojice

13.
MUP je vrlo profitabilna organizacija, ako nisi kao Milojica.
Na primjer, već godinama je ustaljena praksa da se može postati Čuvarem Srpske ako se zna Adresa na kojoj se ostavi do 20 hiljada KM. Vrlo profesionalno, nema šta. Ali i tu ima prevara: prije par godina primili njih 90, sve puta 20, a Rješenja na određeno. Nastupile i kadrovske promjene. Rješenja i dalje na određeno. Praksa se nastavlja. 

14.  
Iz saopštenja SDS-a spoznajem da su u Gradišci nastupili Mladen Bosić, Dragan Mektić i Mirko Šarović. U redu za Mektića i Šarovića, oni su uradili dio posla koji su obećali kada su preuzimali ministarske pozicije. Ali šta će tu Bosić?! On je Mislilac: Stalno Misli o tome kako nekom drugom utrpati odgovornost. Pa je dekoncentrisan za svaki rad u stranci. Koji podrazumijeva više napora od izbora sakoa. I kišnog mantila. 

15.
Pošto kiši, sigurno je kišni mantil razlog Bosićevog dolaska u Gradišku.

16.
Velika je sreća da u Gradišci nije zakazan skup SNSD-a u vrijeme skupa SDS-a. Ne zbog mogućih dramatičnih događaja, već bi se morao pojaviti i Ognjen Tadić. Što bi baš iznenadilo Bosića, koji bi se šokirao videći ga na tribini SNSD-a. 

17.
“Mislim, dakle Slijep sam”, Bosićeva je mantra. Prilagođeni Dekart. 

18.

Imao sam jednog dobrog drugara u PDP-u. Zvao me gotovo svaki dan dok ga Mladen Ivanić nije uposlio kao savjetnika. Od tada mi se ne javlja. Pitam zajedničkog drugara šta je na djelu? “Ma boji se”! Ivanića, a ne mene. Što je, svakako, dokaz demokratičnosti u PDP-u. I karakternosti njihovih kadrova.