уторак, 26. април 2016.

Salihović opstruiše slanje poziva za saslušanje Dodiku i onemogućava podizanje optužnice protiv osumnjičenih za pranje 1,5 miliona preko “Pavlović banke”

piše: Slobodan Vasković

Glavni Tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović namjerno opstruiše slanje poziva za saslušanje Miloradu Dodiku, u slučaju u kojem je lider SNSD-a, zajedno sa Slobodanom Pavlovićem i još nekoliko uposlenika “Pavlović banke”, zvanično osumnjičen za pranje 1,5 miliona KM.

Riječ je o novcu kojim je Dodik kupio vilu na Dedinju 2007. godine.

Salihović je već nekoliko puta najavio slanje poziva za saslušanje Dodiku, ali je svaki put "zaboravio" da to i učini.

Ne čini to Salihović bez razloga: U ovom slučaju, kako sam objavio početkom aprila, Tužilaštvo BiH okončalo je sve istražne radnje; Ostalo je još da se sasluša osumnjičeni Milorad Dodik, nakon čega bi bila podignuta optužnica protiv Dodika, Pavlovića i ostalih. 

Optužnica ne može biti podignuta bez saslušanja osumnjičenog i to je glavni razlog zbog kojeg Salihović opstruiše slanje poziva Dodiku.

Salihović je javno slagao “da ne postoji predmet protiv Milorada Dodika”, gostujući u emisiji OBN televizije 10.04. o.g., da bi samo dan kasnije izjavio da “postoji predmet protiv Milorada Dodika”. Još je rekao da će Dodiku biti upućen poziv na saslušanje, ali nije precizirao kada.

Iz njegovog djelovanja može se zaključiti da on čini sve da se to nikada ne desi. Međutim, Salihović je pod velikim pritiskom unutar Tužilaštva BiH, jer je svima poznato da on manipuliše brojnim predmetima, čak dijelom njih i trguje, kako bi sebi obezbijedio poziciju predsjednika Suda BiH.

U maju će biti raspisan konkurs za tu funkciju, a izbor je najkasnije do novembra ove godine.  

Ukoliko Salihović nastavi sa svojim opstrukcionaškim djelovanjem, nije isključena ni javna pobuna tužilaca protiv njega i njegovog pristupa predmetima. 

Istovremeno, sa opstrukcijama glavnog tužioca, traju i Dodikovi napori da obezbijedi sebi čvrste garancije da neće biti uhapšen u Tužilaštvu BiH, ukoliko Salihović iznenada okrene ćurak i ipak mu uputi poziv za saslušanje.

Dodik je u februaru izjavio da neće otići na saslušanje u Tužilaštvo BiH u Sarajevu, ali da jeste spreman dati izjavu tužiocima u Banjaluci. Međutim, on je svjestan da ne može dobiti takvu vrstu privilegije i da će, u slučaju poziva, morati da ide u Sarajevo.

Dodik je, prema mojim informacijama, odlučio da neće otići u Sarajevo ukoliko ne bude dobio najčvršće garancije da neće biti uhapšen tokom saslušanja. 

Da bi Dodik dobio ove garancije, angažovao se i Dragan Čović, lider HDZ-a, koji preko svojih, prilično jakih veza u Tužilaštvu BiH, traži da lider SNSD-a ni po koju cijenu ne bude lišen slobode, ukoliko mu stigne poziv za saslušanje, a on se odazove. 

Milorad Dodik počeo je lično otplaćivati kredit kod Pavlović banke. Krajem marta ove godine Dodik je položio 200.000 Evra na svoj tekući račun u “Pavlović banci” i otvorio trajni nalog do 2030. godine. Rata mu je oko 9.000 KM.

Odmah po polaganju novca, dao je nalog za isplatu pet rata - 45.000 KM.