петак, 31. март 2023.

Batinaši "porodično tradicionalnih" vrijednosti


Piše: Slobodan Vasković


Milorad Dodik najavio je da će “prebiti Johana Satlera”. Satler je šef Delegacije EU u BiH i vrlo sklon Dodiku.


Kako će reagovati nakon najave “fasunge”, veliko je pitanje?


Pitanje je i kako Dodik misli “prebiti Satlera” i da li mu je to pojasnio kada mu je, kako je rekao, lično najavio batinanje?!


Satler se o tome nije oglašavao ranije, ali Dodikovu prijetnju nikako ne bih uzimao tek kao verbalnu onaniju, jer je lider sekte poodavno van sebe, dezorijentisan i spreman na sve. Svako zlo!


Moguće da krene na Satlera kao na Srđana Rajčevića, pa ga išamara. 


Ili da sa njime obriše pod, kao što je to učinio sa Srđanom Mazalicom.


Moguće je i da ga baci niz stepenice u Palati, kao što je, svojevremeno, bacio Željku Cvijanović.


Aleksandar Džombić je Dodikovu fizičku torturu završio sa laptopom “u glavi”.


Predug je niz batinanja koja je “porodičnotradicionalni” Dodik izvršio da bi se moglo zaključiti koju tehniku će primijeniti.


Međutim, nakon sve češćih poziva na nasilje, nakon sve češćeg nasilja, paljevina automobila, pokušaja likvidacija, Dodikove prijetnje batinanjem najvišeg funkcionera EU u BiH nisu nimalo bezazlene. 


Kao što nisu bezazlene ni prijetnje upućene Kristijanu Šmitu i Majklu Marfiju, što jesu njihove "precrtane glave" na transparentu koji je nošen na protestima ispred zgrade OHR-a koje je organizovala SDA.


O najavi lokalpatriotskih fizičkih likvidacija da i ne govorim.


Ništa od svega navedenog nije bezazleno, već je direktna posljedica problema u kojima su se našli Bakir Izetbegović i Milorad Dodik.


Obojica su poraženi, iako Izetbegović nije u vlasti, a Dodik jeste, ali mu sve ono što se dešava oko njegovog autokratskog, osionog načina vladanja ne ide u prilog.


I ukazuje da bi se uskoro mogao naći u Izetbegovićevoj poziciji. 


Interesantno je da najzagriženiji i najeekstremniji poklonici dvojice pregaženih i nikom potrebnih potrošenih političara koriste istovjetne optužbe prema onima koji su im na putu da o(p)stanu na vlasti - izdajnici, petokolonaši, polomiti, ubiti, zatrti…


Batinaška Koalicija Dodik-Izetbegović prenervozna je do mjere da im se obilno znoji “prst na obaraču”! 


Dodik to i ne krije, već je počeo sa nasiljem nad članovima organizacija “Bh. Povorka ponosa” i “Geto” koje je bilo institucionalno, jer su u premlaćivanju učestvovali i pripadnici MUP RS.


Ni Izetbegović se više ne skriva - pokazuje da je spreman na sve, samo da bi sačuvao sebe u vlasti.


Raspad Režima, kako onog što ga je stvorio Izetbegović, tako i Dodikovog ulazi u svoju najopasniju fazu, ali šta god učinili, procesi koji teku neumitno su pogubni po njih.


Svaki novi nasilni incident, čak i verbalni, samo ih dalje povlači ka dnu i ubrzava njihovo odvlačenje na političku deponiju.