среда, 29. март 2023.

“Hercegovačke Krave”: Iako Dodik stalno “riče”, malo kome zvoni telefon, osim Stanivukoviću njegovom eksplicitnom “tradicionalnoporodičnom” partneru


piše: Slobodan Vasković


1.

“Kad rikne krava u Hercegovini, meni zazvoni telefon”, izjavila je u urušenom parlamentu Obrenka Slijepčević, predsjednica Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske.


Iako neartikulisana, njena izjava mogla bi se primijeniti na necivilizacijske istupe pune mržnje Milorada Dodika u posljednjih mjesec dana i njegovo “rikanje”, zbog kojeg sve manje zvone telefoni.


2.

“Kada riče Dodik, sve manje telefona zazvoni”, parafraza je Slijepčevićkine mentalne “dovitljivosti”!


3.

Ranije, donedavno, “Kad Dodik rikne u Hercegovini/Banjaluci/Istočnom Sarajevu/bilo gdje”, odmah bi počeli da zvone telefoni u Beogradu, prestonici Srbije koja se, prečesto, potpuno netačno, stavljala u poziciju inspiratora “Dodikove rike”.


4.

Međutim, svemu jednom dođe kraj, pa tako sada Dodik riče li riče, često u duetu sa svojom najnovijom krpenom akvizicijom Draškom Stanivukovićem, ali telefoni u Beogradu ne zvone. Iz jednostavnog razloga, jer je uočeno da je Dodik neprijatelj Beograda, nikako osoba koja radi bilo šta u korist Srbije.


5.

Uočljivo je da je Dodikova “rika” po pitanju Zajednice Srpskih Opština, koja treba da se osnuje na Kosovu, gotovo pa prestala; Posebno njegova otrovna poređenja da ZSO mora biti što i RS, čime je direktno išao na ruku političkim predstavnicima Kosova, a protiv Srbije. 


Druga Dodikova antisrpska toksična mantra bila je se pitanje Kosova mora razmatrati zajedno sa “pitanjem RS” (iako pitanje RS ne postoji, sem u Dodikovom ispraznom “rikanju”), što je takođe, bilo usmjereno na urušavanje bilo kakve mogućnosti dogovora o početku normalizacije odnosa Beograda i Prištine.


6.

Dodik se, nakon što je doživio fijasko po ovim ključnim političkim temama i nije uspio da ih ni okrnji, prebacio na novu “livadu” pa sa nje “riče” protiv SAD-a i Velike Britanije, navodno ambasadora tih zemalja u BiH, uz koje je uvrstio i Gabrijela Eskobara, specijalnog izaslanika SAD-a za Zapadni Balkan.


7.

SAD su imale ključnu ulogu u prihvatanju plana o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kroz Francusko-Njemački paket, a Dodik “riče” sa nove “livade” ne bi li neko, kao ranije, uhvatio za telefon i pozvao Beograd. Gdje bi trebalo da zazvoni.


8.

Uzalud, jer niko to ne čini; Dodik neće uspjeti pokvariti niti zaustaviti uspon odnosa Beograda i Vašingtona (na koje posredno atakujej), još manje ključnu ulogu Srbije u procesima koji se sve većom brzinom odvijaju u Regionu i čiji je konačni cilj potpuno smirivanje svih, do sada, zategnutih odnosa, uklanjanje zamrznutih sukoba, kao i onih koji i dalje pokušavaju da ih pretvore u nasilne sukobe.


Dodik je jedan od tih. Zato toliko i “riče”, jer je prepoznat, prozren i prezren i jer se konačno razumjelo da je oduvijek bio dio problema koji treba riješiti, a nikako dio rješenja.


9.

Njegova krpena akvizicija Stanivuković malo šta shvata od navedenog, pa nastavlja da ispunjava sve želje njegovih tajkunskih aždaja. I zajedno sa njim truje javno mnjenje.


10.

Do koje mjere idiotluka je stigao ovaj eksplicitni “tradicionalnoporodični” par svjedoči činjenica da prisustvuju dodjeli ključeva stanova nezbrinutim porodicama za čiju izgradnju su novac dali SAD, EU i drugi, a da nikog od predstavnika zemalja koje su preko svojih organizacaija finansirale taj projekat izgradnje nema na toj svečanosti.


Još gore od toga je što su oni koji su zaista učinili mnogo da porodice bez krova nad glavom budu konačno kvalitetno smještene, izloženi najmizernijem pljuvanju i vrijeđanju u jednom takvom trenutku.


11.

Kolika “Hercegovačka Krava” moraš biti da tako nešto učiniš?! Tolika da je Obrenki, sa početka priče, zazvonio i telefon i sat i rerna, plus zvono na vratima.


12.

Milorad Dodik i njegov stupidni klon Draško Stanivuković nastavljaju da zagađuju javni prostor licemjernim napadima na sve ugroženije manjinske skupine u Banjaluci koje su izložene nasilju i torturi.


Upravo su ih Dodik&Stupidni Klon targetirali još 18. marta, kada je grupa batinaša, navođena pripadnicima policije, napala nekolicinu aktivista “Bh. Povorke ponosa” i organizacije “Geto”.


Da ne bi bilo nikakve zabune - Tog 18.03. o.g. pripadnici policije su nasilnike doveli do mjesta gdje su se nalazili aktivisti i sklonili se kako bi batinaši obavili svoj prljavi neljudski zadatak.


Da ne bi bilo nikakve zabune, taj napad mogao je da naredi samo Milorad Dodik, podrži Stanivuković, sklon “vlažnim snovima” u kojima Dodik “riče” od zadovoljstva.


13.

O “vlažnim snovima” više neki drugi put, a Dodikove prijetnje o krivičnom progonu svih slobodnomislećih osoba; Prijetnje NVO čije članove označava već sada kao legitimne mete za nasilje i to vrlo svjesno kako bi bili prebijeni, uz  snažnu podršku Stupidnog Klona Stanivukovića, su “Crvena krpa” razjarenog bika, podivljalog zbog činjenice da na toliku riku zvoni telefon samo Stanivukoviću.


14.

Dodik će da riče još neko vrijeme, sa njim i oni čiji su mentalni sklopovi ustrojeni po principu “tele u Beč, vo iz Beča”; Njegov slobodni pad neće uspjeti amortizovati ni fariseji poput Mome Mandića, Darka Babalja, Zorana Vidića i ostalih milanovića, kao ni najvlažniji snovi Stanivukovića.


15.

Sa Dodikom će pasti i Stanivuković; Nije to nikakav bonus, već posljedica eksplicitnih “tradicionalnoporodičnih” vrijednosti!