среда, 29. март 2023.

Entoni Blinken, državni sekretar SAD-a, oštro osudio Dodikove napade na američkog ambasadora Marfija i napade na osnovna prava i slobode u RS, ističući da je Dodik “na autoritarnom putu predsjednika Putina”


Piše: S.V.


Entoni Blinken, američki državni sekretar, saopštio je da Stejt Department preko ambasadora SAD-a u BiH Majkla Marfija “nastavlja da se zalaže za demokratsku i prosperitetnu budućnost svih građana Bosne i Hercegovine”.

 

“Napadi Milorada Dodika na osnovna prava i slobode u Republici Srpskoj pokazuju da je na autoritarnom putu predsjednika Putina. Stejt Department kojeg zastupa Ambasador Majkl Marfi, nastavlja da se zalaže za demokratsku i prosperitetnu budućnost svih građana Bosne i Hercegovine”, napisao je Blinken na svom twiter profilu.


Ovom izuzetno značajnom reakcijom, Blinken je oštro osudio svakodnevne napade Milorada Dodika na američkog ambasadora i osoblje ambasade SAD u BiH i stao čvrsto iza njih.


Iz Blinkenovog tvita jasno je da potpuno nebuloznim smatra Dodikove tvrdnje kako ambasada SAD u BiH navodno radi mimo zvanične politike SAD-a i Stejt Departmenta.


Blinken je vrlo jasno i precizno kazao da Dodik napada osnovna prava i slobode građana koji žive u Republici Srpskoj, iz čega je lako zaključiti da se. Njegove riječi odnose na uvođenje drakonskih kazni za klevetu u krivični zakon RS, potom napadi na manjinske ugrožene grupe, kao i targetiranje NVO kao “stranih agenata”.


Navodeći da je “Dodik na autoritarnom putu predsjendika Putina”, Blinken je, izvan svake razumne sumnje, lidera SNSD-a okarakterisao kao autokratu sklonog izuzetno nasilnim djelima.