субота, 4. март 2023.

Zoran Stevanović jedan je od Dodikovih najznačajnijih toksičnih jastrebova, koji podzemnim radovima pokušava potkopati političku i bezbjednosnu situaciju u Srbiji


Piše: Slobodan Vasković


1.

Milorad Dodik, lažni predsjednik RS, napada svim sredstvima, posebno podzemnim zvanični Beograd. Njegov glavni cilj je pokušaj teške destabilizacije Srbije, a trenutni prioritet mu je rušenje napora da se na Kosovu formira Zajednica Srpskih Opština (ZSO), koja bi u potpunosti zaštitila Srbe u toj zemlji.


2.

Ne radi se ni o kakvoj slučajnosti, već vrlo složenom toksičnom planu po kojem djeluju on i njegovi antisrpski, antiljudski, anticivilizacijski kriminalni, zločinački  jastrebovi kojima se okružio.


3.

Nije slučajno da Dodik već godinama govori da će “ZSO biti isto što i Republika Srpska”, koja je pod njegovim autokratskim, kriminalnim i antinarodnim upravljanjem, nažalost, postala jedna od najcrnjih rupa u Regionu. To poređenje uopšte nije tačno niti je uporediva RS sa ZSO, ali Dodik je, godinama udarajući po ZSO, gotovo uspio u svom naumu - da ne dođe do njenog formiranja.


4.

Kosovski premijer Aljbin Kurti (kao i albanski politički predstavnici koji su vodili Kosovo prije njega) maksimalno je koristio (koristili su) Dodikove podle izjave i poređenja RS sa ZSO kako bi negirao i pomisao njenog formiranja.


5.

Nakon što je Srbija dobila garancije SAD-a, EU, Njemačke i Francuske da je formiranje ZSO uslov da se krene sa realizacijom NjemačkoFrancuskog plana, Dodik je napao javno Srbiju o čemu sma detaljno pisao. 


6.

Učinio je to beskrupulozno, sasvim svjesno pokušavajući da uruši formiranje ZSO, samim tim i NjemačkoFrancuski plan za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine koji bi, izvan svake razumne sumnje, doveo do izolacije Srbije.


7.

Njegovi podmukli udari su prepoznati na svim meridijanima i paralelama, poznato je i ko stoji iza njega u tim nečasnim namjerama, ali to Dodika neće spriječiti da nastavi dalje, jer je sluga antisrpkih snaga, neprijatelja Srbije i, trenutno, njihov najesktremniji borbeni ovan.


8.

Istovremeno, njegovi antisrpski kerberi sa dijelom podzemnih struktura, primarno NarkoKlnovima (akcenat je na Kavčanima), kao i ultradesničarima pokušavaju da podriju situaciju u Srbiji, prvenstveno bezbjednosnu i političku i rovare vrlo sistematično gdje god mogu.


9.

Jedan od tih otrovnih teško kriminalizovanih, zločinačkih jastrebova je Zoran Stevanović Gladni, aktuelni šef “Alumine”, bivši gradonačelnik Zvornika, koji je taj grad pretvorio u ovdašnji Medelin, jer je, zajedno sa Sinišom Mijatovićem i Dejanom Ilićem Tigrom, u vrhu Kavačkog klana u Republici Srpskoj. Prošvercovali su ko zna koliko tona droge koja se prodala u zemljama EU, a manji dio u Regionu.


10.

Stevanović je jedna od Dodikovih glavnih poluga za podzemno djelovanje u Srbiji, a posebno koristi situaciju što živi u Loznici, kao i njegov glavni zelenaš i saučesnik u dilanju narkotika Nedeljko Radić Struja, čijeg je bliskog člana porodice nedavno uposlio u MUP-u RS.


Struja je to “zaslužio”, jer je toliko nedjela sa Srtevanovićem počinio da im se ni broja ne zna, a među tim nedjelima su i mrtve glave o čemu sam detaljno pisao u tekstu “Zelenaši Mafijaša Zorana Stevanovića Gladnog, Bibi i Struja, otjerali Miroslava Mikelu Tekića u smrt; Pod pritikom Bibija i Struje mladić je izvršio samoubistvo, a Stevanović sve zataškao”! (08.05.2021.)


11.

Upravo je Stevanovićevo intenzivno neprijateljsko djelovanje u Srbiji jedan od razloga zbog kojeg su on i njegov saučesnik Gordan Pavlović, mimo svih zakonskih normi, dobili na upravljanje najznačajniju fabriku u RS - “Aluminu” koja već trpi teške potrese i krenula je da pada u svim značajnim poslovnim segmentima. I to za samo sedam dana koliko je u njihovoj vlasti!!!


12.

Prije nego nastavim o neprijateljskom djelovanju Stevanovića protiv Srbije da navedem probleme sa kojima se suočila “Alumina”, nakon što je teškim kriminalnim radbnjama i uz podršku korumpiranog pravosuđa, imenovan na njeno čelo.

  

-Tržište kupaca i dobavljača je katastrofalno reagovalo na imenovanje Stevanovića za predsjednika uprave, zato što se ocijenjeno (sasvim ispravno)  da je riječ o teškom involviranju ličnih interesa i koruptivnih aktrivnosti domaćeg pravosuđa i institucija vlasti, te da je politika pogazila sve zakone kako bi firmu podredila narko firmi “Pavgord” čiji je vlasnik Pavlović, a zbog čega je Stevanović i imenovan.


-Odmah po imenovanju, brojni dobavljači traže hitna plaćanja svojih isporučenih roba i usluga, jer sumnjaju da Fabrika uskoro neće biti u mogućnosti da ih izmiri; Istovremeno, kupci proizvoda “Alumine” postavljaju pitanje hoće li fabrik moći da opstane, da li je siguran dobavljač i počeli su već da traže alternativna rješenja.


-Riječ je o svjetski poznatim kompanijama, koje naročito brine što je Stevanović došao na čelo sa jasnom namjerrom da Fabriku preda firmi “Pavgord”, a, takođe, mnogi smatraju da će “Alumina”, zbog Dodikove antipolitike, kojom dominiraju mržnja, šovinizam, nasilje, nepoštovanje zakona, donošenje drakonskih akata usmjerenih protiv svih građana koji dramatično slobodu govora svode na nulu, završiti na “crnoj listi”, odnosno da će biti zabranjeno poslovanje sa njom.


-Zasad je nesporno da je “Alumina” na korak od toga da pređe u okrilje firme “Pavgord”.


-Uz navedeno, primjećeni su ogromni finansijski odlivi koji su rezultat turbulencija i u narednom periodu upitna je likvidnost “Alumine”, po prvi put nakon više od pet godina.


-Radnici su u velikom strahu od otpuštanja i Stevanović je sada već u problemu, jer ne zna da li će sljedeća plata biti isplaćena na vrijeme. Kako stvari stoje, teško, vrlo teško!


13.

Zasad toliko o “Alumini”, a Stevanovićevi udari na Srbiju nisu počeli juče, već traju godinama i nisu samo prebacivanje narkotika u tu zemlju, već su garnirani izuzetno teškim optužbama na račun zvaničnog Beograda.


14.

“Kada bi Srbija počela da isplaćuje naknadu za korištenje hidropotencijala rijeke Drine, to bi pomoglo otvaranju novih radnih mjesta u BiH”, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE), 30.11.2020., Zoran Stevanović, tada načelnik Opštine Zvornik.


Najmanje je Stevanoviću “do novih radnih mjesta u BiH”, već je smatrao da bi se on našao u raspodjeli tog novca, preciznije njegovom otimanju.


15.

Njegova izjava je nesuvisla, jer Srbij i BiH nisu postigle dogovor o granici, zbog čega je upravo riječ o otrovnoj strijeli ka zvaničnom Beogradu.


16.

U posljednjih 17 godina Zvornik je od Srbije dobio bespovratna sredstva u iznosu od oko milion evra za projekte poput obnove mosta i doma zdravlja. Iako Stevanović smatra da je taj novac „neka satisfakcija“, za njega bi značajniji bio redovan prihod u budžet od očekivane naknade.


“Naš redovan prihod treba da bude, pa nek se počne isplaćivati od sutra, nije bitno, nek se počne plaćati od 2021. godine, ali da znamo da računamo na to”, rekao je tada Stevanović.


17.

Nema dileme da je Stevanović sebe vidio u novcu koji pominje, jer upravo on ima veliki broj firmi na području Zvornika koje pokrivaju gotovo sve segmente rada sa Gradom; Ako nisu firme u njegovom vlasništvu, jesu od kriminalnih bandita koji haraju tim gradom i njemu su direktno podređeni. (nastaviće se)