четвртак, 23. март 2023.

Dodikov “Komplet Užasa” je krik nemoći, nebitnosti, bespomoćnosti, slabosti, panike, anksioznosti: Nema nikakve šanse da spriječi procese koji vode ka potpunoj stabilizaciji političkih prilika u Regionu


Piše: Slobodan Vasković


1.

Nemoć, bespomoćnost, slabost, panika, anksioznost… samo su neke od riječi kojima se mogu okarakterisati sve luđi i luđi potezi Milorada Dodika. Njegov politčki "Komplet Užasa", koji pokušava da nametne, izrodiće samo njegov lični politički užas. I njegov politički kraj. 


2.

Odluka Vlade RS da prekine odnose sa ambasadama SAD-a i Velike Britanije, te poziv svim “institucijama entiteta, predstavnicima RS u zajedničkim institucijama na nivou BiH, organa lokalne samouprave, kao i drugih javnih organa” da ne sarađuju sa ambasadama SAD i Velike Britanije rijetko je viđen Idiotizam na političkoj karti Svijeta.


3.

Ništa manje Idiotsko nije ni obrazloženje u kojem se navodi da “djelovanje ambasada SAD i Velike Britanije nije u skladu sa zvaničnim politikama SAD i Velike Britanije prema BiH i stava je da prekid saradnje traje sve dok ambasade SAD i Velike Britanije ne prekinu praksu miješanja u unutrašnje stvari u BiH”.


4.

Obrazloženje je, naprosto, degenerično, jer Vlada RS sebi daje ekskluzivitet da bude tumač zvanične politike SAD-a i Velike Britanije u BiH, umjesto njihovih diplomatskih predstavništava i ambasadora koji predstavljaju vlade tih zemalja.


5.

Ubijeđen sam da se ovakvo obrazloženje nikada nije pojavilo ni u jednom dijelu Planete, budući da se iz njega može zaključiti da je Vlada RS na sebe preuzela ulogu ambasada SAD-a i Velike Britanije i shodno tome tumači zvaničnu politiku Vašingtona i Londona.


6.

Potpuno nevjerovatno, ali, eto, i to se desilo u Republici Srpskoj koju vodi Gramzivi Autokrata Milorad Dodik, a štete od navedene degenerične odluke Vlade RS, koja je samo Dodikova alatka, imaće, isključivo, Republika Srpska i njen narod.


7.

Odluka, suštinski, znači da nijedna lokalna zajednica, niko u RS i državnim organima BiH ne može, na primjer, prihvatiti bilo kakvu finansijsku ili drugu pomoć i podršku od institucija SAD-a i Velike Britanije, jer to Dodik ne dozvoljava.


8.

Nadam se da će biti vrlo vrlo mali broj onih koji će pokušati prihvatiti potpuno neprihvatljivu, iracionalnu i suludu odluku Dodika i zbog njegovih ličnih interesa, koje on pokušava nametnuti kao opštenarodne, prekinuti odnose sa Ambasadama SAD-a i Velike Britanije.


9.

Svako ko bi to učinio, radi direktno protiv sopstvenog naroda, a u korist Dodikove antipolitike, koji raznoraznim tragikomičnim smicalicama pokušava da se vrati u kapacitet da “nema alternativu”!


10.

Gubitak tog kapaciteta je ono što najviše pogađa Dodika, što ga čini prenervoznim i izgubljenim i tjera ga na političke samoubilačke poteze koji hoće teško naštetiti RS, ali će na kraju on sam postati nikom potreban i politički odbačen i demontiran.


11.

U istoj Dodikovoj izrazito i isključivo antinarodnoj, ali ultraličnoj i sebičnoj agendi su i njegove tvrdnje da će otcijepiti Republiku Srpsku, kao i uvođenje rigidnih zakona o zabrani slobode govora i progona NVO.


12.

Dodikova panika je već rukom opipljiva i dolazi u vrijeme sređivanja stanja u Regionu, izlaska iz zamrznutih sukoba, što je put kojim ide Srbija i ne namjerava od njega odstupiti, ma šta Dodik činio.


13.

Taj put Srbije, prihvatanje zvaničnog Beograda da krene ka normalizaciji odnosa sa Prištinom, čemu treba da prethodi formiranje Zajednice Srpskih Opština, Dodik svojim paničnim i suludim pokušajima želi, bukvalno, “dići u vazduh”. Iz prostog razloga što on smatra da je važniji i od naroda i od Srbije i  Kosovskih Srba i ZSO i Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, pa i Crne Gore, koja je već u fazi smirivanja, jer je prvi krug predsjedničkih izbora protekao mirno; Isto se očekuje i za drugi krug.


14.

U takvoj situaciji, jedini koji ostaje kao regionalni problem i insistira na održanju zamrznutih konflikata, čak i na njihovom odmrzavanju i izazivanju sukoba jeste Dodik.


15.

Nije naodmet zapitati se kolike su Dodikove šanse da učini bilo koje zlo od navedenog? 


Usudio bih se reći - Nikakve!


On može, maksimalno, uzrokovati nekoliko incidenata i to bi bio njegov brzi politički kraj. On nikako na taj način ne može izboriti poziciju kojoj stalno teži i koju je izgubio nizom necivilizovanih, varvarskih projekata protiv sopstvenog naroda, protiv BiH, protiv Srbije, a to je da on, Dodik, “nema alternativu”. Ima!!!


16.

Bez izazivanja incidenata, nasilnih, njegov politički kraj će se malo produžiti, ali on je, nakon serije zaista suludih političkih projekata, sam sebe udaljio daleko od kruga onih koji su Dio Rješenja i duboko usadio u centar Problema koji trebaju da se riješe i otklone kako bi svi ljudi iz Regiona konačno dobili priliku da krenu normalnim putem, životom bez mržnje, koja je Dodikovo najomiljenije oruđe.


17.

Dodik, budimo realni, ne može iznijeti ništa iz “kompleta užasa” koji pokušava nametnuti kao glavnu temu, jer nema snage za to, a Srbija ga neće podržati ni u jednoj jedinoj zloj namjeri.


18.

To što ga Rusija gura u potpunu političku propast, jer se referiše na Moskvu, najkraći je put do njegovog političkog kraja.


Da li je Dodik toga svjestan? Naravno, ali u poziciju političkog kamikaze sam je sebe gurnuo smatrajući da je "faktor" koji može sa Zapada konvertovati na Istok, a, istovremeno, nastaviti trgovati i sa Zapadom, kao da se nije ništa desilo!


Neko vrijeme je trajalo, ali svemu jednom dođe kraj. 


19.

Dodik, izvan svake razumne sumnje, nije bitniji ni od RS ni od BiH ni od Srbije; Nikako se njegova politička uloga i navodni značaj ne mogu staviti u rang osobe koja može značajnije da utiče na dokidanje zamrznutih odnosa u Regionu.


20.

Dodikov “komplet užasa” je krik nemoći, nebitnosti, bespomoćnosti, slabosti, panike, anksioznosti… Nema nikakve šanse da spriječi procese koji vode ka potpunoj stabilizaciji političkih prilika u Regionu!