субота, 18. март 2023.

Petrović ima ogromnu prednost nad onima koji bi da ga uklone sa pozicije gradonačelnika Bijeljine; Gotovo identična simptomatologija Izetbegovića i Dodika; Cvijanovićkin “Tamo Neko” loš pokušaj obmanjivanja javnosti i sopstvenog nedjelovanja

Ljubiša Petrović


Piše: Slobodan Vasković


1.

Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine, trebao bi ostati na toj poziciji i nakon referenduma (19.03.) o njegovom opozivu koji su inicirali pripadnici Režima Milorada Dodika i njegovi trabanti.


Petrović, prema svim istraživanjima, ima ubjedljivu prednost; Građani Semberije i Bijeljine su listom na njegovoj strani, glasaće PROTIV opoziva, a samo falsifikovanje njihove volje, krađom glasova i ostalim nezakonitim radnjama, moglo bi donijeti drugačiji rezultat.


Dodik ne bi trebalo da se igra vatrom, iako je van sebe, i pokuša poništiti izbornu volju građana (kao što je to učinio na opštim izborima, te, krađom neviđenih razmjera postao lažni predsjednik RS), jer mu ne polazi za rukom gotovo ništa - ni da Srbiju uzdrma iz bakinačkog “Tamnog Vilajeta” gdje je Poletna staza za udare na Beograd niti da, podizanjem letvice sukoba i radikalizacije, ovaj put verbalnim napadom na SAD i Veliku Britaniju, obezbijedi neki, makar i najmanji, ustupak za sebe.


Bilo kakav pokušaj krađe i poništenja izborne volje građana Semberije moglo bi dovesti do velike političke krize unutar same RS, što je, u ovom trenutku, ponajmanje Dodikov interes.


Manje loše po Dodika je da, nakon što Petrović pobijedi na referendumu o opozivu, razbuca tamošnje pripadnike Sekte, što im je i najavio.


Petrović je čvrst, nepokolebljiv, istrajan Dodikov politički protivnik, tako da je svoj rezultat spreman braniti svim civilizovanim nenasilnim sredstvima.


Bez obzira na Petrovićevu ubjedljivu prednost nad Dodikovim jurišnicima, neophodno je izaći u što većem broju na birališta i zaokružiti PROTIV čime se sprečava Dodik u najerama da od RS napravi rov, a od Bijeljine isturenu kotu za podzemne napade na Srbiju.


Dodik je u velikoj panici čim pokušava da izazove sudar RS sa SAD-om i Velikom Britanijom. Pokušaj bildanja na taj način potpuno je deplasiran, promašaj bez presedana i pokazatelj ogromne slabosti njenog autora.


2.

Sličnu slabost pokazao je i Bakir Izetbegović koji je, nakon što se na Crnoj listi SAD-a našao jedan od njegovih najmračnijih moćnika - Osman Mehmedagić Osmica, optužio ambasadu SAD-a da se referiše na “kafanske tračeve”.


Dodik i Izetbegović

Prosto je nevjerovatno koliko se gotovo pa istovjetno ponašaju Izetbegović i Dodik, obojica u velikim političkim problemima. I koliko su bezgranično glupi njihovi pokušaji pravdanja onog što se opravdati ne može. 


Način na koji se brane nije čak ni kafanski, nije ni uličarski, već mnogo gori od toga - bezgranično jadan da je, praktično, neopisiv.


Kada je Osmica u pitanju, bilo je Izetbegoviću sasvim dovoljno da pogleda dijelove razgovora sa brojnih skaj aplikacija u kojima je njegov mračni štićenik u glavnoj ulozi zaštitnika kriminalaca, njihovog doušnika, ali i, što je najbitnije, šef veoma snažne i velike zločinačke grupe koja se bavila svim - od reketiranja do prodaje narkotika i pranja prljavih para. I sve to sa pozicije direktora OSA BiH.


Odlično Izetbegović zna zašto je Osmica “osvanuo” na Crnoj listi SAD-a, kao što odlično zna već mjesecima da će se to desiti. Zna i razloge, a posebno zna zašto u jednom određenom momentu njegov najmračniji i najistureniji podzemni igrač nije mogao, što bi rekao naš narod, da “potrefi” vrata! 


Nemam potrebe govoriti ni čija su ni koja su!


3.

Žozep Borelj, Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost saopštio je 15.03. o.g. “da je Srbija jedina od zemlja kandidatkinja za članstvo u EU na zapadnom Balkanu koja se nije uskladila s novim odlukama Vijeća EU o restriktivnim mjerama zbog situacije u Bjelorusiji i njenog sudjelovanja u ruskoj agresiji na Ukrajinu” .


Borelj i Cvijanović

U istom saopštenju Borelj potvrđuje da su se sa odlukom EU o Belorusiji "usaglasile sve ostale zemlje Zapadnog Balkana: Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Albanija i Bosna i Hercegovina, kao i zemlje zajedničkog evropskog prostora poput Islanda i Lihtenštajna".


Borelj je, uz to, naglasio da je “Srbija jedina zemlja regiona koja se do sada nije usaglasila ni sa jednom odlukom EU o sankcijama protiv Rusije u svjetlu agresije na Ukrajinu”.


Reakciju Dodika koji je ranije tvrdio suprotno nismo od tada čuli, ali se nakon tri dana oglasila Željka Cvijanović, predsjedavajuća Predsjedništva BiH, nakon taze posjete notornom Zoranu Milanoviću, predsjedniku Hrvatske, pokušavajući demantovati Borelja. 


Jedino joj je uspjelo da javno demonstrira političku infantilnost i neznanje, bez presedana i da u istoj izjavi demantuje samu sebe.


Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da na nivou BiH odluka o uvođenju sankcija Rusiji ne postoji i da je priča oko pridruživanja određenim mjerama rezultat djelovanja pojedinih ambasadora koji su radili po instrukcijama bivšeg ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković.


Cvijanovićeva je rekla da sankcije ne postoje, jer nijedna institucija to nije ni stavljala na dnevni red, niti je donosila bilo kakve mjere - ni za ni protiv.


- Imate situaciju da je tamo neko glasao za nešto bez mišljenja institucije koja je nadležna za spoljnu politiku. Oni nikada nisu tražili mišljenje Predsjedništva BiH, koje jeste nadležno sa spoljnu politiku, nego bi slali određene stavove da se pridruži određenim mjerama, rezolucijama i slično - pojasnila je Cvijanovićeva i dodala da o tim temama postoji administrativno-institucionalno ćutanje.


Da li zaista moguće to što Cvijanovićeva tvrdi - da u UN-u ili bilo kojoj drugoj svjetskoj organizaciji dođe Tamo Neko i podrži u ime BiH čak 43 deklaracije kojima se uvode sankcije Rusiji, ruskim zvaničnicima?


Naravno da nije moguće; Uz to, Bisera Turković bila je, donedavno, ministar spoljnih poslova BiH u Savjetu ministara čiji su članovi bili i pripadnici SNSD-a, stranke iz koje je Cvijanovićeva.


I nije samo u vrijeme Turkovićeve bilo, kako to pokušava da nemušto i nevješto minimizira Cvijanovićeva, “da je tamo neko glasao za nešto”, već i za vrijeme vladavine aktuelnog saziva Savjeta ministara BiH i Cvijanovićkinog predsjedavanja Predsjedništvom BiH, koje je nadležno za spoljnu politiku.


Sve što je taj “tamo neko glasao za nešto”, a riječ je o 43 deklaracije kojima se uvode sankcije Rusiji, ruskim zvaničnicima, različitim organizacijama…, knjiži se i njoj i njenom prethodniku na poziciji člana Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.


Najbolje u cijeloj njenoj izjavi je što demantuje samu sebe, tvrdnjom da “o tim temama postoji administrativno-institucionalno ćutanje (u BiH, op.aut.)”.


Pa zašto ćuti Cvijanovićeva, zašto ne nametne i ne forsira te teme; Zašto ćuti Dodik o tome, zašto on ne nametne i ne forsira te teme, već se bavi verbalnom onanijom, nasiljem nad sopstvenim građanima, izazivanjem mržnje i podjela?!


Zato što Tamo Neko nije glasao u svoje, već u ime države BiH!