среда, 1. март 2023.

Jedina suština predmeta: Karan je najobičnija krpa za glancanje onoga što se ne može ničim više uglancati


Piše: Slobodan Vasković


1.

“Radi se o predmetu u kojem je Ministarstvo unutrašnjih poslova radilo po naredbi nadležnog tužilaštva zbog osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo. To je jedina suština predmeta”, rekao je uvijek dobro začešljani ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan, odgovorajući na pitanje o saslušanju novinara Nikole Morače, koji je 25.02. o.g. dobio status osumnjičenog i kojem je, tokom saslušanja, oduzet mobilni telefon.


Suština Karanovog odgovora je nula, ništa, skup praznih riječi, bez ikakvog značenja. 


2.

“To je jedina suština predmeta”, trebalo bi, po Karanu, da “objasni” sve, ali nije rekao kojeg predmeta.


3.

Da li ima predmet koji se vodi protiv Morače posebno, a nema, ili je riječ o predmetu o kojem je Morača pisao, ni na koji način pri tom nije povrijedio tajnost istrage, ali je priveden, saslušan, oduzet mu je telefon i još mu je zaprijećeno u Policijskoj upravi Banjaluka rečenicom: “Došlo je vrijeme da vam konačno stanemo u kraj”!


4.

Na koji način misle Morači (ako su ga persirali) i/ili drugim novinarima (ako su samo na novinare mislili) “stati u kraj”?


5.

Da li misle Morači i drugima, kako im se ko ne svidi, “stati u kraj” tako što će ga/ih fizički maltretirati, prijetiti, možda polomiti ruke i noge…, možda tući drškom pištolja, jer, zaboga, to, takozvani policajci, mogu - upotrijebiti palicu, baciti niz stepenice…


6.

“Država mi je dala pištolj, pa… evo Miloše izvoli”, rekao je, svojevremeno, krvnik iz PU Banjaluka Miloš Bandić, prijeteći nekadašnjim opozicionarima!


7.

Prije nego upotrijebe sve što im je “država dala”, a dala im je mogućnost da budu kriminalci, zlotvori, narkodileri, da budu saradnici najgorih kriminalnih organizacija, Karan treba da odgovori da li će biti formiran predmet zbog prijetnji Morači pod radnim nazivom “Došlo je vrijeme da vam konačno stanemo u kraj”?!


I da istraga u tom predmetu odgovori kakav kraj je predviđen za Moraču, a kakav za druge?!


8.

“To je jedina suština predmeta”, što bi rekao uvijek dobro začešljani Karan - Da on, Karan, odgovori zašto je i zbog čega “Došlo vrijeme” da se “Stane u kraj” novinarima, slobodnim građanima, ljudima koji misle svojom, a ne režimskom glavom kao on, te koja sredstva imaju namjeru koristiti da bi taj “kraj za koji je došlo vrijeme” bio što efikasniji?!


9.

Mogao bih ja i dalje opservirati jad, bijedu, ali i monstruoznost takozvanog MUP RS/PU Banjaluka, u kojoj “pravdu” zavode kriminalci poput Željka Novakovića, čiji član porodice je narkodiler, i Dalibora Blagojevića, koji radi za zelenaše i pljačkaše, ali nema potrebe za tim, jer da je Karan ministar, a ne krpa kojom se, uzalud, pokušava uglancati bespovratno srušena i teško uprljana institucija, on bi već odavno izjavio da je došlo vrijeme da se kriminalcima u MUP RS “stane u kraj” tako što će biti pohapšeni, procesuirani i zatvoreni.


10.

Umjesto toga Karan pokušava lažnim solomonskim odgovorima napraviti od sebe “ozbiljnog” sagovornika, iako je tragičan do zla boga, budući da Ne Zna šta da odgovori!


11.

Niti zna kako da se izvuče iz toksične kanalizacije u koju je duboko umočen i on i MUP RS i OJT Banjaluka: Oduzeti Morači telefon, pokušati ući u njega, otkriti mu izvore je krivično djelo bez presedana i napad na novinara kakav se viđa samo u najjezivijim autokratskim režimima; Vratiti Morači telefon znači priznati tešku grešku, pokušaj montaže potpuno nevinom čovjeku, uz to i novinaru; Znači priznati nasilje nad njim, priznati da mu se prijetilo i priznati da su i MUP RS i OJT bili u službi kriminalaca iz vrha tih razorenih institucija, a protiv interesa građana koji su imali pravo da znaju da se mogući silovatelj nalazi na ulici, a ne u pritvoru!!!


12.

Da je Karan ministar, a ne krpa za glancanje onoga što se ne može ničim više uglancati, odlučio bi se da pokrene procese protiv odgovornih za bestijalni napad na Moraču, uskraćivanje slobode govora, rada, udar na njegove izvore, što je jest jednako udar na Moraču i, naravno, pokušaj poništenja prava građana da znaju šta se dešava!  


Međutim, Karan je krpa. Već je zakasnio da izbjegne navedenu konstataciju. Najobičnija je krpetina i to je “jedina suština predmeta” o kojem pišem! (nastaviće se)