среда, 8. март 2023.

Slučaj “Morača”: Tužilaštvo još uvijek nije zatražilo “pretres telefona” nezakonito oduzetog od novinara Nikole Morače

Nikola Morača


Piše: Slobodan Vasković


Sluge Milorada Dodika iz OJT Banjaluka i MUP Republike Srpske koje su imale namjeru da potpuno kompromituju novinara Nikolu Moraču jedno su uspjele da dodatno kompromituju same sebe i gurnu se još dublje u septičku kriminalnu jamu u kojoj se nalaze.


Još 24.02. o.g. su, služeći se lažnim sumnjama i optužbama, u PU Banjaluka oduzeli telefon novinaru Nikoli Morači, koji je izvjestio javnost o tome da je mogući silovatelj umjesto u pritvoru završio na slobodi.


Tada su i prijetili Morači, govoreći mu: “Došlo je vrijeme da vam konačno stanemo u kraj”, a kada je odbio da saopšti ko su mu izvori oduzet mu je telefon, a on proglašen osumnjičenim.


Telefon je pohranjen u Osnovnom sudu u Banjaluci, a tužiteljka OJT Banjaluka Gordana Mijatović navela je 03.03. da nije saglasna sa vraćanjem mobilnog telefona Morači, jer je potrebno "obaviti pretres" njegovog telefona.


Ona je tada još izjavila da će Osnovnom sudu Banjaluka podnijeti zahtjev za izdavanje naredbe za pretres telefona nakon što PU Banjaluka dostavi izveštaj zbog krivičnog djela "povreda tajnosti postupka od strane NN lica i drugih”.


Međutim, ni PU Banjaluka ni Mijatovićeva očito ne znaju šta i kako dalje, jer su potpuno nevinog čovjeka, uz to novinara koji je samo radio svoj posao, pokušali difamirati na najniži mogući način, zastrašiti, ucijeniti i poniziti.


Umjesto toga, poniženi su upravo oni, a Morača je ostao nepokolebljiv.


Važno je naglasiti da je od izjave Mijatovićeve prošlo već pet dana, ali iz OJT nije upućen nikakav zahtjev Sudu za “pretres telefona”.


Takav zahtjev mora biti valjano obrazložen da bi bio odobren od Suda, a sve sa čime raspolažu PU Banjaluka i OJT Banjaluka je jedno veliko NIŠTA i, to se mora naglasiti, jako dobru volju za konačni obračun s anovinarima.


Ovaj slučaj daleko je još od svog kraja, jer je Režim lažnog predsjednika Milorada Dodika pokazao, kroz njega, svu svoju nakaznost koju je potvrdio namjerom da brutalno krenu kriminalizacijom klevete na svakog slobodnomislećeg građanina, kao i novinare koji nisu pod njihovom kontrolom.