четвртак, 30. март 2023.

Momo Mandić i Darko Babalj odvlače SDS pod Dodikov režimski šinjel


Piše: Slobodan Vasković


1.

Srpska demokratska stranka, njeni ostaci, polako, ali sigurno ide u ruke Miloradu Dodiku, a samim tim i u konačni nestanak.


Glavni režiseri ovog definitivnog i samouništavajućeg procesa su stvarni gospodari ostataka SDS-a - Momčilo Mandić i Darko Babalj.


2.

Već sam pisao da pomenuti dvojac istinski vodi SDS, dok je Milan Miličević tek njihov pion na čelu stranke, nakon čega su se Mandić i Babalj dublje povukli u sjenu, ali nisu prestali da vuku sve konce.


3.

Pobjeda Ljubiše Petrovića u Bijeljini nije dovela do uzleta SDS-a, već samo pojačanja privida da je Miličević na čelu stranke.


Petrović, ako zaista misli na svoju političku karijeru, ne treba ostati unutar ovog okvira kojim suvereno vladaju Mandić i Babalj, koristeći SDS za svoje lične interese, nikako za pomoć narodu.


4.

Sam Dodik je nedavno u Istočnom Sarajevu izjavio da SDS sada ima u šaci i da će ih smrviti u narednom periodu.


Nema ni potrebe da ih on mrvi, smrviće se sami.


Važno je navesti da unutar SDS-a, koji rapidno gubi na snazi i dalje, uprkos Petrovićevoj pobjedi u Bijeljini, postoje tri struje: Uz Mandića i Babalja je dio načelnika opština iz te stranke koji žele približavanje Režimu, vjerujući potpuno pogrešno da će doći do novca na taj način.


5.

Uopšte ne shvataju da vlasti RS nemaju novca i da će u narednom periodu bukvalno otimati od lokalnih zajednica novac od PDV-a koji im pripada, kako bi pokušali vratiti stotine miliona kreditnih dugova koji stižu na naplatu. 


Ni ta otimačima neće biti dovoljna za vraćanje kredita, tako da je Režim u velikoj panici, ma šta o svemu bulaznila ministarka finansija Zora Vidović.


6.

Drugi dio načelnika i dalje je uvjerenja da SDS treba da ostane u opoziciji, bez približavanja Režimu, a tog uvjerenja je i dio rukovodstva koji nikako da uvidi u kom pravcu tone taj izbušeni brod koji se zove SDS, iako bi najlogičnije bilo da upute SOS!


7.

Ono što je najnejasnije kako sve ovo ne vidi Vukota Govedarica, koji jeste oštar Dodikov protivnik, koji jeste i sam bio žrtva velikih spletki Babalja u vrijeme dok je bio na čelu SDS-a! Međutim, Govedarica, na kraju krajeva, nije toliko ni bitan na brodu koji bespovratno tone, a jedini izbor sa kojim će se susresti u vremenu koje dolazi jeste da li će ili neće na vrijeme pokušati da se spasi! Do njega je.


8.

Najveći dio članstva te stranke je protiv Režima i kada krene pridruživanje SDS-a Dodikovoj zločinačkoj organizaciji, oni će napustiti stranku.  


9.

Babalj se jako dugo, zahvaljujući Momčilu Mandiću, uspijevao u Beogradu lažno predstavljati kao proaktivni protivnik Dodika, iako je sve vrijeme bio njegov proaktivni saradnik, a to je i danas.


Mandića i Babalja jedino interesuje novac, kao i Dodika, i lako su se još poodavno dogovorili.


10.

Uostalom, Momo Mandić je još u oktobru u Bijeljini, kada je pučem, zajedno sa Babaljem, preuzeo SDS, izjavio - “Razgovarano je i o zajedničkom učešću u vlasti na nivou BiH. Donesen je zaključak da se ti razgovori nastave i da SDS može da pregovara sa svim političkim subjektima u Republici Srpskoj i BiH”.

 

Mandićeve riječi izgovorene 12.10.2022. godine, označile su početak opijela SDS-u. Jer, u “svim političkim subjektima” podrazumijeva se i Crvena Sekta.


11.

I nakon gotovo pola godine, jezive su Mandićeve riječi; Previše zveče, kao srebrenjaci. Ali nisu iznenađujuće. Mandić je, svojevremeno, žario i palio po RS, dok Dodik nije preuzeo piromanskopljačkašku bakllju. Sada bi da zajedno spale preostalo. I uveliko rade na tome.


12.

Vrlo je interesantan način na koji Babalj i Mandić žele da doslovno utope, odnosno udave SDS pod skutima SNSD-a: Budući da su svjesni kakko bi pravljenje brze koalicije sa Režimom za njih bilo pogubno, odlučili su se za sporiju varijantu - formiranje zajedničkih skupštinskih većina tamo gdje god je to moguće u vremenu koje je pred nama. 


Kao produkt toga, logično bi se nametnuo i zajednički nastup na lokalnim izborima iduće godine. Međutim, ono u čemu su pogriješili jeste procjena efekata tog zajedničkog nastupa - SDS će biti potpuno rastočen. Neće mnogo bolje proći ni SNSD.


13.

Za kraj, a mogao sam time i početi tekst, ostavio sam sramni i bijedni potez Zorana Vidića, načelnika Broda, funkcionera SDS-a koji je za par zajedničkih fotografija sa srbomrscem Zoranom Milanovićem, notornim predsjednikom Hrvatske, koji je tokom nedavne posjete Brodu i Derventi odlikovao pripadnike zloglasne 103. brigade HVO, teško uvrijedio sve srpske borce i sve srpske žrtve.


Vidić, koji umišlja da je Dodik, a očito nije ništa bolji od njega, izvinio se zbog svog postupka, što je ništa. Njegovo izvinjenje nakon gaženja srpskih grobova zajedno sa Milanovićem nikom nije potrebno, a niti bi ga ko trebao prihvatiti.


Vidić je, da je SDS stranka, a ne radnja Mandića i Babalja, trebalo da bude naglavačke izbačen iz partije. To se nije desilo. 


14.

Pion Miličević nikada neće postati skakač! (nastaviće se)