петак, 8. април 2022.

VSTS imenuje sudije i tužioce u skladu sa zahtjevima mafije: NarkoDileri Zoran Stevanović Gladni i Gordan Pavlović Goci - “Kraljevi” Toalet papira

Piše: Slobodan Vasković


1.

Prije više od 6 godina počeo sam da pišem o kriminalnoj narko hobotnici koju predvodi Zoran Stevanović Gladni, gradonačelnik Zvornika, a u njoj visoko kotira Gordan Pavlović Goci i njegova zločinačka firma “Pavgrod” doo Foča, nisam ni mogao da naslutim monstruozne dubine njihovog nezakonitog postupanja, te kriminalne uvezanosti sa politikom i pravosuđem, odnosno politike i pravosuđa. 


2.

Naravno, dvojac Velikih NarkoDilera sve to vrijeme pokušava da otme “Aluminu” kako bi je pretvorili u Fabriku droge. U početku je sve izgledalo kao još jedna uobičajena privatizaciona pljačka, garnirana pranjem novca, uništeenjem FG “Birač”, kako bi ga što lakše i budzašto raskrčmili, ali, vremenom, se ispostavilo da su nihovi “radovi” mnogo opakiji i da im je cilj stvaranje Fabrike droge, kako bi resurse “Alumine” iskoristili za njenu distribuciju i pranje narkonovca.


Stepen toksičnosti narko kartela i sposobnost da potope i unište sve oko sebe je nezamisliva. 


Većinu kriminalnih radnji NarkoKartela oko “Alumine” sam objavio. 


3.

NarkoKartel je do danas u projekat otimanja “Alumine” uložio gotovo 40 miliona KM. Pomenuti novac je došao neposredno iz trgovine narkotika, gdje je firma “Pavgord” centralni subjekt u finansiranju kupovine i transporta narkotika.


Pokazale su to i skorašnje akcije tužilaštva koje su rezultovale hapšenjima vojnika, zaposlenih i sestrića Gordana Pavlovića Gocija i, naravno, zapljena stotine kilograma opojnih droga. 


Nema dileme da pohapšeni nižerazredni igrači nisu imali višemilionska sredstva za kupovinu narkotika. Ti narkoputevi vode, preko firme “Pavgord”, do Gordana Pavlovića i Zorana Stevanovića, ali golim okom je vidljiv izostanak procesuiranja ovih gangstera. 



4.

Ukazao sam i na otvoreni kriminal Osnovnog suda u Zvorniku koji je potpuno podređen Zoranu Stevanoviću, koji je nerijetko podržan od pojedinih sudija viših pravosudnih instanci. 


Van pravosudnih procesa za učešće u zločinačkim radnjama ostali su i sudije Jelene Todorović, Slavica Tadić i Zoran Džida. Svi su oni imali ili imaju važnu “pravosudnu” ulogu u funkcionisanju narko kartela i pitanje je koliko dugo će ih još kolege pravdati “slobodnim sudijskim uvjerenjem”? Valjda dok se i sami ne nađu pod udarom zakona.


5.

U vezi sa ovim, zabrinjavajuće je ponašanje Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS, kao i predsjednika VSTS Halila Lagumdžije. 



Fascinira informacija da Kancelarija disciplinskog tužioca trenutno procesuira Slavicu Tadić za sitno nedjelo - kašnjenje od 26 mjeseci u donošenju presudea, te kašnjenje u postupanju po žalbi u istom predmetu u trajanju od osam mjeseci.


Tadićeva je pomenuta nedjela i sama priznala i tražila najmanju moguću sankciju?! 


Sve navedeno se desilo prije nego je, 11.02.2021., VSTS imenovao ponovo Slavicu Tadić za predsjednika Osnovnog suda u Zvorniku. Prvo su je imenovali, iako je počinila nedjelo, pa je za to nedjelo “kaznili”, što je način dalje kriminalizacije pravosuđa koju sprovodi i aktuelni saziv VSTS.


Naravno, pritužbe o krupnom kriminalu Slavica Tadić se i dalje drže duboko u ladicama u VSTS-u


6.

Bez dileme, slijedom logike kašnjenja u procesuiranju i poletnosti u novom imenovanju Tadićeve, mora se pokrenuti i postupak protiv Halila Lagumdžije i Alene Kurspahić Nadarević, glavnog disciplinskog tužioca UDT-a, budući da godinama ćute na otvoreni kriminal o kojem pišem, a koji se tiče sudija Todorović, Tadić i Džide.


7.

Dok se Halil Lagumdžija i Alena Kurspahić Nadarević češkaju po glavi i razmišljaju koliko još mogu da štite sudije gangstere, Zoran Stevanović ne miruje: Više vremena provodi u komšiluku, u kabinetu Tadićeve, nego kabinetu gradonačelnika. Nema dileme šta je na djelu: Novi plan za “spasavanje” nepostojećih udjela mafijaške “Ukio” banke (presuđeno da su nepostojeći), kako bi se ponovo pokušalo preko narkogirme “Pavgord”, otimanje “Alumine”, iako trenutno jako loše stoje u tom projektu. 


8.

Raduje me da u pravosuđu postoji i zdravo tkivo koje u kontinuitetu onemogućava kriminalnom klanu da otme “Aluminu”, trenutno najvredniji privredni subjekt u Republici Srpskoj. 


Samim tim, postoji nada u pravni sistem BIH dok je god zdravog djela pravosuđa koji čine sudije pojedinci iz Okružnog privrednog suda u Bijeljini, Višeg privrednog suda u Banja Luci koji su, bez kalkulisanja, odbijajući sve pritiske, onemogućili mafijašku “Ukio banku” u njenim zločinačkim namjerema da otmu “Aluminu”. 


9.

Tu su i sudije pojedinci iz Vrhovnog suda RS koji nisu prihvatili ponižavajuću odluku domaćih sudija Ustavnog suda BIH, koji su, dobro Potkovani, “nacrtali” put kako Vrhovni sud RS treba “Aluminu” da preda Mašini za pranje novca, kako su svjetski mediji okvalifikovali mafijašku “Ukio banku”.

10.

U međuvremenu, dok čekamo istragu o tome kako je kriminalni klan do sada uložio blizu 40 miliona KM u svoje zločinačke namjere, te odakle su donijeli taj novac, za koji su dobili niz “presuda””/hartija u protivvrijednosti nekoliko paketa toalet papira, ovom prilikom bih narkodilere Zorana Stevanovića Gladnog i Gordana Pavlovića Gocija “krunisao” titulama “Kraljeva” Toalet papira: Zaslužili su “titulu”, jer su za gotovo 40 miliona KM uspjeli da kupe jedno veliko ništa, sa kojima mogu slobodno da se brišu oko usta u godinama koje dolaze i koje će provesti u zatvoru.