петак, 8. април 2022.

Kostreševića i NarkoDilera Railića, koji je naručio likvidaciju Radenka Bašića, načelnika krim Odjeljenja PU Prijedor, uvezali su Dragan Savić, savjetnik Narko”Generala”, i Aleksandar Ivković, dobavljač opijata za Railića


Piše: Slobodan Vasković


Kavačkog Narko”Generala” Sinišu Kostreševića, honorarnog direktora Policije RS, sa Daliborom Railićem, NarkoDilerom iz Prijedora, uvezali su Dragan Savić, Kostreševićev savjetnik, i Aleksandar Ivković, dobavljač narkotika, marihuane primarno, za Railića.


Potvrđeno mi je to iz nekoliko izvora, a Savić je bio glavi organizator spajanja Kostreševića i Railića.

Savić

Savić poznaje Ivkovića već duže od decenije i tražio je od njega da s Railićem dogovori da se sastane sa Kostreševićem. Cilj Savića i Kostreševića bio je da i Railića stave pod svoju kontrolu i uzimaju dio njegove zarade.


Ivković je prihvatio i tako je došlo do uvezivanja NarkoGenerala i prijedorskog NarkoDilera.


NarkoDiler Railić osumnjičen je da je naručio ubistvo Načelnika krim odjeljenja PU Prijedor Radenka Bašića, koje je izvršio ubica Aleksandar Miljatović.


Miljatović je 21.03. o.g u prijedorskom naselju Pećani pucao u potiljak Bašiću, nešto prije sedam časova ujutro.

NarkoDiler Railić

U trideset dana prije zločina, Kostrešević i Railić sjedili su, najmanje, pet puta u kafeima koji se nalaze u banjalučkom “Merkatoru”. U jednom navratu sa njima je sjedio i Milan Jolović Legenda, Kostreševićev saradnik i suvlasnik zaštitarske agencije “Alfa”.


Jolović

NarkoDiler Railić je uhapšen 23.03.o.g., ali ga je OJT Prijedor pustilo na slobodu, nakon čega je ponovo uhapšen i predat Tužilaštvu BiH, 24.03., zbog trgovine opijaatima.


Railiću je 25.03. Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor, a na Skajaplikaciji ima niz dokaza o tome da je Railić trgovao narkoticima, ali i da je tražio “ubicu da likvidira policajca”. Činio je to duže od godinu i po dana.

ubijeni Radenko Bašić

Njegovu dešifrovanu Skajaplikaciju imao je Kostreševićev NarkoKrtica Mladen Marić, ali nije preduzeo ništa da zaštiti Bašića. Nije ništa učinio iako je, osim toga, Bašić u niz navrata tražio od Marića da se protiv NarkoDilera Railića sprovede detaljna istraga i da se on uhapsi.


Marić

Marić je posredno, nečinjenjem, odgovoran za Bašićevu likvidaciju, a šta je Kostrešević dogovarao sa Railićem i Jolovićem istražiće Posebno odjeljenje za borbu protiv organizovanog i najtežih oblika kriminala Republičkog tužilaštva koje je nadležno za slučaj ubistva Bašića.  


ubica Miljatović

Odgovoran je i Darko Ćulum, direktor SIPA, jer dojavu da se priprema "ubistvo policajca" i da ubicu traži Railić nije dostavio MUP RS. Dojava je stigla u SIPA od njihovog saradnika mjesec i po prije likvidacije Bašića.


Ubica Miljatović je u pritvoru: Nakon hapšenja, 26/27.03., priznao je ubistvo policiji i detaljno opisao kako je izvršio zločin, ali se u Tužilaštvu branio ćutanjem.


Važno je napomenuti da je Dragan Savić bio prisutan sve vrijeme tokom uviđaja na mjestu zločina, gdje je likvidiran Bašić, iako on tu nije imao šta da traži. Takođe je bio prisutan i tokom hapšenja brojnih lica koja su privedena po Kostreševićevom spisku u noći 26/27.03. kada je uhapšen i Miljatović.

Savić (desno)

Većina ostalih privedenih lica nije dala čak ni izjavu, ali su zato bestijalno premlaćeni po Kostreševićevom i Marićevom nalogu, koji je tu akciju vodio mortus pijan.


Aleksandar Ivković uhapšen je 05.04.o.g. po nalogu Tužilaštva BiH, zbog sumnje da je nabavljao narkotike za Railića.

Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv njih Railića, Ivkovića i još nekoliko lica za trgovinu opijatima. Ivković je drogu krijumčario iz Crne Gore u BiH, preko Bileće.


Isti dan kada i Ivković, uhapšena je i Mirjana Vujović zbog trgovine opijatima i pomoći ubici Miljatoviću za izlazak na uslovni otpust iz KPZ “Banjaluka”, na čijem čelu je Dragan Jevđenić, takođe, pripadnik NarkoKlana koji je posjedovao Skaj aplikaciju.


NarkoDiler Railić sarađivao je sa narkogrupom Dušana Lovrenovića iz Gradiške, koju predvodi njegov otac Milivoje Lovrenović Čaruga. Lovrenovići su dio Railićevih narkotika prebacivali u zemlje EU.


Čaruga je blizak prijatelj Kostreševića i on mu je lično nabavio nov telefon sa Skajaplikacijom.



O tome svjedoči i audio zapis sa Čarugine Skajaplikacije u kojem Radislavu Narančiću, narkodileru iz Srpca, kodnog imena “Komandant”, govori kako je Kostreševiću poslao telefon. 



Kostrešević je jedan od vođa Kavačkog Klana u Republici Srpskoj, zajedno sa Igorom Dodikom (Banjaluka), Ljubanom Ećimom (Beograd) i Zoranom Stevanovićem, Sinišom Mijatovićem i Dejanom Ilićem Tigrom (Zvornik).

(nastaviće se)