уторак, 5. април 2022.

MUP RS traga za Jovanom Jošilom koji je naručio ubistvo Slaviše Ćuluma


piše: Slobodan Vasković


MUP RS od jutros u Banjaluci, po nalogu Tužilaštva BiH, traga za Jovanom Jošilom koji je naručio ubistvo Slaviše Ćuluma.


Jošilo nije pronađen u svom stanu,a zgrada u kojoj se stan nalazi i dalje je pod opsadom policije.


Takođe, njegova vikendica u naselju Vrbanja opkoljena je od pripadnika SAJ-a.


Slaviša Ćulum likvidiran je 15.05.2020. godine.


Njega su ubili “u sačekuši” Milivoje Lovrenović Čaruga i Slaviša Šakić Kinez, dok im je podršku pružao Dario Jekić. 


Kinez je jedini u pritvoru, dok su ostali u bjekstvu.


Jutros iza devet časova, MUP RS, je po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsio Jelenka Kneževića, pripadnika NarkoGrupe Bojana Cvijetića, koji je likvidirao damira Ostojića Šijana, 05.09.2018. godine. 


Jošilo, Čaruga i jekić raskrinkani su na osnovu dešifrovane Skajaplikacije, o čemu sam detaljno pisao.


Jošilo je pripadnik Kavčana u RS i rasturao je narkotike na području Banjaluke.

(uskoro opšiirnije)


Kokainska ruta/Kopar-Bijeljina-Zvornik-Pale-Banjaluka: Glavni skladištar narkotika je Tomo Petrović; Uz njega su to Jovan Jošilo, profesionalni ubica, Bojan Đokić Đurđo, Vladan Kakuća; Opijati stižu i preko luke Kopar; Stojnić, narkodiler slabog stomaka i snažne aritmije (09.02.2022.)


Piše: Slobodan Vasković


1.

U nizu dosadašnjih tekstova objavio sam imena najvažnijih pripadnika Kavačkog Klana u Republici Srpskoj.

Igor Dodik, Ljuban Ećim, Siniša Kostrešević, Veljko Belivuk

Da podsjetim, vrh Kavačkog Klana u Republici Srpskoj, koji je izrastao u međunarodni Kartel ogromnih razmjera, čine šef Klana Dejan Ilić Tigar i njegovi najbliži saradnici Siniša Mijatović i Zoran Stevanović, svi iz Zvornika; Oni su “Mozak” Ganga.


Stevanović, Mijatović, Dejan Ilić-Tigar

U Beogradu je to zločinac i ubica Ljuban Ećim,  a u Banjaluci Igor Dodik i Siniša Kostrešević, direktor Policije i Narko “General”, zaduženi za zaštitu transporta kokaina (i drugih opijata), dok je u Trebinju klučni pripadnik Klana Dražen Šiniković.


2.

Pojasnio sam i niz međusobnih odnosa, objavio imena osoba koja pružaju najznačajniju podršku Gangu, kao što je, uz navedene, Osman Mehmedagić Osmica koji je, istovremeno, intenzivno radio i sa grupom Bojana Cvijetića (u pritvoru), zajedno sa Draganom Mektićem, bivšim ministrom bezbjednosti u Savjetu ministara BiH.


Bojan Cvijetić

3.

Vrh Klana ulagao je ogroman novac u kupovinu kokaina, njegovu distribuciju u Regionu i EU.


Glavni snabdjevač, u početku, bio je Desimir Desko Babić, da bi mu se kasnije pridružio i Zlatan Ćuk, koji je napustio “Škaljarce” i prešao kod Kavčana. Oni su “prva ruka” i imaju direktne dobavljače u Južnoj Americi od kojih kupuju narkotike.


Ne postoji posrednik između njih i prodavaca.

Desimir Babić

4.

Sada je veoma važno pojasniti puteve droge, odnosno jedan od njih, kojim je kokain stizao u region (manji dio), a veći dio plasiran u EU. Neophodno je naglasiti da se sva komunikacija odvijala preko Skaj aplikacije.


Osim preko Zvornika, jedna od ključnih ruta vodi preko luke Kopar u Sloveniji. Tu se kokain vadi sa brodova i veći dio odlazi u EU, a manji dio u Region. Iako su veze toliko isprepletene da su složenije od paukovih mreža, navešću glavne distributere unutar BiH koji čine srednji nivo Klana.


5.

Zlatan Ćuk je kokain prebacivao u Bijeljinu gdje su je preuzimali  Boško Ćuk i Vladan Kakuća, koji su je dalje preprodavali preko dilerskih mreža na području Semberije.


Ćukova grupa je, prema informacijama kojima raspolažem, u posljednjih nekoliko mjeseci zaradila milione evra i trenutno su najprodorniji na narkotržištu u Regionu.


Ćuk, desno

6.

Ključni logističar Desimira Deska Babića bio je njegiov šurak Bojan Raonić, koji je trenutno u pritvoru, a nije poznato ko ga je zamijenio u toj ulozi.


Raonić


Raonić je drogu prebacivao distributerima Bojanu Đokiću Đurđi u Zvorniku, Tomi Petroviću na Palama i Jovanu Jošilu, koji je pokrivao Banjalučkuregiju i Krajinu.


Đurđo

7.

O tome kako je, preko dilerkih mreža, među kojima Đurđo ima i sopstvenu, droga stizala na ulicu opisao sam u niz tekstova koje sam ranije objavio, baveći se detaljno Gradom Droge, Zvornikom. 


Bojan Đokić Đurđo je kum Siniše Mijatovića, jednog od Kumova Kavčana, kojeg su ostali posljednjih mjeseci izolovali s namjerom da sve svale na njega, a oni se izvuku. 


8.

Najinteresantniji i najjači Raonićev distributer u BiH je Tomo Petrović sa Pala, koji je nadređen Jošilu.


Da podsjetim, Jošilo je naručio likvidaciju Slaviše Ćuluma, koju su izvršili Siniša Šakić Kinez (koji je sa njim, do hapšenja, zajedno distribuisao drogu u Krajini), Milivoje Lovrenović Čaruga, dok im je podrška bio Dario Jekić. Jošilo je na slobodi, a Kinez u pritvoru, a Čaruga i Jekić u bjekstvu. 


Ubijeni Ćulum i Kinez, jedan od ubica

U organizaciji likvidacije Ćuluma učestvovao je i Bojan Cvijetić, koji je Čarugi dostavljao informacije o kretanju i navikama Ćuluma. Te informacije mu je davao gotovo sigurno Muris Druškić, uz znanje Osmana Mehmedagića Osmice, direktora OSA BiH. Da napomenem, Ćulum je, u vrijeme kada je likvidiran, bio na “mjerama OSA BiH”, tako da su ga operativci sve vrijeme pratili i javljali u centralu gdje se nalazi. Umjesto da spriječe ubistvo, Vrh OSA BiH je saučesnik u njemu.


9.

Vratimo se Tomi Petroviću, koji je kum Paljanskog Belivuka Milutina Miće Danilovića.



Interesantno je da Danilović, takođe Kavčanin, nije kupovao narkotike od kuma Petrovića, već direktno od prvih saradnika Radoja Zvicera, sa kojim je u izvrsnim odnosima. Osim njega, direktne kontakte sa Zvicerom, vođom Kavčana iz Crne Gore ima još samo Dejan Ilić Tigar koji je, kako sam već objavio, finansirao neke od likvidacija koje je izvršio monstruozni Klan Veljka Belivuka. 

Tigar


Tigar je finansirao praćenje i otmice Belivukovih meta, kasnije monstruzono ubijenih, a dobijao je od Velje Nevolje fotografije mučenih žrtava po izvršenim likvidacijama. Monstruozne fotografije slao je i Aleksanru Mičiću, Aci Makedoncu, dvostrukom Ubici u pokušaju, narkodileru i najvećem peraču narkonovca koji je zaradio Belivuk prodajom narkotika u ubistvima. 


Ljubiša Ćosić, Milorad Dodik i Aleksandar Mičić

10.

Iako kumovi, Petrović je radio iza leđa Daniloviću koji ne podnosi Ćuka; Petrović je, bez znanja Danilovića, poslovao i sa njim i prodavao jedan dio njegovog kokaina.


Osman Mehmedagić Osmica


Danilovića je, kao i Petrovića i ostale, takođe, štitio Osman Mehmedagić Osmica, koji je informacije OSA BiH prodavao Daniloviću, ali i Petroviću i vođama grupa kradljivaca automobila.

Daanilović

Veza je do septembra 2020. godine bio Davorin Tukelić Dadoni, što sam detaljn o opisao u tekstu “Osmica preko Dadonija štitio Zvicerovog prijatelja i Paljanskog Belivuka Milutina Miću Danilovića”.


11.

Petrović je određivao “klijente” po prioritetima i Jošilo je morao da ga sluša, bez obzira što je i on bio distributer Klana. Razlog je jednostavan - Petrović je Glavni Skladištar narkotika, a Jošilo je dobijao znatno manje kokaina za dalju prodaju od njega, te je, zbog toga, bio, uslovno rečeno, šef distribucije kod Petrovića.


Jošilo

12.

Ekipe kradljivaca automobila, na čelu sa Markom Trifkovićem Žižanom, Kavčani su preuzeli da razvoze narkotike do šefova dilerskih mreža, koji su opijate preko mreža prodavali konzumentima.


13.

Žižan je uhapšen 02.02. ove godine zbog likvidacije dva sarajevska policajca  Adisa Šehovića i Davora Vujnovića, koje je, zajedno sa Aleksandrom Macanom i Savom Marinkovićem, ubio u oktobru 2018. na Alipašinom polju u Sarajevu.


Osim Žižana u pritvoru je i Macan, dok se Marinković nalazi na izdržavanju kazne u Njemačkoj i za njim je raspisana međunarodna potjernica.


Žižan

14.

Petrović je kokain prodavao u količinama od po kilogram ili dva, a cijena je bila između 38 - 40.000 evra po kilogramu.


Tomo Petrović

Osim prodaje kokaina narkogrupama na području sarajevsko.romanijske regije, Sarajeva, Petrović je kokain prodavao širom BiH. 


15.

Njegovi klijenti, između ostalih, su i Braća Armin i Nermin Ćulum iz Sanskog Mosta, vođe zločinačke organizacije “United tribuns”.


Braća Ćulum

Glavni perač narkonovca Kavčana je Nenad Nešić, narkodiler i teški kriminalac, koji je u nizu prljavih poslova, kao i cijela njegova porodica.


Nenad Nešić

16.

Za kraj ovog dijela priče o skladištarima i distributerima kokaina zanimljiva priča o tome koliko su neki od njih slabi kada se javno razotkriju; Riječ je o Denisu Stojniću, dijelu narkogrupe Osmice, koju čine i Elvis Keljmendi i pritvoreni Aleksandar Nikolić, kojem su prije dva dana bačene bombe dana na kuću i “Ren a car” firmu.


Stojnić "Slabog Stomka"


Nakon što sam objavio Stojnića kao pripadnika narko grupe Osmana Mehmedagića “proradio” mu je slab stomak i vrlo visoka aritmija te je završio u bolnici. Juče je izišao, a kako će stomak riješiti danas koga je uopšte briga.

(nastaviće se)