среда, 13. април 2022.

Uhapšen Željko Radovanović Krečo, najbliži saradnik Siniše Kostreševića, Ljubana Ećima, porofesionalnoug ubice Milivoja Lorenovića i njegovo sina Dušana, trgovca ilegalnim oružje i narkoticima

Piše: Slobodan Vasković


Željko Radovanović Krečo, pripadnik kavačkog klana u RS, uhašen je jutros u Bijeljini.


Kreču je uhapsila SIPA po nalogu Tužilaštva BiH.


Krečo je pripadnik Kavačkog klana u RS, preko kojeg se odvijalo najviše komunikacija, kum je zločinca Ljubana Ećima i profesionalnog ubice Milivoja Lovrenovića. Pripadao je narkoubilačkoj  grupi Milivoja Lovrenovića Čaruge.



Zahvaljujući Kreči dosad nisu uhapšeni Milivoje i Dušan Lovrenović, jer im je on dojavio za akcije hapšenja početkom decembra, a njega je o akciji obavijestio Kostrešević.


Dušan Lovrenović

Obojica su u bjekstvu, a Dušan Lovrenović, koji je snabdijevao monstruozni Gang Veljka Belivuka ilegalnim oružjmem čeka odluku vlasti Hrvatske da li će biti izručen BiH.


Narko"General" Kostrešević

Kostrešević je imao i direktnu vezu sa Krečom i bijeljinskom grupom narkodilera - to je njegov savjetnik Dragan Savić. Osim toga, u niz navrata su se sastajali javno, a Kostrešević je sastanke sa Krečom, nakon raskrinkavanja narkoklana, vodio kao "sastanke sa doušnikom. Nakon što je otrkiven, Kostrešević je sve te sastanke preko Slađane Sopke naknadno upisao kao "susrete sa saradnikom", što je čisti falsifikat. 

Savić


Krečo je kum Milivoja Lovrenovića Čaruge i bio mu je podrška tokom likvidacije Strahinje Stojanovića na Novom Beogradu, 13.09.2020. godine.



Krečo je, zajedno sa Čarugom, napravio eksplozivnu naprabu i pomogao mu da ilegalno uđe u Srbiju. Nakon što je Čaruga ubio Stojanovića, iz Beograda su ga izvukli helikopterom Vlade RS.


Čaruga

Helikopterom je pilotirao Boban Kusturić,  a sve su sa njim dogovorili Kostrešević i Ljuban Ećim.


Kusturić

Ubistvo Stojanovića organizovao je Bojan Cvijetić iz Gradiške, koji je u pritvoru, dok je ubicu izvukao Ećim.


Preko Kreče se odvijao najveći broj Skaj komunikacija, a jedan od onih koji su ga koristili kao "centralu" je i Nenad Nešić, veliki perač narkonovca i narkodiler.


Nešić

Krečo je, zajedno sa Kostreševićem i Dušanom Lovrenovićem opljačkao Crnogorske dilere za 250 kilograma marihuane, koju su poslije prodali u Hrvatsku


Krečo je dio grupe Ljubana Ećima, koja je uhapšena u Beogradu 2008. godine, a Kreču je presudilo Posebno odeljenje Okružnog suda u Beogradu na petanest godina zatvora, ali nije odležao ni dana.

Ećim

Krečo je još uvijek pripadnik Ećimove grupe. 


Ećim je šef paraobavještajne službe Milorada Dodika, koju je on uspostavio još 2013. Odlukom o osnivanju Savjeta za zaštitu ustavnog poretka RS, koja je objavljena u Službenom glasniku RS (23.01.2013.). Dodik je tada bio predsjednik RS.

Željka Cvijanović, koja ga je naslijedila na toj poziciji 2018. godine, donijela je Odluku o imenovanju Savjeta za zaštitu ustavnog poretka RS, kojom je za njegovog predsjedavajućeg imenovan Siniša Karan, a za članove Sredoje Nović, Predrag Ćeranić, Srđan Rajčević i Draga Mastilović.


Na taj način je, objavljivanjem Odluke 16.11.2018. u Službenom glasniku RS, formalno ozvaničena paraobavještajna služba ovog entiteta. 


Njeni pripadnici su, mahom, pripadnici nekadašnje Obavještajne službe RS, kao i ogroman broj kriminalaca; Njen suštinski šef je Ećim. Pripadnik Dodikove paraobavještajne službe je i Krečo.


Ova digresija ukazuje kako opaka je organizacija preko koje Dodik drži Republiku Srpsku u svom zarobljeništvu. (nastaviće se)


Dodatak: Uhapšen sudija Jovan Savić





Pripadnici SIPA uhapsili su i sudiju osnovnog suda u Bijeljini Jovana savića koji radi u odjeljenju suda u Loparama.