уторак, 5. април 2022.

Uhapšeni Aleksandar Ivković i Mirjana Vujović zbog povezanosti sa slučajem ubistva Radenka Bašića; Uhapsio ih je MUP RS po nalogu Tužilaštva BiH: Ivković je naručiocu ubistva Railiću nabavljao marihuanu; Vujovićeva je pomogla ubici Miljatoviću da dobije uslovni otpust

Radenko Bašić, ubijen 21.03.2022.


Piše: Slobodan Vasković


MUP RS uhapsio je Aleksandra Ivkovića iz Bileće, koji je snabdijevao marihuanom Dalibora Railića Dugog. Uhapšen je zbog moguće povezanosti sa ubistvom Radenka Bašića.


Dalibor Railić Dugi, NarkoDiler iz Prijedora, naručio je i organizovao likvidaciju Radenka Bašića, načelnika Odjeljenja za organizovani kriminal PU Prijedor.


Bašića je ubio Aleksandar Miljaković 21.03., nešto prije sedam časova ujutro, u naselju Pećani u Prijedoru.


Railić je uhapšen 23.03., a dan kasnije, zbog trgovine opijatima, prebačen u Tužilaštvo BiH. Sud BiH mu je odredio jednomjesečni pritvor.


Miljatović je uhapšen 26/27.03., nakon čega je priznao ubistvo u policiji, ali se branio ćutanjem kada je predan u nadležnost Posebnog odjeljenja za borbu protiv organizovanog i teških oblika kriminaliteta Republičkog tužilaštva.


I njemu je određen pritvor.


Ivković je snabdijevao Railića marihuanom, koju je dobavljao iz Crne Gore.



Uhapšena je i Mirjana Vujović koja je, kako se tvrdi, pomogla Miljakoviću da dobije uslovni otpust iz KPZ “Banjaluka”.


Railić godinu i po tražio ubicu da likvidira Bašića; Zašto je GPS sa automobila ubice Miljatovića skinut tajno? (01.04.2022.)


NarkoDiler Railić, naručilac ubistva Bašića, u pritvoru Tužilaštva BiH


Piše: Slobodan Vasković


1.

NarkoDiler Dalibor Railić Dugi tražio je godinu i po dana ubicu da likvidira Radenka Bašića, načelnika Odjeljenja krim službe PU Prijedor.


Nažalost, uspio je naći Aleksandra Miljatovića, ranije presuđenog ubicu (zbog ubistva presuđen 2008. na 16,5 godina zatvora) koji je 21.03. ove godine, nešto prije sedam časova ujutro, pucao u potiljak Bašiću.

ubica Miljatović

2.

Na Railićevoj Skaj aplikaciji ima niz zapisa o tome kako traži ubicu da likvidira Bašića, ali, čak i u podzemlju i među profesionalnim ubicama, malo je onih koji žele ubiti policajca, jer znaju da su kazne drakonske. 

Radenko Bašić, ubijen 21.03.2022.

3.

Railić nije prestao tražiti ubicu ni nakon pada Skajaplikacije - njenog dešifrovanja, a SIPA je u decembru prošle godine od svog informanta dobila informaciju da Railić traži ubicu; Međutim, nisu ništa preduzeli i za to je najodgovorniji direktor SIPA Darko Ćulum.


4.

Nevjerovatno je i da niko iz Prijedora, iz policije, "nije znao" za Railićevu potragu za ubicom, jer je riječ o gradiću u kojem svako svakog zna i, manje više, sve se zna.


5.

Takođe je nevjerovatno da nije reagovao ni Mladen Marić, načelnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala, iako je imao Railićevu dešifrovanu Skaj aplikaciju kod sebe. 


Koji su razlozi da Marić nije reagovao, moraće reći istraga koju vodi Posebno odjeljenje za borbu protiv organizovanog i drugih oblika kriminaliteta. Marić je za Railića morao znati, jer je bio blizak sa profesionanim ubicom Milivojem Lovrenovićem Čarugom i njegovim sinom Dušanom, preko kojih je dio narkotika prebacivao u zemlje EU.

Mladen Marić, narkokrtica

6.

Isto tako, direktor Policije Siniša Kostrešević, Narko”General” Kavačkog klana u RS, moraće objasniti kako je, za njega, prirodno da sjedi sa NarkoDilerom Railićem pet puta u kafeima, koji se nalaze u “Merkatoru” u Banjaluci i da “ne zna” da Railić traži ubicu?! Sjedili su zajedno najmanje pet puta u trideset dana prije likvidacije Bašića.

Siniša Kostrešević, Narko"General"

Kostrešević će morati detaljno obrazložiti o čemu je razgovarao i šta je dogovarao sa Railićem, jer je on, teškom zloupotrebom pozicije direktora Policije, najjači zaštitnik Velikih NarkoDilera, poput Railića koji se nalazi u pritvoru Tužilaštva BiH.


Ubica Miljatović, kao i njegov kum, takođe teški kriminalac, Igor Repajić nalaze se u pritvoru u KPZ “Banjaluka”.


7.

I Milan Jolović Legenda će morati pojasniti šta je dogovarao sa Kostreševićem i NarkoDilerom Railićem, budući da je prisustvovao jednom od tih sastanaka. To već svjedoči o bliskosti, a ne o tome da je narkodiler Railić bio “informant” direktora Policije, što je tragikomično opravdanje, jer osoba sa tako visokom funkcijom nikako ne bi sebi smjela dozvoliti da ima “javne informante” NarkoDilere. Posebno poput Railića, koji je sklon nasilju i iza sebe ima nekoliko pokušaja ubistva.

Milan Jolović Legenda

Inače, Kostrešević i Jolović nisu se “družili” samo tada, već kada god Jolović, suvlasnik zaštitarske firme “Alfa”, dođe u Banjaluku.


8.

Posebna priča je GPS postavljen pod Miljatovićev automobil na osnovu kojeg su ga i uhapsili, 26.03. o.g. u Laktašima.


Međutim, već te noći GPS je tajno skinut sa Miljatovićevog automobila. Zašto?


9.

Nudi se, nezvanično, objašnjenje da je “tajno stavljen”, jer su sumnjali na njega, pa je zato tajno i skinut, ali to je najobičnija laž: Privodili su Kostrešević i Marić, koji su vodili akciju, sve redom, uzgred mnogi su polomljeni od batina, pa nije postojao nikakav razlog za “tajno” praćenje Miljatovića. Mogli su ga privesti i saslušati, kao što su to i učinili 26/27.03.


Uz to, zašto bi policija ilegalno radila poslove za koje je ovlaštena?!


Posebno pitanje je zašto je sve rađeno bez nadzora ijednog Tužilaštva? Zato što je Milorad Dodik naredio?!

10.

Ne želim opservirati razne mogućnosti uklanjanja GPS-a iz istrage/dokaznog materijala, ali je itekako bitno, zbog javnosti, razjasniti zbog čega je GPS tajno stavljen i tajno skinut, jer je on bitan za Tužilaštvo, pošto je zabilježio kretanje ubice.


11.

Miljatović je, nakon što ga je policija privela, sve priznao, ali se pred tužiocem branio ćutanjem. I njemu i Repajiću je određen pritvor.


12.

Potreban je i odgovor na pitanje ko je bio ugovarač ubistva - Zna se da je Miljatović bio izuzetno blizak nekim osobama iz Bileće, dok je robijao u KPZ Foča, zajedno sa njima, a poznato je i da je glavni snabdjevač Railića marihuanom bio Aleksandar Ivković iz Bileće, koji je, takođe, privođen, ali je, kako stvari stoje, i pušten.


NarkoDiler Railić nije dilao samo marihuanu, već i heroin i brojne druge opijate.


Narko"General" Kostrešević

Iako su naručilac Railić, ubica Miljatović i pomagač Repajić, uhapšeni, neophodno je utvrditi i odgovornost ostalih pomenutih, koja je nesporna, ali i drugih osoba koje su, bez sumnje, učestvovale u pripremi ubistva ili, pak, svojim nečinjenjem, ćutanjem i skrivanjem informacija doprinijeli likvidaciji Bašića. (nastaviće se)