петак, 29. април 2022.

Uz Izetbegovićev blagoslov, Dodik i Turkovićeva zajednički čiste kadrove iz Republike Srpske zaposlene u ambasadama i konzulatima BiH u svijetu, a posebno u Evropi

Piše: Slobodan Vasković


Milorad Dodik, navodni srpski član Predsjedništva BiH, zajedno sa Biserom Turković, ministarkom spoljnih poslova SDA, a ne Savjeta ministara BiH, osmislio je etničo čišćenje kadrova iz Republike Srpske, mahom srpske nacionalnosti, u DKP mreži BiH.


Tako su Dodik i Turkovićeva etnički očistili Srba iz RS u ambasadi u Berlinu, gdje je ostao još samo jedan službenik srpske nacionalnosti; Kako se stvari odvijaju, još vrlo kratko.


Gora situacija je u Italiji i to cijeloj, gdje u Ambasadi BiH u Italiji i Ambasadi BiH u Vatikanu ima samo jednan službenik srpske nacionalnosti iz Republike Srpske, dok u Konzulatu u Milanu nema nijedan službenik srpske nacionalnosti iz Republike Srpske.


I taj jedan se povlači iz Rima već polovinom ove godine. 


Svi povučeni su imali još po najmanje godinu mandata, ali su dobili rješenja o vraćanju u BiH iz razloga koji se ne mogu smatrati ni bizarnim. Navodno su potrebni za rad u MIP-u, a na njihova mjesta se šalju kadrovi koji nisu iz Republike Srpske ili ta mjesta ostaju upražnjena. 


Slična situacija je i u ambasadama u Madridu, Pragu i Podgorici, a kada se tu dokusure kadrovi iz RS, ide se dalje.


Sve žalbe službenika koji su dobili rješenja o vraćanju u MIP, odbio je Odbor za žalbe, u kojem su svi kadrovi Turkovićeve, uz Dodikovo gromko ćutanje.


Nemam nikakvu namjeru da prebrojavam nacionalna krvna zrnca po mreži DKP-a, ali mi je itekako namjera da ovo saopštim javnosti da bi se saznalo da Dodik i njegovi najbliži saradnici za spoljne poslove uopšte ne štite kadrove iz Republike Srpske, posebno one srpske nacionalnosti, iako se Dodik na sva zvona predstavlja kao Najveći Zaštitnik Srba.


Tako DKP mreža BiH ostaje bez kadrova iz RS, bez Srba, što je dosad nezabilježen akt.


Naravno nije to nimalo slučajno: Dodik je sve to vrlo precizno dogovorio sa svojim koalicionim partnerom Bakirom Izetbegovićem, kako bi im i ova dešavanja poslužila za javno sukobljavanje u izbornoj godini. Oni su osmislili problem, Turkovićeva ga je stvorila, a sada će da se “sukobe” oko toga kako su Izetbegović i Turkovićeva “počistili” srpske kadrove iz DKP mreže, iako je sve stvar podzemnog i podmuklog dogovora.


Dodik zna za sve ove probleme zaposlenih u DKP mreži iz Republike Srspke, ali nije uopšte reagovao. Nije javno izgovorio nijednu jedinu riječ. Nisu reagovali ni njegovi savjetnici, osim tako što bi zalupili slušalicu onim koji bi ih pozvali da iznesu problem sa kojim se suočavaju.


Turkovićeva dalje mete, a Dodik i Izetbegović trljaju ruke - biće, što bi gđa Bisera rekla, vakcinacija za predizborno međusobno vakcinisanje Izetbegovića i Dodika. Bar se oni nadaju da će im to pomoći, iako za njih pomoći nema. A ni novog mandata.


Da ne bi bilo zabune gđa Vakcinacije za Vakcinisanje čisti i njoj lično neomiljene kadrove bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. Gđa Bisera od Vakcinacije je tu skromna, pa je takav broj počišćenih u granicama fus note. (nastaviće se)