уторак, 12. април 2022.

Kavez: U dva dana Dodik tri puta na podu; Izetbegović i Čović nemaju se čemu radovati; Šmit još uvijek samo opipava puls


Piše: Slobodan Vasković


Kristijan Šmit nije više “Turista” u BiH; Istina, nikada nije ni bio, dosta je radio na pripremi ambijenta za sudar sa Unutrašnjim Neprijateljima BiH, Miloradom Dodikom, Bakirom izetbegovićem i Draganom Čovićem.


Ambijent je stvoren i Šmit je oprobao Mač - suspendovao je Zakon o nepokretnoj imovini koji je RS donijela 10.02.2022. godine. 


Bonska ovlaštenja su, očekivano, sijevnula, jer je Šmit, koristeći, primarno, teške političke promašaje, radikalne sulude ispade, primitivizam i vulgarnost  Dodika, potom i Izetbegovića i Čovića, stvorio situaciju u kojoj će za svaki svoj potez imati podršku kompletnog Zapada, na čelu sa SAD-om, a svako onaj ko se suprotstavi stavlja “glavu na panj”.


Šmit nije nikakav “džuboks političkog Sarajeva”, kako je to baš “duhovito” smislila Dodikov džuboks Željka Cvijanović; On je samo ispoštovao odluku Ustavnog suda BiH, koji priznaje i Dodikova sekta; Istina, kada joj to odgovara, a kada ne, onda “poništavaju” taj Sud. Koliko su uspjeli u namjeri da ga ponište, poznato je svima.


Očekivao sam da Dodik ne “bude vulgaran” i kaže “da ga baš zabole”, da Šmita nazove “smradom” ili počne da mu raskopava grobove predaka; Da ga izvrijeđa na pasja preskakala, ali za divno čudo, bar do zaključenja ovog teksta, to se nije desilo.


Dodik je pokušao biti samo verbalno intolerantan na visokog predstavnika, koji mu je svojim potezom samo opipao puls i ništa više od toga, pa je potez Kristijana Šmita okarakterisao kao “kič i šund politike na koju su ga natjerali oni koji su pitanje imovine protivustavno aktuelizovali”.


Potom je dodao “gospodinu Šmitu preporučujem da kupi kartu za Njemačku u jednom pravcu. Danas mu je istekao godišnji odmor”, a onda ga ponovo nazvao Turistom.


Dodik je bio začuđujuće miran, kao da se priprema na poduži godišnji odmor. Samo je pitanje da li je još uvijek dobio odobrenje za kartu u jednom pravcu.


Kad smo kod “kič i šund” politike, Dodik je tu neprikosnoveni šampion u obje discipline, a džuboks Cvijanović to najbolje zna.


Republika Srpska, nakon Šmitovog potezanja Bonskih ovlaštenja, neće ostati bez imovine.


Tu neistinu je plasirao Režim. 


Šmit, naravno, neće kupiti nikakvu kartu “u jednom smjeru”, nastaviće sa primjenom Bonskih ovlaštenja i to u oba entiteta, a ukoliko Dodik nastavi sa dosadašnjom sumanutom politikom, dovešće se u situaciju da može turistički putovati jedino po BiH. 


Njegova pratnja “samuraja” isto tako.


Njemačka sve pomno prati.


Dodik se u “Kavezu” za dva dana našao tri puta na podu. Nije zadao nijedan udarac, sem što je neartikulisano urlao prvi dan, a drugi dan čak ni to.


Pokazalo se da ima “staklenu bradu” i preslab “rad nogu”, a silni “samuraji” netragom su nestali.


Procesi rasturanja Tri Kastrata, od kojih prvi u “mašinu” ide Dodik, se nastavljaju; Zasad još uvijek lagano, ali Mehanizam će uskoro da ubrza. 


Izetbegović i Čović nemaju se čemu radovati, posebno ne činjenici da Šmit nije od prvog dana “Turista”, već, za razliku od svog prethodnika, vrlo ozbiljan, temeljan i odlučan visoki predstavnik koji je detaljno obradio i njih dvojicu, a ne samo Dodika.


Nakon ubrzanja Mehanizma za dovođenje države BiH u red, ne bih preporučio nikom da se nađe u koži Tri Kastrata i njihovih kleptokratskih i klijentelističkih mreža. Ma koliko ona debela bila, sa jasno vidljivim nedostatkom dijelova koji pokrivaju obraze. (nastaviće se)