уторак, 5. април 2022.

Knežević uhapšen zbog sumnje da je likvidirao Damira Ostojića Šijana, 05.09.2018., tadašnjeg šefa Kavčana u Banjaluci

Jelenko Knežević
piše: Slobodan Vasković

Jelenko Knežević koji je jutros uhapšen osumnjičen je da je likvidirao Damira Ostojića Šijana, 05.09.2018. godine.

Kneževića je uhapsio MUP RS po nalogu Tužilaštva BiH.

Šijan je likvidiran kada je svojim automobilom "Rendž rover" skrenuo iz Kozarske ulice u ulicu Duška Trifunovića, u kojoj je živio.

Ubica ga je, kako se pretpostavlja, čekao skriven iza drveta.

Pucano je u Šijana i njegovu suprugu kroz prednju šajbu automobila i Ostojić nije imao nikakve šanse da preživi napad.

U napadu je teško ranjena njegova supruga S,J. 

Šijan je slovio kao "žestok momak" i bio je šef Kavačkog klana u Banjaluci.

U tekstu "NarkoDiler Cvijetić bio logističar za likvidaciju Damira Ostojića Šijana", (objavio sam ga 21.02.2022), detaljno sam pojasnio pomenuto ubistvo.


piše: Slobodan Vasković


1.

Veliki NarkoDiler Bojan Cvijetić učestvovao je u organizaciji likvidacije Damira Ostojića Šijana, 05.09.2018. godine.


Cvijetić nije naručio Šijanovu likvidaciju, ali je pružio logistiku naručiocima, profesionalnom ubici i njegovim pomagačima, prilikom egzekucije Šijana i teškog ranjavanja njegove supruge.


2.

Prije nego nastavim da pojasnim jednu vrlo bitnu činjenicu - Veoma rijetko, to su izuzeci, iza naručenih likvidacija stoji jedna osoba. Uvijek je više njih koji odluče da nekog treba likvidirati i podijele troškove.


To je pravilo u Podzemlju, premda je uvriježeno mišljenje da je naručilac uvijek jedna osoba, što nije tačno, već je to izuzetak, a pravilo je da je više njih.


3.

I u ovom slučaju pojavlju se najmanje dva naručioca. Cvijetić je označio Alana Kožara i Igora Dedovića kao osobe koje su donijele odluku o likvidaciji Šijana.


I Dedović i Kožar su bili visokopozicionirani pripadnici “Škaljarskog” klana, a likvidacija Ostojića je osveta za ubistvo Budvanina Gorana Đuričkovića, 27.10.2015. godine.


4.

Ubijeni Đuričković bio je zet poznatog fudbalera Vladimira Petrovića Pižona.



Ubice nikada nisu uhapšene, a motiv za likvidaciju su tvrdnje da je Đuričkovića ubio Šijanov vojnik Srđan Popović.


Popović je u zatvoru u Austriji, gdje je presuđen na osam godina zatvora zbog trgovine kokainom, nakon što je uhapšen 2017. godine.


Srđan Popović

Viši sud u Podgorici ga je 11.06.2021. godine presudio na 15 godina i deset mjeseci zatvora zbog likvidacije Đuričkovića.




5.

Logična je Cvijetićeva tvrdnja da Kožar i Dedović stoje iza likvidacije Ostojića, jer su obojica ubijeni i ne mogu da se brane.


Dedović, jedan od vođa “Škaljarskog” Klana, likvidiran je, zajedno sa najbližim saradnikom Stevanom Stamatovićem 19.01.2020. godine u Atini.



Kožar je likvidiran, zajedno sa Damirom Hadžićem, na grčkom ostrvu Krf, 23.07.2020. godine.


6.

Ranije sam objavio, detalje o boravku Kožara u Banjaluci, tokom 2017. godine, u tekstu Cvijetić i Mektić čuvali su i ugostili u Banjaluci Alana Kožara, jednog od najviše rangiranih Škaljaraca koji je 2016. formirao 'Ekipu Smrti'; Mektić je prodavao informacije Kožaru za veliki novac sve dok Škaljarac nije likvidiran 23.07.2020. na ostrvu Krf u Grčkoj".


Kožar je 2016. formirao ‘Ekipu Smrti’; Mektić je prodavao informacije Kožaru za veliki novac sve dok Škaljarac nije likvidiran 23.07.2020. godine na ostrvu Krf u Grčkoj. Objavio sam već da su Cvijetić i Mektić ugostili i čuvali deset dana Alana Kožara u Banjaluci tokom 2017., a tada je dogovoreno da mu Mektić prodaje informacije. Što je on i činio sve do likvidacije vođe barske grupe Škaljaraca koji je 2016. oformio “Ekipu smrti”, odnosno grupu profesionalnih ubica za likvidacije protivnika u Podzemlju.


7.

Kožar I Dedović su boravili u Banjaluci i u vrijeme kada je likvidiran Damir Ostojić.


On je ubijen 05.09.2018. godine, a poznato je da je ubica visok oko 190 cm i da je iz okoline Banjaluke.


Kožar I Dedović su boravili u Cvijetićevom štek stanu u ulici Vojvode Stepe u Banjaluci, iznad kafea “Intermezzo”.


Odatle su rukovodili akcijom likvidacije, a svu logistiku im je pružio Cvijetić.


Igor Dedović

8.

Mektić nije znao da se priprema likvidacija, ali je, nakon ubistva Šijana, morao znati da je Cvijetić, njegov savjetnik, upetljan u ubistvo.


9.

Naravno, nije ga prijavio, jer je već tada bio na Kožarevom platnom spisku, kao i na Cvijetićevom koji je, defakto, rukovodio Ministarstvom bezbjednosti dok je na njegovom čelu formalno bio Mektić.


10.

Nedugo nakon ubistva Šijana, Cvijetić je prodao stan u kojem su boravili Kožar i Dedović. 


Cvijetić je uhapšen u akciji "Transporter", 16.11.2021., a u kućni pritvor, nakon saradnje sa tužiocima Tužilaštva BiH, prebačen je 11.02.o.g(nastaviće se)