петак, 8. септембар 2017.

Zaboravljeni Slučaj "Junad”: Metuzalem Minića gura u nezakonite radnje

piše: Slobodan Vasković

Pamćenje Steve Mirjanića Metuzalema seže daleko u prošlost - neki tvrde i do prvih par godine nove ere. Zato ne čudi što se sjetio duga Ministarstva poljoprivrede firmi “Agroeskport” iz Cerovljana (kod Gradiške) starog svega deset godina.

Metuzalem je zato naredio da se što prije isplati 240.000 KM Bogdanu Sladojeviću, vlasniku pomenute firme, i uzgajivaču junadi iz Cerovljana.

Navodni dug se odnosi na uvoz junadi prije skoro deset godina; Tada je “Agroeksport” uvezao svinje i junad,a Ministarstvo odbilo da mu da podsticaj.

Sladojević je presavio tabak i tužio, a prošle godine je presuđeno u njegovu korist; Ministarstvo poljoprivrede, odnosno Agencija za agrarna plaćanja isplatila je lani 60.000 KM za uvoz svinja; Preostalih 240.000, za uvezenu junad, trebalo bi da isplati kada se okonča sudski postupak po tom pitanju.

Metuzalem je, međutim, odlučio da preduhitri Sud i naredio je pravnoj službi Ministarstva da okonča “Slučaj Junice” isplatom svih 240.000 KM, koliko Sladojević potražuje.

Pitanje je zbog čega je Metuzalem tako ažuran u ovom slučaju, a ništa ne preduzima da se vrati dug mnogim drugim firmama i pojedincima koji su podnijeli zahtjev za podsticaje za kapitalna ulaganja 2006.godine, ali su odbijeni zbog nedostatka para.

Riječ je o jdanaest miliona maraka podsticaja koji su trebali biti isplaćeni svima koji su tada uložili novac u uvoz svinja i junica i, s pravom, očekivali podsticaj.

Posebna priča je što Sladojević, prema mojim izvorima, nije imao sve potrebne papire kad je uvozio stoku, pa je zato bio odbijen.

U međuvremenu je na volšeban način nedostajuće papire nabavio, tužio i na kraju dobio.

Sve su prilike da je riječ o dilu i da je Metuzalem procentualno zastupljen 240.000 koje Bogdan treba da dobije. Uzgred, ne postoji nikakav pravni osnov da se taj  isplati novac Sladojeviću, ali Metuzalem insistira na tome. 

Stotinama drugih koji su, po raznim osnovama, oštećeni od Ministarstva, preostaje jedino da se nadaju da će im novac pasti sa neba, jer ga iz Ministarstva dobiti neće.

Metuzalem “Slučajem Junad” Savu Minića, novog direktora Agencije za agrarna plaćanja, gura u ponor: Ništa nije urađeno po Zakonu, a Minić mora da potpiše isplatu, budući da nalozi za plaćanje idu preko Agencije.

Tako će Minić doći pod udar zakona, a Metuzalem proslaviti još jednu uspješnu prevaru. Nema dileme, Metuzalem je jedan od najuspješnijih prevaranata u Vladi RS i ne predaje se uprkos godinama.

Mlađani Minić tek će osjetiti šta znači sukob sa njim.