среда, 6. септембар 2017.

Sajber odjeljenje napustilo MUP RS: Otišli zbog progona, podmetanja, etiketiranja, laži i prisiljavanja na nezakonite radnje

piše: Slobodan Vasković

Sedam inspektora Odjeljenja za visokotehnološki kriminal MUP-a RS napustili su ovu instituciju, jer su bili izloženi progonu i pritiscima da rade nezakonite poslove. Jednostavnije rečeno, traženo je od njih da svoja znanja i tehnologiju MUP-a RS usmjere protiv političkih protivnika i kritičara Režima, a da im sajber kriminal bude tek sekundarni posao, što su oni odbili.

Svih sedam inspektora napustilo je MUP RS početkom septembra, a početkom avgusta su zatražili raskid radnog odnosa.

Njihovim odlaskom, MUP RS je obezglavljen, jer je pomenuto Odjeljenje nosilo čak 90 posto međunarodne međupolicijske razmjene.

Najveći progonitelj pomenutih inspektora bio je Vlado Jovanić, visoki funkcioner MUP-a RS, koji nije mogao podnijeti uspjehe Odjeljenja u borbi protiv sajber-kriminala; A ti uspjesi bili su izvanredni. Dovoljno je pomenuti akciju "Port Rojal", koja je trajala dvije godine i u kojoj su pripadnici Odjeljenja (sedam ključnih inspektora) sarađivali sa policijama dvadesetak zemalja svijeta; potom akciju "Odisej" (desetak zemalja) i akciju "Plejada" (desetak zemalja).

Sve to bilo je malo, jer inspektori nisu htjeli da se bave politikom, već borbom protiv sajber kriminala, a treba imati u vidu da je riječ o stručnjacima svjetskog glasa.

Međutim, Jovanić i oni koji su ga "navijali" učinili su sve da ih otjeraju. Suštinski, inspektori su se našli pod udarom kada su zahtijevali da u aferi "Snimak-Papak" prvo saslušaju premijerku Željku Cvijanović, pa onda nastave sa istragom, što je odmah odbačeno.

Dolaskom Dragana Lukača na čelo MUP-a otpočeo je pritisak na Odjeljenje, a godinama se povećavao do neizdrživosti.

To nije spriječila ni činjenica da je Odjeljenje dobilo nekoliko nagrada od FBI, kao i brojne pohvale od te i drugih svjetskih agencija.

Kada su u vrhu MUP-a uvidjeli da ne mogu manipulisati sjajnim stručnjacima, opredijelili su se za etiketiranje, blaćenje, progon i izmišljotine o navodnom "otuđenju donacija", što je, prema tvrdnjama mojih izvora, notorna laž. U tom napadu prednjačio je Jovanić.

"Kada bi to bilo tačno, onda bi to značilo da su sadašnji visoki funkcioneri MUP RS počinili teško krivično djelo, jer su zataškali krivična djela svojih kolega, što je nonsens i neistina. Pomenuti inspektori se sada blate, jer MUP nema racionalno i razumno objašnjenje kako je dozvolio da stručnjaci svjetskog glasa, njih sedam čak, napuste instituciju", tvrde moji izvori iz vrha MUP-a RS.

Oni još navode da je MUP RS sada, praktično, ostao bez Odjeljenja za sajber kriminal, ali i da je sasvim realno da će sofisticirana oprema biti upotrijebljena na nezakonit način, što inspektori koji su napustili policiju nisu dozvoljavali.